ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΚΕΔΕ:«ΑΝΤΑΡΣΙΑ» ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑ


Την πλήρη διαφωνία τους με την αύξηση * του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ μέσω ΔΕΗ) για να καλύψουν, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος, "τρύπες χρεών" που ανοίγουν, με τις απολύσεις και την εποπτεία ** διαδήλωσε κατά την σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως γράφει το aftodioikisi.gr.
 Σε ψήφισμα που εξέδωσε υπογραμμίζεται η πλήρης διαφωνία της ΚΕΔΕ με τις απολύσεις, προτρέπονται οι αιρετοί να μην συμμετάσχουν σε αυτή, δηλαδή να μην δώσουν οποιοδήποτε στοιχείο υπαλλήλων προκειμένου να μπει σε διαθεσιμότητα ή μετάταξη: «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας εκφράζει τη πλήρη διαφωνία της με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων που οδηγεί τους δήμους σε αδυναμία εκπλήρωσης του ρόλου τους. Δηλώνει ότι οι δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σ' αυτήν τη διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μη συμμετάσχουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα. 
Σε έτερο ψήφισμα, δε, οι δήμαρχοι επιτίθενται στην κυβέρνηση για την «Εποπτεία», το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α., και επισημαίνουν την απόφασή τους για προσφυγή αντισυνταγματικότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας: «Η δημιουργία του «ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Συνταγματικές Διατάξεις για την Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δεύτερο ψήφισμα.


Ομαδικές παραιτήσεις στο συνέδριο;

Στη συνεδρίαση ακούστηκε για μια ακόμη φορά πρόταση για ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων, ύστερα από σχετική απόφαση που θα πάρουν τα δημοτικά συμβούλια, και υποστηρίχθηκε σθεναρά τόσο από τα μέλη της ΠΕΔΚΜ δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη (πρόεδρος), δήμαρχο Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και το δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, όσο και ο γραμματέας της Ένωσης Απόστολος Κοιμήσης ζήτησαν η απόφαση αυτή να ληφθεί από το Έκτακτο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.


Προσφυγή και για τη νομιμότητα μεταφοράς αρμοδιοτήτων;

Πέραν της προσφυγής στο ΣτΕ για το Παρατηρητήριο, οι δήμαρχοι φαίνεται πως θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο προσφυγής, επίσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, για τη νομιμότητα ή όχι της μεταφοράς πόρων στους δήμους χωρίς πόρους (σ.σ: το 2013 πρόκειται να μεταφερθούν 213 αρμοδιότητες), αν και υπάρχει το προηγούμενο με την απόφαση του ΣτΕ για το Δήμο Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ακούστηκαν στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ για τη διαθεσιμότητα - μετατάξεις που προωθεί το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρόκειται να «φύγουν» με τον έναν ή τον άλλον τρόπο 2.750 άτομα, εκ των οποίων οι 750 θα είναι δημοτικοί υπάλληλοι και οι 2.000 υπάλληλοι των περιφερειών και των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Πρόκειται για υπαλλήλους ΙΔΑΧ (πρώην συμβασιούχους, των οποίων οι συμβάσεις είχαν μετατραπεί σε Αορίστου Χρόνου με τα διατάγματα των πρώην υπουργών Εσωτερικών κ. Β. Παπανδρέου και Πρ. Παυλόπουλου), οι οποίοι όπως προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο θα μεταταχθούν από ΟΤΑ όπου αποτελούν έως το 25% των εργαζομένων. Δηλαδή, σε όποιους ΟΤΑ οι μόνιμοι είναι ενώ του 75% του συνόλου των υπαλλήλων κρίνεται ότι μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ στους υπόλοιπους όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου