Της Δημητρας Μανιφαβα
Κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της ακρίβειας, αλλά και στο άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων, θα κληθεί να διαδραματίσει το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς αμφότερα τα ζητήματα αυτά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Η σημερινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου, άλλωστε, διατηρεί καλή συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή, σε αντίθεση με πρόσφατες πολιτικές ηγεσίες οι οποίες επιχείρησαν είτε με εξαγγελίες είτε με νομοθετικές πρωτοβουλίες να δημιουργήσουν παρόμοιες παράλληλες υπηρεσίες ή να «ψαλιδίσουν» τις εξουσίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Σε επίπεδο υποθέσεων, πέντε είναι οι βασικές προτεραιότητες της ανεξάρτητης αρχής μέχρι το τέλος του χρόνου. Κατ’ αρχάς η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει την επικαιροποίηση της κανονιστικής παρέμβασης στην αγορά καυσίμων, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 9/9/2012. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα διενεργείται με γοργούς ρυθμούς και δεν αποκλείεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου, δηλαδή νωρίτερα από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά. Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στη συγκεκριμένη έρευνα, καθώς το ενεργειακό κόστος επηρεάζει συνολικότερα το επίπεδο τιμών στη χώρα.
Ψηλά στις προτεραιότητες της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται επίσης η έρευνα που διενεργεί στον κλάδο των νωπών οπωροκηπευτικών, η οποία όμως δεν εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί πριν από τον Δεκέμβριο. Πέρα από το γεγονός ότι από τη συγκεκριμένη έρευνα ενδεχομένως να διαπιστωθεί η ύπαρξη συνθηκών καρτέλ σε διάφορα τμήματα του κλάδου, όπως για παράδειγμα στα δημοπρατήρια και στις κεντρικές λαχαναγορές, εκτιμάται ότι θα καταλήξει σε ιδιαιτέρως χρήσιμα συμπεράσματα οδηγώντας σε αλλαγές στη σχετική νομοθεσία της εμπορίας και διακίνησης νωπών οπωροκηπευτικών.
Μία από τις υποθέσεις η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες είναι αυτή που αφορά τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ). Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την εισήγηση της ανεξάρτητης αρχής, η ΔΕΠΑ ελέγχεται για το εάν σε διαφορετικά χρονικά σημεία των ετών 2008 έως 2012 α) επέβαλε στην καταγγέλλουσα Αλουμίνιον της Ελλάδος de facto ρήτρα αποκλειστικής προμήθειας φυσικού αερίου, β) προέβη στη δέσμευση υπηρεσιών μεταφοράς και προμήθειας φυσικού αερίου, γ) αρνήθηκε να της εκχωρήσει πρόσβαση στη βασική διευκόλυνση πρόσβασης στο δίκτυο και δ) αρνήθηκε εν τοις πράγμασι να την προμηθεύσει φυσικό αέριο στο πλαίσιο της μεταξύ τους σύμβασης. Η εξέταση της εισήγησης από την Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ξεκινήσει από τις 25 Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εξέταση της υπόθεσης, καθώς εντός του Νοεμβρίου λήγει η προθεσμία για την κατάθεση ενδεικτικών προσφορών για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, και επιθυμία της κυβέρνησης είναι να μην υπάρχουν εκκρεμότητες στην υπόθεση αυτή.
Επόμενη μεγάλη υπόθεση που θα κληθεί να εξετάσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι αυτή του «καρτέλ του κοτόπουλου». Ειδικότερα, στις 29 Οκτωβρίου έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει στην Ολομέλεια της Αρχής η ακροαματική διαδικασία επί της εισήγησης της Αρχής σύμφωνα με την οποία δέκα επιχειρήσεις του κλάδου της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας καθώς και ένας κλαδικός σύνδεσμος εφήρμοζαν εναρμονισμένες πρακτικές στη χονδρική και τη λιανική, ενώ μοίραζαν μεταξύ τους και τα κανάλια διανομής των προϊόντων. Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση, η δράση του καρτέλ ήταν πολυετής, από το 1996 έως το 2010.
Για την 1η Νοεμβρίου έχει προγραμματισθεί η εξέταση από την Ολομέλεια ακόμη μιας εισήγησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που αφορά στο ενδεχόμενο ύπαρξης καρτέλ στον κλάδο των κατασκευών. Σύμφωνα με την εισήγηση, η Ενωση Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδας (ΕΚΚΕ), η οποία εκπροσωπεί την πλειονότητα των κατασκευαστικών επιχειρήσεων στην Αττική, συνέβαλε στον περιορισμό της παραγωγής και διάθεσης νεόδμητων κατοικιών και στον έμμεσο καθορισμό των τιμών τους, κάτι που σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή συνιστά παράβαση και σοβαρό περιορισμό του ανταγωνισμού. Η πρακτική αυτή εφαρμοζόταν την περίοδο 2002-2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου