Όπως και σε προηγούμενο άρθρο επισήμανα ότι πρέπει αυτή την χρονική περίοδο οι παραγωγικοί φορείς της Μεσσηνίας, να δείξουν την αρμόζουσα προσοχή που αφορά στην «Ναυαρχίδα» των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων του Νομού μας που δεν είναι άλλο από τις ελιές Καλαμών.
Στην συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά θυσιάζονται δύο προϊόντα της πατρίδα μας ως Ιφιγένειες στο βωμό της ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων.
Η Κυβέρνηση δια του αντιπροσώπου της, υφυπουργού Ανάπτυξης, Νότη Μηταράκη, υπεύθυνου για το εξαγωγικό εμπόριο φέρει ακέραια την ευθύνη. Μάλιστα στην συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου, για την εκχώρηση των ονομάτων της φέτας και της ελιάς Καλαμάτας στον Καναδά, οι βουλευτές κάλεσαν να έρθει στο βήμα της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, για να εξηγήσει, τι πήγε στραβά.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος κλήθηκε στην εν λόγω επιτροπή να ερμηνεύσει πώς κρίνεται η συμφωνία με τον Καναδά ως δήθεν επιτυχής, ενώ διακυβεύονται τα ονόματα δύο εμβληματικών προϊόντων μας, της φέτας και της ελιάς Καλαμών, μετά τη συμφωνία που υπέγραψε η E E. μαζί του, εξαιτίας της παρέμβασης και του γαλλόφωνου Κεμπέκ
Ο κ. Τσαυτάρης, εξήγησε ότι το δικαίωμα να πωλούν φέτα έχουν μόνον καναδικές εταιρείες, εκτός E E , που πωλούσαν έτσι κι αλλιώς Φέτα Καναδά, Greek style και έπεται συνέχεια.
Ανέφερε ότι η συμφωνία με τον Καναδά αποτελεί πρόκριμα και για συμφωνία με τις ΗΠΑ και υποστήριξε πως η E E. θέλει να προστατέψει τα σήματα ποιότητάς της και ότι έχουν πέσει οι πρώτες υπογραφές, αλλά τον επόμενο ένα-ενάμιση χρόνο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, ώσπου να ολοκληρωθεί η συμφωνία.
Με όλα αυτά που διαδραματίζονται για τον προαναγγελθέντα θάνατο του ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών, βλέπουμε τους τοπικούς φορείς να κρατούν ερμητικά κλειστά στόματα χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Μάλλον δεν έχουν καταλάβει ή το πολύ χειρότερο (εάν συμβαίνει) δεν θέλουν να καταλάβουν ότι εάν περάσει η συμφωνία αυτή τότε ανοίγει η Κερκόπορτα ώστε να αλωθεί το ΠΟΠ Ελιάς Καλαμών που με τόσες θυσίες το αποκτήσαμε.
Τι κάνουμε; Εκχωρούμε το όνομα. Δηλαδή αύριο και άλλες χώρες εκτός Ε.Ε. που βρίσκονται στην Μεσογειακή λεκάνη θα δώσουν το όνομα ελιές Καλαμών και στις δικές τους ποικιλίες. Έτσι όμως στεγνώνουμε το μέλλον το δικό μας αλλά και των επόμενων γενεών από την παραγωγή της βρώσιμης ελιάς Καλαμών, όπως έχει γίνει και με άλλα προϊόντα όπως βαμβάκι, σταφίδα κ.α.
Καλά τόσο πολύ έχουν υπνωτιστεί οι φορείς δηλαδή ΕΑΣ Μεσσηνίας και Επιμελητήριο, και δεν γνωρίζουν ότι μετά το 2015 που θα εφαρμοστεί η συμφωνία θα είναι ποια αργά για οποιαδήποτε αντίδραση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου