Αυτή καθαυτή η παροχή καθημερινά αξιοπρεπών δημοτικών υπηρεσιών σε 114 κοινότητες διασκορπισμένες σε 565 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι ένας δισεπίλυτος γρίφος. Οταν τα δύσκολα δεδομένα επιβαρύνουν οι ελλείψεις οικονομικών πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, τότε η διαχείριση γίνεται γολγοθάς. Αυτό ισχύει για τον Δήμο Μεσσήνης. Χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος δηλώνει στη «δημοκρατία»: «Για να διαχειριστούμε τον δήμο απαιτούνται πόροι και ανθρώπινο δυναμικό.
Υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε έναν δήμο που έχει μεγάλη ή μεγάλες πόλεις και στον Δήμο Μεσσήνης, που απαρτίζεται από πάρα πολλά χωριά και μια πόλη μόνο, την πρωτεύουσα. Ενα μικρό χωριό έχει τον ίδιο αριθμό κατοίκων όσο δύο πολυκατοικίες μιας πόλης. Και ενώ οι δύο πολυκατοικίες εξυπηρετούνται με δύο έως τρία φωτιστικά σώματα, μισό κάδο απορριμμάτων και ο αγωγός ύδρευσης και αποχέτευσης περνάει δίπλα, το μικρό χωριό έχει δική του δεξαμενή και δίκτυο ύδρευσης, μεγάλο αγροτικό δίκτυο, απαιτούνται 60-70 φωτιστικά σώματα και τουλάχιστον 15 κάδοι απορριμμάτων. Ο καθένας επομένως μπορεί να κατανοήσει τις αυξημένες δυσκολίες που έχει ο δήμος μας σε συνδυασμό με τα μειωμένα έσοδα από τα τέλη, επειδή οι κάτοικοι, αγρότες στην πλειονότητά τους, είναι μικρού εισοδήματος».
Την κατάσταση επιβαρύνουν οι δραματικές περικοπές των κρατικών χρηματοδοτήσεων στους ΟΤΑ.
«Μέχρι στιγμής ο Δήμος Μεσσήνης καταφέρνει οριακά να πληρώνει τις υποχρεώσεις του, με νοικοκυρεμένη διαχείριση καταφέραμε να εξυπηρετούμε τα παλιά δάνεια, να πληρώνουμε το προσωπικό και να μην οφείλουμε σε κανέναν προμηθευτή ή εργολάβο» επισημαίνει ο δήμαρχος Μεσσήνης. Ο ίδιος στέκεται και στη σοβαρή έλλειψη προσωπικού λέγοντας: «Σήμερα παρατηρείται το εξής παράδοξο φαινόμενο: οι δήμοι-πρωτεύουσες των νομών, στους οποίους εντάχθηκε όλο το προσωπικό της ΤΥΔΚ – Πολεοδομίας, έχουν υπερκάλυψη των αναγκών τους σε προσωπικό, ενώ οι περιφερειακοί δήμοι παρουσιάζουν φοβερές ελλείψεις. Διευκρινίζω ότι δεν επιδιώκουμε καινούργιους διορισμούς, αλλά ορθολογική διαχείριση του υπάρχοντος προσωπικού και ενίσχυση του δήμου μας με ακόμη 10-15 υπαλλήλους, μηχανικούς, γεωπόνους και κοινωνικούς λειτουργούς».
Στον αντίποδα, ο Δήμος Μεσσήνης έχει την τύχη να διαθέτει στα διοικητικά του όρια τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, στον οποίο λειτουργούν δύο χώροι θέασης, το στάδιο και το εκκλησιαστήριο. Οπως μας λέει ο Στάθης Αναστασόπουλος, πολύ σύντομα -ίσως και μέσα στο καλοκαίρι- θα ολοκληρωθεί και η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου.
Στην προσπάθεια της δημοτικής Αρχής να φέρει σε επαφή τη νεολαία με το αρχαιοελληνικό δράμα, καθιερώθηκε ο θεσμός Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης. Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί από 20 έως 26 Απριλίου και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.
Οσον αφορά τα πεπραγμένα και τους επόμενους στόχους της δημοτικής Αρχής ο δήμαρχος Μεσσήνης δηλώνει:
«Στους βασικούς στόχους της δημοτικής Αρχής ήταν η δημιουργία βασικών υποδομών. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υποβάλει 40 προτάσεις για χρηματοδότηση συνολικού ύψους 65.000.000 ευρώ, από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί οι εννιά, ύψους 30.000.000 ευρώ, οι οποίες βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης. Επίσης προκάλεσε, υποστηρίζοντας μελετητικά και διαδικαστικά, την ένταξη στο ΕΣΠΑ έργων πολιτισμού, όπως σπουδαίων βυζαντινών μνημείων (Ανδρομονάστηρο, Κάστρο Ανδρούσας, Σαμαρίνα), αλλά και την επικείμενη ένταξη στο ΕΣΠΑ του σημαντικού οδικού άξονα Μεσσήνη – Βαλύρα και Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, προϋπολογισμού 30.000.000 ευρώ, που φέρνει την αρχαία Μεσσήνη πιο κοντά και με ασφάλεια στη Μεσσήνη και την Καλαμάτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου