ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Μεσσηνιοι στο κοσμο με πολιτισμο..

Με την αφιλοκερδή συμβολή του μεσσηνιακής καταγωγής καλλιτεχνικού διευθυντή της παράστασης Χρίστου Τσιαμούλη, της Ορχήστρας & Χορωδίας του Τμήματος Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών υπό τη διδασκαλία και διεύθυνση του Ανδρέα Τσεκούρα (ορχήστρα) και της Κατερίνας Παπαδοπούλου (χορωδία) και του σκηνοθέτη – συγγραφέα Σταμάτη Τσαρουχά, οι θεατές που θα βρεθούν στο αρχαίο Στάδιο της Μεσσήνης, την προσεχή Παρασκευή, 24 Αυγούστου θα ταξιδέψουν, μουσικά και οπτικά, στις περιοχές όπου βρέθηκαν Μεσσήνιοι, στην Ελλάδα και τον Κόσμο, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας.
Το 40μελές μουσικό σύνολο πλαισιώνουν οι καλλιτέχνες – σολίστ:
Κώστας Γεωργούλης, βιολί / Κώστας Κοπανιτσιάνος, κλαρίνο / Κώστας Καλατζάκης, λαούτο / Χάρης Λαμπράκης, νέι / Πάνος Δημητρακόπουλος, κανονάκι / Σωκράτης Σινόπουλος, πολίτικη λύρα / Ανδρέας Τσεκούρας, ακκορντεόν / κόντρα μπάσο
οι τραγουδιστές
Μπάμπης Τσέρτος, Λάκης Χαλκιάς, Παντελής Αναστασόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Καίτη Κουλλιά, Σοφία Παπάζογλου
και το μουσικό σύνολο Encardia
Κώστας Κωνσταντάτος / τραγούδι, κρουστά – Ναταλία Κωτσάνη / τραγούδι, μαντολίνο, κιθάρα – Βαγγέλης Παπαγεωργίου / τραγούδι, ακκορντεόν.

Αφήγηση: Χρήστος Λιακόπουλος, ηθοποιός
Συμμετέχουν όμιλοι χορευτών από Λύκειο των Ελληνίδων Καλαμάτας / Διδασκαλία: Τάσος Μίχος
Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης / Διδασκαλία: Χριστίνα Ζαμπαθά
Λαογραφική Εστία Τρίπολης / Διδασκαλία: Βασίλης Παναγόπουλος
Το μουσικό ρεπερτόριο έχει σαν κέντρο του τη Μεσσηνία και την Πελοπόννησο· εμπλουτίζεται με ήχους – λόγια και μουσική – από την Καππαδοκία και τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, τη Μακεδονία και την Αιτωλοακαρνανία, την Κεφαλονιά και την Κάτω Ιταλία, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα Κύθηρα, τα παράλια της Μικράς Ασίας και, τέλος, με μουσικά ακούσματα της ελληνικής – μεσσηνιακής διασποράς στις Η.Π.Α., την Ωκεανία, την Αφρική, την Ευρώπη.
Συμπληρωματικά λειτουργούν μονταρισμένες εικόνες και βίντεο, από αρχεία αλλά και σημερινές λήψεις, που δηλώνουν την ακρίβεια του μουσικού ταξιδιού, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Τσαρουχά. Παράλληλα, αναγνώσεις ιστορικών και λογοτεχνικών κειμένων από τον ηθοποιό Χρήστο Λιακόπουλο φορτίζουν ή αποφορτίζουν την ατμόσφαιρα των ιστορικών γεγονότων που οδηγούσαν ανά τους αιώνες τους Μεσσηνίους-Πελοποννησίους και ευρύτερα τους Έλληνες στη μετανάστευση.
Έρευνα πηγών & παραχώρηση αρχειακού υλικού: Γιάννης Λύρας, συντ. Εκπαιδευτικός / Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Μεσσηνίας, Αναστασία Μηλίτση -Νίκα / Αρχείο Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών
Η σκηνοθεσία του βίντεο της έναρξης, με αναφορές στο έργο του Καθηγητού Πέτρου Θέμελη και τη σημασία της εκδήλωσης από εκπροσώπους της πολιτικής, επιχειρηματικής, διπλωματικής και πνευματικής ζωής της χώρας, με επίκεντρο τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο, έχει γίνει από το σκηνοθέτη Θοδωρή Κωνσταντόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου