«Η ποιότητά σας τα δύο αυτά χρόνια ως περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και έχετε συνεισφέρει σημαντικά στην ικανότητα της Περιφέρειας Πελοποννήσου να οργανώσει τις δομές της ούτως ώστε να μπορεί αυτόνομα και με αξιοπρέπεια να σταθεί απέναντι στα προβλήματα.
Το 2012 ήταν ένας χρόνος εξαιρετικά εφιαλτικός και το 2013 θα είναι ακόμα πιο δύσκολος χρόνος. Για το σκοπό αυτό χρειάζεται να ενεργοποιηθούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου με το μόχθο και την εμπειρία της τα δύο αυτά χρόνια έχει επιτύχει να βρίσκεται σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες Ανεξάρτητα από εσωτερικούς ενδοιασμούς η Περιφέρεια Πελοποννήσου κινείται με καλύτερες προϋποθέσεις, αφού έχει εξασφαλίσει ικανούς πόρους για την υλοποίηση του σχεδιασμού της.
Το πρώτο τρίμηνο του 2013 θα δημοπρατηθεί το σύνολο των μελετών για την ολοκλήρωση όλων των οδικών αξόνων, με απώτερο στόχο σε πέντε χρόνια να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του οδικού δικτύου, αποτελώντας με την αρτιότητα και την ασφάλειά του ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.
Ο άξονας Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα, μετά την παράδοση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, σε συνδυασμό με τον άξονα Λεύκτρο – Σπάρτη, ο οποίος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013, αποτελεί ένα σημαντικό οικονομικό εργαλείο για την Περιφέρεια.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά, τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολο Κατσιφάρα για να οριστικοποιηθεί η κατασκευή της Ολυμπίας Οδού.
Ο Ανατολικός παραλιακός άξονας έχει χαρακτηριστεί ως έργο σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014 -2020 θα χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα. Το σύνολο των μελετών του άξονα αυτού θα δημοπρατηθεί το πρώτο τετράμηνο του 2013, με στόχο από το 2014 να υπάρχουν έτοιμες μελέτες για ένταξη.
Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνεται ο δρόμος Ναύπλιο – Λυγουριό και το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2013 θα δημοπρατηθεί ο δρόμος του Φωκιανού με προϋπολογισμό 18,5 εκατομμύρια ευρώ.
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα του 2012 μετά από πρωτοβουλία μου εξασφαλίσαμε 18,5 εκατομμύρια ευρώ από τους επενδυτικούς ΚΑΠ στους οποίους θα προστεθούν οι επενδυτικοί ΚΑΠ του 2013.
Με δική μας πρωτοβουλία επίσης ξαναζωντάνεψε το πρόγραμμα πυροπλήκτων, με διαθέσιμα 18 εκατομμύρια ευρώ για την Αρκαδία, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία. Όσον αφορά το λιγνιτόσημο στη Μεγαλόπολη, το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και περιμένουμε την απόφαση του Υπουργού για την ενεργοποίηση και του αποθεματικού, ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ.
Έχει επίσης εγκριθεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του με 75 εκατομμύρια ευρώ για την επόμενη πενταετία, με το ποσό χρηματοδότησης για το πρώτο έτος να βρίσκεται πάνω από το 70 % των πιστώσεων. Επίκεντρο θα έχει την Πελοποννησιακή κωμόπολη, με στόχο την άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και την εδαφική συνοχή. Για τους σκοπούς αυτούς, αλλά και για την άμεση ένταξη έργων από το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα γίνει διαβούλευση του προγράμματος με τους Δήμους.
Όσον αφορά το μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το ΕΣΠΑ, με τη μεθοδικότητα, την εμπειρία και την εργατικότητά μας, έχουμε στα μέσα της θητείας μας υπερδεσμεύσει το πρόγραμμα σε ποσοστό 145 % και σε συνδυασμό με την αναθεώρησή του θα αποκτήσουμε την ευελιξία που απαιτείται για παρεμβάσεις σε ζητήματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Πέραν αυτών, έχουμε εξασφαλίσει για την επόμενη τριετία περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για την καταπολέμηση των κωνωπωειδών, η οποία άπτεται ζητημάτων δημόσιας υγείας, αλλά και του τουρισμού και της οικονομίας.
Στον τομέα της εξωστρέφειας η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει επιτύχει να δημιουργήσει ένα αναγνωρίσιμο διεθνές προφίλ. Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα τιμηθεί ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της έκθεσης της Ανούγκα το 2013 με ειδική και διακριτή παρουσία, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί από τους διοργανωτές. Σύντομα μάλιστα αναμένεται επίσημη επίσκεψη από το κρατίδιο, ατζέντα της συνεργασίας με την οποία είναι ήδη έτοιμη.
Το 2013 θα είναι επίσης μια κομβική χρονιά για την ίδρυση Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, για το οποίο έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και η συμμετοχή μεγάλων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, ασφαλώς και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αλλά και επιχειρηματικών ομίλων.
Το πρώτο τετράμηνο του 2013, μάλιστα, θα προκηρυχθεί και ο διεθνής διαγωνισμός για το αεροδρόμιο της Τρίπολης και εξελίξεις θα υπάρξουν για την επανενεργοποίηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ, μετά και τη συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό, τον Ειδικό Γραμματέα ΣΔΙΤ κ. Μαντζιούφα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον Πρόεδρο του ΟΣΕ, που θα γίνει σε οπολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου