Η αναμενόμενη παραγωγή της χρονιάς 2013/2014 θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σύγκριση με τη φετινή, ίσως και στο ήμισυ.
Μια από τις περιοχές που έχουν υποστεί μεγαλύτερες ζημιές είναι η Κρήτη και μάλιστα τα φαινόμενα είναι πιο έντονα ανατολικά (στο Λασίθι), ενώ εξασθενίζουν προς δυτικά (Χανιά). Πάντως η μείωση υπολογίζεται να ξεπεράσει το 60% σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων ετών. Να σημειώσουμε ότι σοβαρά προβλήματα υπήρξαν κατά τόπους και τα προηγούμενα χρόνια, είτε λόγω έντονης δακοπροσβολής, είτε παγετού (Ηράκλειο). Η μείωση της παραγωγής, η οποία αποδίδεται με το γενικότερο όρο της σχινοκαρπίας, έχει διάφορα αίτια, για τα οποία το olivenews.gr συζήτησε με τον κύριο Μανώλη Μανουσάκη, υπεύθυνο φυτοπροστασίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος εστιάζει την προσοχή του στα εξής τέσσερα βασικά αίτια:
1. Όλος ο χειμώνας φέτος ήταν πολύ ζεστός με υψηλές θερμοκρασίες, επομένως οι ώρες ψύχους ήταν αρκετά μειωμένες σε σχέση με πέρσι ώστε να βοηθήσουν στη διαφοροποίηση των ανθοφόρων οφθαλμών. Η ελιά παρενιαυτοφορεί, όμως ενώ πέρσι κάποιες δεν είχαν φορτίο και φέτος θα έπρεπε να έχουν τελικά, δεν καρποφόρησαν.
2. Δέντρα τα οποία έβγαλαν άνθη δεν καρπόδεσαν λόγω των νοτιάδων, οι οποίοι παρέσυραν τον γυρεόκοκκο και δεν τον άφησαν να πάει στην ωοθήκη, είτε τον τραυμάτισαν.
3. Η βροχή η οποία παρέσυρε τον γυρεόκοκκο.
4. Τα δέντρα παρουσίασαν μια γενικότερη αδυναμία λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων μέσα στα έτη 2012-2013 και δεν εμφανίστηκαν άνθη και έτσι υπήρξε παντελής ακαρπία.
Επιπρόσθετες επιπτώσεις υπάρχουν από τον ρυγχίτη και τον πυρηνοτρήτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου