ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Ελλαδα, ισπανια και Ιταλια στην ατζεντα της Ευρωπης

Η σχέση της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ δεν ξεκίνησε ως «ειδύλλιο» αλλά εν όψει του καθοριστικού για την Ευρωζώνη μήνα που ακολουθεί, καταβάλλουν προσπάθειες να ευθυγραμμιστούν.
Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στις 23 Αυγούστου, μία ημέρα πριν από τις επαφές που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Αντώνης Σαμαράς, και σύμφωνα με πληροφορίες, Μέρκελ και Ολάντ θα επιχειρήσουν να διατυπώσουν μια κοινή γραμμή απέναντι στο ενδεχόμενο παράτασης της εφαρμογής της ελληνικής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη εκφραστεί επί του θέματος, τόσο διαμηνύοντας μέσω του εκπροσώπου της ότι παραμένει προσηλωμένη στα ήδη συμφωνηθέντα όσο και από τον Καναδά όπου συναντήθηκε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στέφεν Χάρπερ.
Η Μέρκελ εξήρε την καναδική οικονομία ως πρότυπο για τις 17 χώρες της Ευρωζώνης λέγοντας: «Δημοσιονομική πειθαρχία, προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και το να μη ζεις με δανεικά? αυτή είναι η σωστή λύση και για την Ευρωζώνη», υπογράμμισε.
Ενα βήμα παραπέρα, ενδεικτικές του ότι το Βερολίνο αντιτίθεται σε πιθανό ελληνικό αίτημα για διετή επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ήταν οι «φρέσκες» δηλώσεις του αντικαγκελάριου, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος τόνισε ότι «δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις στις μεταρρυθμίσεις. Είναι καθοριστικής σημασίας για την αξιοπιστία της Ευρωζώνης να επιμένει η ηγεσία της στην τήρηση των κανόνων».
Ακόμη απέρριψε το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοηθείας προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθεί ανοιχτά για το αν πρέπει να δοθεί περισσότερο χρόνος στην Αθήνα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Η συνάντηση Μέρκελ-Ολάντ δεν θα έχει ως μοναδικό αντικείμενο την Ελλάδα. Η αναμενόμενη περί τις 6 Σεπτεμβρίου ανακοίνωση του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την αγορά κρατικών ομολόγων, είναι βέβαιο ότι θα απασχολήσει τους δύο ηγέτες.
Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε χθες την υποστήριξή της προς τη στρατηγική του Μάριο Ντράγκι για την καταπολέμηση της κρίσης, λέγοντας ότι οι θέσεις του «ευθυγραμμίζονται πλήρως» με την προσέγγιση που υιοθετήθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο του περασμένου Ιουνίου.

Το μεγάλο «αγκάθι» που θα απασχολήσει τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης θα είναι αναμφισβήτητα η κατάσταση στην Ισπανία και ταυτόχρονα η έκδηλη ανησυχία για τις εξελίξεις στην Ιταλία.

Πιέσεις
Ο Ολάντ έχει ασκήσει πιέσεις στον Μάριο Μόντι να προσφύγει σε μηχανισμό διάσωσης προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ασπίδα προστασίας κατά του υψηλού κόστος δανεισμού με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, ωστόσο ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι διστακτικός.

Ούτε όμως ο Μαριάνο Ραχόι έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το εάν η Μαδρίτη θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, κάτι που θα φέρει τον EFSF ή τον ESM στα όριά τους. Ακόμη, από τον Καναδά η Μέρκελ έστειλε μήνυμα πριν από τις επαφές υψηλού επιπέδου που θα έχει την επόμενη εβδομάδα, και κυρίως στον Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας: «Κατέστησα σαφές για ακόμη μία φορά ότι χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη, βιώσιμη λύση. Πρόκειται για τη λήψη μέτρων που δεν ελήφθησαν όταν δημιουργήθηκε η νομισματική ένωση, δηλαδή μια πολιτική ένωση», ενώ συμπλήρωσε ότι «η Γερμανία γνωρίζει ότι σε μια ζώνη κοινού νομίσματος οι πολιτικές ευθύνες πρέπει να επιμερίζονται. Είμαστε σε καλό δρόμο για πολλά από αυτά τα ζητήματα, αλλά ο χρόνος είναι πολύτιμος».

Στο σημείο αυτό, βέβαια, αναμένεται ότι θα υπάρξει για ακόμη μία φορά τριβή μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου, καθώς η προσέγγισή τους στο ποια είναι τα μέτρα που οφείλουν να ληφθούν είναι αρκετά διαφορετική. Ειδικά αυτήν τη στιγμή, που οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες έχουν βάλει στο τραπέζι την ιδέα της αμοιβαιοποίησης του ευρωπαϊκού χρέους και έχουν δεσμευτεί ότι θα ανοίξουν διάλογο με όλα τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης, ο Ολάντ θα έχει ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί έναντι της Μέρκελ.

Ενα επιπλέον επιχείρημα στη φαρέτρα του Ολάντ είναι το γεγονός ότι το γαλλικό συνταγματικό συμβούλιο αποφάνθηκε πως το δημοσιονομικό σύμφωνο μπορεί να ψηφιστεί ως απλός νόμος από τους Γάλλους βουλευτές, ενώ το Βερολίνο αναμένει ακόμη την απόφαση του Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τη συνταγματικότητα του συμφώνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου