Επιβεβλημένη – κι όχι απλώς ενδεδειγμένη – κρίνεται πλέον η χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργία (με απώτερο σκοπό την εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας) ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν οι παραγωγοί σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Με βασική αρχή «επένδυση σε εξοπλισμό για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της ποσότητας και ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος», αρκετοί είναι οι Έλληνες παραγωγοί που δεν διστάζουν να καινοτομήσουν, κάνοντας τη διαφορά.
Ορισμένες από τις καινοτόμες εφαρμογές που ήρθαν για να βοηθήσουν τον σύγχρονο αγρότη, παρουσιάζει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Έτοιμο για την «παρθενική» του εμφάνιση το ifarma
Πανέτοιμο να πραγματοποιήσει την «παρθενική» του είσοδο στην ελληνική αγορά είναι το ifarma. Πρόκειται για μια εφαρμογή λογισμικού, που υπόσχεται να διευκολύνει τον σύγχρονο αγρότη να διαχειριστεί την εκμετάλλευσή του, με τεχνικές γεωργίας ακριβείας και με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας τών φορητών συσκευών αφής, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εμπνευστής του, γεωπόνος Αθανάσιος Σαπουνάς, που «δουλεύει» την ιδέα μαζί με τον συνεργάτη του, ηλεκτρολόγο μηχανικό Ευάγγελο Βασιλειάδη, τα τελευταία τρία χρόνια.
Το ifarma διατίθεται και λειτουργεί ως συνδρομητική υπηρεσία λογισμικού, με χαμηλή ετήσια ή μηνιαία συνδρομή, ενώ οι 100 πρώτοι χρήστες που θα κατεβάσουν την εφαρμογή και θα εγγραφούν στην υπηρεσία, θα έχουν τη δυνατότητα – μεταξύ άλλων – δωρεάν χρήσης για το πρώτο τρίμηνο.
Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του λογισμικού θα γίνει το προσεχές Σάββατο, στο πλαίσιο της 42ης Ετήσιας Επιστημονικής συνάντησης της Ευρωπαϊκής Επιστημονική Εταιρείας για νέες μεθόδους στη γεωργική έρευνα (4-8 Σεπτεμβρίου), που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Κολλεγίου Περρωτής της Αμερικάνικής Γεωργικής Σχολής.
Με το ifarma ο αγρότης – παραγωγός μπορεί να καταγράφει όλα τα δεδομένα της αγροτικής του εκμετάλλευσης (αγροτεμάχια, μηχανήματα, προσωπικό), να έχει πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων φαρμάκων, λιπασμάτων και πολλαπλασιαστικού υλικού, να τηρεί την αποθήκη εφοδίων του (αγορές, εφαρμογές), να προγραμματίζει τις εργασίες, παρακολουθώντας την πορεία εκτέλεσής τους και τηρώντας ημερολόγιο των καλλιεργητικών εργασιών και να έχει πλήρη εικόνα των οικονομικών συναλλαγών του (έσοδα, αγορές, δαπάνες, ενοίκια).
Παράλληλα, μπορεί να παρακολουθεί αναλυτικά το κόστος κάθε καλλιέργειας σε επίπεδο εργασίας και επιμέρους συντελεστών παραγωγής και να έχει συνολική εικόνα του οικονομικού αποτελέσματος της εκμετάλλευσής του, αλλά και να καταγράφει και αποθηκεύει πληροφορίες που έχουν σχέση με την τήρηση προδιαγραφών ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Το συγκεκριμένο λογισμικό είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί πλήρως σε φορητές συσκευές (smartphones και tablets) και, μέσω αυτού, όλα τα αναγκαία στοιχεία και δεδομένα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα στον αγρότη, στο σημείο που βρίσκεται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου