ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΑΘΑΡΙ

KOKKINO SKATHARIΤον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αναφορικά με το ρυγχοφόρο, το σκαθάρι που προσβάλλει και καταστρέφει τα φοινικοειδή. Από τους ελέγχους της Υπηρεσίας αυτής σε φοινικοειδή της Μεσσηνίας σχετικά με τον κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο (Rhynchophorus ferrugineus) έχουν προκύψει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα συμπεράσματα:
1. «Η δράση του εντόμου στα πρώτα στάδια της προσβολής δεν γίνεται αντιληπτή, με αποτέλεσμα φαινομενικά αμόλυντα φυτά να εμφανίζονται ξαφνικά χωρίς κορυφαία φύλλα
2. Στις περιπτώσεις αυτές (σύμπτωμα «ομπρέλα»), ο φοίνικας είναι καταδικασμένος εφόσον η αποικία των εντόμων στο εσωτερικό του έχει προ πολλού καταστρέψει το σημείο εκβολής νέων φύλλων. Με τα μέσα, τη μέθοδο και τη χρονική στιγμή που εφαρμόστηκε, καμιά απόπειρα διάσωσης τέτοιου φυτού δεν ήταν επιτυχής στην περιοχή της Μεσσηνίας, και το μόνο που πρέπει να γίνεται γι’ αυτά τα φυτά, είναι η ταχεία και φυτοϋγειονομικά ασφαλής απομάκρυνσή τους.
3. Ο εχθρός, σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές αναφορές, αλλά και την ελληνική εμπειρία και τη συχνότητα των κρουσμάτων, πρέπει να θεωρείται εγκατεστημένος στις περιοχές των Δήμων Δυτικής Μάνης, Καλαμάτας, Μεσσήνης και Οιχαλίας και είναι πλέον ανεδαφική η επιδίωξη της εκρίζωσής του.
4. Με την άνοδο της θερμοκρασίας την ερχόμενη άνοιξη ακόμη περισσότερα ετοιμοθάνατα φυτά θα αποκαλυφθούν και η απελευθέρωση πλήθους ακμαίων εντόμων θα καταστήσει όλα τα φοινικοειδή των ανωτέρω Δήμων εν δυνάμει μολυσμένα.
5. Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, ενώ ήδη γίνεται σχεδόν καθημερινά αποδέκτης σχετικών αιτημάτων πολιτών, δεν έχει την αρμοδιότητα, αλλά ούτε και τα μέσα και τους πόρους, να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε φοινικοειδή».
Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας καλεί σε συνεργασία τους Δήμους, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα προληπτικής δράσης, καθώς και ότι «τα επιτρεπόμενα κατά του κόκκινου ρυγχωτού κανθάρου εντομοκτόνα είναι δραστικά μόνον στις επιφάνειες που μπορούν άμεσα να διαβραχούν από αυτά και δεν φαίνεται να αποτελούν λύση για τις προνύμφες που έχουν ήδη προσβάλει και βρίσκονται πλέον σε στοές και κοιλότητες στο εσωτερικό του φυτού. (…) Οι νηματώδεις προσφέρονται για εφαρμογή σε δημόσιους χώρους και, όπως προκύπτει και από την πείρα της χρήσης τους σε άλλες περιοχές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και προληπτικά».
Επισημαίνεται πως σε περίπτωση προσβολής φοινικοειδών σε ιδιωτικούς χώρους, ο ιδιοκτήτης – σύμφωνα με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία – υποχρεούται να λάβει μέτρα εναντίον του κανθάρου, που αποσκοπούν στην αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης του εντόμου και στην εξάλειψη της παρουσίας του για την προστασία της φυσικής βλαστήσεως. Η ΔΑΟΚ Μεσσηνίας παρέχει συμβουλές και η όποια επέμβαση στα φυτά θα πρέπει να γίνει μετά την έγκριση και υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας αυτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου