Άμεσα θύματα των συγχωνεύσεων πανεπιστημίων θα είναι τα ΤΕΙ που θα εξαφανιστούν σε τουλάχιστον Αττική, Θεσσαλονίκη, Πελοπόννησο και Κρήτη αφού θα απορροφηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα Ανώτατα Ιδρύματα και στην καλύτερη περίπτωση θα γίνουν τμήματά τους.
Επίσης, ο διοικητικός μηχανισμός όλων των ΑΕΙ της χώρας θα συρρικνωθεί δραστικά, ώστε να μην υπάρχει περισσότερα από ένα μαμούθ Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ανά διοικητική περιφέρεια της χώρας (έστω και αν θα έχει τμήματα σε πολλές πόλεις).
Κατά συνέπεια, το μοντέλο για συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ που προωθείται είναι:
- Ενοποίηση όλων των ιδρυμάτων μιας περιφέρειας, όσα κι αν είναι αυτά, είτε πρόκειται για Πανεπιστήμια είτε για ΤΕΙ,
- Δημιουργία μιας κεντρικής διοίκησης σε ένα από τα ιδρύματα και υπαγωγή σε αυτό όλων των άλλων ως παραρτημάτων
- Διατήρηση των εγκαταστάσεων των ενοποιημένων μονάδων τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαριστεί το τοπίο χωροταξικά και γεωγραφικά, με απώτερο στόχο όμως την δημιουργία μεγάλων πανεπιστημιουπόλεων.
Το τελικό σχέδιο και οι επίσημες ανακοινώσεις για τις συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ αναμένονται μετά το Πάσχα, με στόχο οι αλλαγές να εφαρμοστούν παράλληλα με την εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
----------
Το κλείσιμο τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και ολόκληρων ιδρυμάτων φέρεται να σχεδιάζει η κυβέρνηση καθώς μελετάται σχετική πρόταση με στόχο να μειωθεί η «αδικαιολόγητη» διασπορά σχολών σε όλη την επικράτεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Έθνος», στο υπουργείο Παιδείας έχει κατατεθεί σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» που προβλέπει το κλείσιμο 150 τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, στα πλαίσια του χωροταξικού εξορθολογισμού της εκπαίδευσης και φυσικά των αιματηρών περικοπών που απαιτεί το Μνημόνιο.
Τα τμήματα που πρόκειται να κλείσουν είναι εκείνα που δεν έχουν ζήτηση από τους φοιτητές, καθώς και εκείνα που δεν έχουν σαφές αντικείμενο. Παράλληλα προβλέπεται δραστική μείωση των ομοειδών τμημάτων που είναι διασκορπισμένα σε πολλές πόλεις ή έχουν αντικείμενα που αλληλοκαλύπτονται. Παράλληλα, το σχέδιο «Αθηνά» προβλέπει συγχωνεύσεις ή καταργήσεις ολόκληρων ιδρυμάτων κυρίως στην Περιφέρεια.
Το θέμα της μείωσης των τμημάτων των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι διαχρονικό αγκάθι στο υπουργείο Παιδείας. Πρόσφατα ο υπουργός, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι το θέμα αυτό ανοίγει ξανά και θα το αναλάβει η Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας στα πανεπιστήμια (ΑΔΙΠ), η οποία θα μελετήσει την κατάσταση και θα κάνει την τελική πρόταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Σήμερα στην Ανώτατη Εκπαίδευση λειτουργούν 499 τμήματα. Από αυτά τα 286 ανήκουν σε ΑΕΙ και τα 213 σε ΤΕΙ. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πολλά εξ αυτών δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ άλλα είναι συναφή με τμήματα που υπήρχαν ήδη στα ίδια Ιδρύματα. Είκοσι τέσσερα ΑΕΙ είναι διάσπαρτα σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις.
Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «απλώνονται» σε δύο έως έξι πόλεις. Η διασπορά των τμημάτων είναι μεγάλη. Για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο έχει 40 τμήματα σε 3 πόλεις. Το Θράκης 20 τμήματα σε 4 πόλεις, το Αιγαίου 17 τμήματα σε 6 πόλεις, το Κρήτης 17 τμήματα σε 2 πόλεις και το Θεσσαλίας 16 τμήματα σε 4 πόλεις. Δύο πανεπιστήμια -Στερεάς Eλλάδας και Δυτικής Eλλάδας- έχουν δύο τμήματα το πρώτο και τρία το δεύτερο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου