ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

ΕΜΜΕΣΗ ΠΛΗΝ ΣΑΦΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕ Δ. ΠΑΥΛΗ, ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

«Η πρόταση που καταθέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών, στον κ. Στυλιανίδη, και πάλι στον κ. Καλαφάτη, είναι να γίνεται μηχανική διαλογή των απορριμμάτων, μετά να προχωρούμε σε κομποστοποίηση του οργανικού υπολείμματος και μετά να δεματοποιούμε ένα υπόλειμμα το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη, ένα απενεργοποιημένο από αέρια κλπ υπόλειμμα».
Αυτά, μεταξύ άλλων, τονίζονται σε σημερινές δηλώσεις του Δημάρχου Τρίπολης και Προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς απαντάει και στις κατηγορίες Παυλή περί καθυστερήσεων και ολιγωρίας, παρουσιάζοντας ουσιαστικά την πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων της δημοτικής αρχής Τρίπολης, που μπορεί –όπως υπογραμμίζει- να αποτελέσει την πρόταση του ΦοΔΣΑ.
ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΣΜΥΡΝΙΩΤΗ
«Υπήρξε μια συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ Σταύρο Καλαφάτη στην οποία συμμετείχε όλη η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ, δηλαδή επτά δήμαρχοι της Πελοποννήσου, ο κ. Καμιζής που αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα με το θέμα των απορριμμάτων στο Δήμο του, η κα Νικολάκου με τον κ. Μπούκλη από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο υπεύθυνος της διαχειριστικής αρχής του ΕΠΠΕΡΑΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τέθηκε επί τάπητος το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου όπως και η πορεία του Διεθνούς Διαγωνισμού. Εμείς βάλαμε το φλέγον θέμα το οποίο έχει να κάνει με το τι γίνεται σε αυτό το μεταβατικό διάστημα.
Η πρόταση η δική μας είναι απολύτως συγκεκριμένη, είναι αυτή η πρόταση που και στην Τρίπολη έχουμε συναποφασίσει και αναζητούμε τρόπους και διαδικασίες υλοποίησης. Δηλαδή η πρόταση που καταθέσαμε στον Υπουργό Εσωτερικών στον κ. Στυλιανίδη και πάλι στον κ. Καλαφάτη, είναι να γίνεται μηχανική διαλογή των απορριμμάτων, μετά να προχωρούμε σε κομποστοποίηση του οργανικού υπολείμματος και μετά να δεματοποιούμε ένα υπόλειμμα το οποίο θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη, ένα απενεργοποιημένο από αέρια κλπ υπόλειμμα.
Αυτή η πρόταση μπορεί να κατατεθεί από το ΦΟΔΣΑ και έτσι συμφωνήσαμε όχι μόνο ανά Δήμο, ανά περιφερειακή ενότητα καταρχήν ή όπως μπορεί γεωγραφικά και με βάση τους χώρους που υπάρχουν, να τοποθετηθεί ώστε να είναι μια πρόταση που πιθανώς να μπορέσει να μπει και στην ολοκληρωμένη διαχείριση σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Περιφέρειας.
Συνεπώς καταλήξαμε ότι την επόμενη εβδομάδα εμείς δίνουμε συγκεκριμένη πρόταση για χώρους, ώστε να προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία που ειδικά στην Τρίπολη την έχουμε αποφασίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Βέβαια τέθηκαν και κάποια τεχνικά θέματα, γιατί χρειάζεται ένας εξοπλισμός, πέρα των υφιστάμενων δεματοποιητών και ανατέθηκε και στους υπηρεσιακούς παράγοντες να διερευνήσουμε πως αυτός ο εξοπλισμός μπορεί γρήγορα να αποκτηθεί από τους Δήμους είτε με μίσθωση, είτε με κάποια άλλη διαδικασία. Μείναμε σύμφωνοι ότι την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε την τελική μας πρόταση όσον αφορά τους χώρους.
Το άλλο θέμα που τέθηκε είναι οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, αδειοδοτήσεων εγκαταστάσεων ώστε να προχωρήσουν γρήγορα και για αυτό το λόγο ήταν παρών και ο νέος Γενικός Γραμματέας κ. Μανώλης Αγγελάκας ως έχων την ευθύνη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος.

Στην Τρίπολη ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που έχει επιλεγεί με τη συνεργασία μας με το ΤΕΙ Κρήτης είναι η πιο φιλική στο περιβάλλον πρόταση διαχείρισης και θα μπει σε εφαρμογή αμέσως μετά την περιβαλλοντική μελέτη που συντάσσεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου