Να κηρυχθεί πλημμυρόπληκτη η περιοχή του Δήμου Καλαμάτας που επλήγη από τη χθεσινή βροχόπτωση, η οποία συνεχίζεται ηπιότερα και σήμερα είναι ο άμεσος στόχος της Δημοτικής Αρχής. Η κήρυξη πλημμυρόπληκτης της περιοχής αυτής συνεπάγεται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας από το κράτος για την αποκατάσταση ζημιών σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, καθώς και σε επιχειρήσεις. Για το θέμα αυτό, ο Δήμαρχος είχε σήμερα επικοινωνία με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλο Γεωργιάδη και μέχρι την Παρασκευή θα του έχει αποσταλεί η αναγκαία έκθεση, με σκοπό να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Εν τω μεταξύ όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας , κατά τη σημερινή σύγκληση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, τέτοιο φαινόμενο είχε και πάλι επισυμβεί το 1998, αλλά τότε μάλλον ήταν ηπιότερο. Ο κ. Νίκας επεσήμανε πως μόνο στην Καλαμάτα η καταιγίδα ήταν τέτοια χθες, ώστε μέσα σε λίγες ώρες να πέσει το νερό ολόκληρου μήνα. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, μέχρι τις 22.00 χθες το βράδυ, στην Καλαμάτα ο ημερήσιος υετός ήταν 88,0 χιλιοστόμετρα, ενώ πέρυσι το Νοέμβριο η Καλαμάτα είχε 84,2 mm μηνιαίο υετό! Χθες, μέχρι τις 22.00, στ’ Αρφαρά ο ημερήσιος υετός ήταν 135,4 mm, στην Αλαγονία 71.4 mm, ενώ ενδεικτικά στην Κορομηλιά ανήλθε σε 44,6 mm και στο Μάνεση σε 35,6 mm.
Για την ανακούφιση εκείνων των συμπολιτών που το νερό πλημμύρισε τα σπίτια τους, μεριμνά η Διεύθυνση Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, που βρίσκεται στο ισόγειο του Διοικητηρίου και μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με τους αρμόδιους υπαλλήλους στα τηλ. 27213 61858 και 27213 61864. Ο κ. Νίκας επεσήμανε ότι όσοι έχουν σχετικά μικρές ζημιές στην οικοσκευή τους μπορούν να το δηλώσουν και η αρμόδια κοινωνική λειτουργός θα κάνει αυτοψία και θα εκδώσει σχετική απόφαση, ώστε να τους χορηγηθεί έκτακτο βοήθημα μέχρι 585 ευρώ. Εάν οι ζημιές στην οικοσκευή είναι μεγαλύτερες, τότε την αυτοψία θα κάνει τριμελής επιτροπή προκειμένου να χορηγηθεί βοήθημα. Εφόσον το σπίτι δεν είναι κατοικήσιμο, ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να παράσχει φιλοξενία (τέτοια ανάγκη δεν έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής). Χρήματα υπάρχουν και είναι διαθέσιμα για άμεση ενίσχυση.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το διοικητή της Πυροσβεστικής πύραρχο Κυριακούλη Κυριακουλέα, αντλήθηκαν χθες νερά από περίπου 15 σπίτια και σήμερα από 5-6 επιχειρήσεις.
ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Εφόσον υφίστανται ζημιές σε κτήρια και επιχειρήσεις, αρμόδια είναι η Επιτροπή Ελέγχου Κτηρίων και Επιχειρήσεων, που εδρεύει στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας (Διοικητήριο, 4ος όροφος, γραφείο αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά).
ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΕΣ
Για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, το ζωϊκό κεφάλαιο, τις καλλιέργειες και τις συναφείς ιδιωτικές υποδομές, αρμόδια είναι η Επιτροπή της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών του Δήμου Καλαμάτας, Παπατσώνη 4 (πίσω από το Ιερό του Ναού Αγίου Νικολάου). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν τα τηλ. 27213 60846 και 27213 60844. Οι γεωτεχνικοί έχουν κάνει ήδη τις αναγκαίες επισημάνσεις για τις αγροζημίες και άμεσα αναμένεται να γίνει αναγγελία στον ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.
ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ: ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ζημιές στην αγροτική οικονομία συνιστούν αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πλήγμα στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας, όπως επεσήμανε ο κ. Νίκας, εντοπίζονται δε κυρίως κατά μήκος του ποταμού Άρι. Ο Δήμος Καλαμάτας, προ 3 μηνών περίπου, είχε υποβάλει αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών για την επιχορήγησή του για τον καθαρισμό του ποταμού (αναγκαίο ποσόν περίπου 300.000 ευρώ), όμως τούτο δεν κατέστη εφικτό λόγω της οικονομικής συγκυρίας.
Από τη βροχή και κυρίως από τα νερά του Άρι, αλλά και ρεμάτων και καναλιών πλημμύρισαν εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες, ενώ καταστράφηκαν αγροτικοί δρόμοι σε μεγάλο βαθμό και σε πολλές περιοχές. Οι ζημιές εκτείνονται από τον Μπουρνιά μέχρι το Πήδημα, ενώ με ιδιαίτερη ένταση επλήγησαν το Ασπρόχωμα, η Σπερχογεία και η Μικρομάνη.
Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι σε χωράφι με σπανάκι στο Πήδημα, τα ορμητικά νερά εναπέθεσαν δεκάδες παλαιά ελαστικά, που άγνωστος είχε ρίξει σε ρέμα στα ανάντη της περιοχής…
Η αναγγελία στον ΕΛΓΑ περιλαμβάνει ζημιές από ανεμοθύελλα, βροχόπτωση και πλημμύρα, ενώ εκείνη αναφορικά με τη διαδικασία των ΠΣΕΑ καταστροφές σε θερμοκήπια, εξοπλισμό και αποθήκες ζωοτροφών, λιπασμάτων και ξηρού χόρτου. Επίσης, πνίγηκαν πολλά ζώα και η αναγγελία θα αφορά ζημιές και στο ζωϊκό κεφάλαιο.
Σημειώνεται ότι τις καταστροφές στις καλλιέργειες και στις υποδομές κατέγραψε με συνεργείο της η Δημόσια Τηλεόραση, προς την οποία έκανε δηλώσεις ο Δήμαρχος.
ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
Ο Δήμος Καλαμάτας έθεσε από την πρώτη στιγμή στη διάθεση της Πυροσβεστικής, η οποία έχει τον επιχειρησιακό έλεγχο, το προσωπικό και τα μηχανήματά του, ενώ ενοικίασε και μηχανήματα για να καθαρίσει το οδικό δίκτυο. Η αποκατάσταση της βατότητας του βασικού οδικού δικτύου έγινε κατά προτεραιότητα στον άξονα Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Θουρίας. Καθαρισμός δρόμων έγινε σε όλα τα Τοπικά Διαμερίσματα όσο ήταν δυνατόν, με ενοικιασθέντα μηχανήματα. Το σοβαρότερο και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμο πρόβλημα στο οδικό δίκτυο καταγράφεται στην περιοχή των χωριών της Αλαγονίας, με κατολισθήσεις στο Λαδά και την Αρτεμισία. Μεγάλη κατολίσθηση συνέβη στο γήπεδο της Άμφειας (τοίχος αντιστήριξης μήκους 20 μέτρων και ύψους 4), ενώ κατολισθήσεις καταγράφηκαν και σε άλλα χωριά, αλλά και καταστροφές σε μάντρες και άλλες μικρές υποδομές.
Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και σε πολλούς αγροτικούς δρόμους, όπου η άμεση παρέμβαση αποκατάστασης είναι αναγκαία και θα γίνει από το Δήμο εν όψει συγκομιδής του ελαιοκάρπου.
Ο Δήμαρχος προσέθεσε πως σε όλες τις χώρες οι υποδομές κατασκευάζονται με σκοπό να ανταποκρίνονται σε μεσαίες συνθήκες, σημειώνοντας ότι σήμερα καταγράφονται πλημμυρικά φαινόμενα στην Αθήνα και την Αχαΐα, ενώ το ίδιο συμβαίνει και σε μεγάλες χώρες του εξωτερικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου