ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ επίσκεψη του στην Καλαμάτα, από την ορκωμοσία του, πραγματοποίησε, χθες, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γιώργος Διδασκάλου. Συναντήθηκε, αρχικά, με τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά και στην συνέχεια με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.
Την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων τόνισε ο Παναγιώτης Αλευράς, προκειμένου να λυθούν τα διάφορα προβλήματα. Ευχαρίστησε τον γενικό γραμματέα για την λύση που έδωσε στην κίνηση κρατικών αυτοκινήτων πάνω από 1.600 κυβικά εκατοστά. Ζήτησε, όμως, να ληφθεί μέριμνα για τα προβλήματα αργοπορίας στην αδειοδότηση χρήσης νερού, που εμποδίζει την αγροτική ανάπτυξη.
Ο Γιώργος Διδασκάλου απάντησε ότι με τις υπάρχουσες δομές είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν οι 8- 10.000 αιτήσεις, ανά Νομό, που έχουν υποβληθεί για άδεια γεωτρήσεων, αφού το προσωπικό της υπηρεσίας περιορίζεται στους τρεις υπαλλήλους. Για το λόγο αυτό, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει σχεδιαστεί μια πλατφόρμα στην οποία θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι τις αιτήσεις τους, ώστε πολύ πιο σύντομα να έρχεται η απάντηση.
Στην συνέχεια, ο αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε ότι ενώ έχουν αυξηθεί οι εξαγωγές και έχουν γίνει εκδηλώσεις για σύνδεση των προϊόντων με τον τουρισμό, εντούτοις πολλά είναι τα προβλήματα συμμετοχής με ίδια κεφάλαια των αγροτών, καθώς οι τράπεζες δύσκολα χορηγούν δάνεια και με υψηλά επιτόκια. Η περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας έχει προτείνει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την δημιουργία ενός Ταμείου Στήριξης Αγροτών, που θα τους χορηγεί χαμηλότοκα δάνεια.
Ο κ. Διδασκάλου απάντησε ότι, κατά την προχθεσινή συνάντηση που είχε με το Γ. Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρη Ιατρίδη έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η δημιουργία Ταμείου Στήριξης Αγροτών προχωρά. Δήλωσε το ενδιαφέρον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να προβληθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των πελοποννησιακών προϊόντων. Ενώ, ανέφερε ότι στην Περιφέρεια έχουν καταχωριστεί 57 εκατομμύρια ευρώ για στήριξη της αγροτικής παραγωγής.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Εποικοδομητική συζήτηση, που κάλυψε πολλά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θέτει τα θεμέλια για την επίλυσή τους, είχαν χθες ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, Γιώργος Διδασκάλου, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Παν. Νίκας, και ο δήμαρχος Σπαρτιατών Στ. Αργειτάκος. Ο κ. Διδασκάλου, συνοδευόμενος από στελέχη των Υπηρεσιών του, επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου τον υποδέχθηκε ο Παν. Νίκας παρουσία του Στ. Αργειτάκου.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας εξέφρασε τη χαρά του για την έλευση του γενικού γραμματέα, ο οποίος είχε συνεργασθεί άριστα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως συνεργάτης του προκατόχου του Μανώλη Αγγελάκα, ενώ η αγαστή συνεργασία συνεχίζεται και μετά την ανάθεση στο Γιώργο Διδασκάλου των καθηκόντων του. Του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα καθήκοντά του και εκτίμησε πως η παρουσία του συνδέεται με τη δρομολόγηση λύσεων σε κάποια σοβαρά ζητήματα. Εξέφρασε, επίσης, τη χαρά του για την παρουσία του ομολόγου του από τη Σπάρτη, τον οποίο συνόδευαν αιρετοί του Τοπικού Συμβουλίου Αμυκλών. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Στ. Αργειτάκος, τονίζοντας την εξαιρετική συνεργασία του με τον Παν. Νίκα στο πλαίσιο της ΠΕΔ Πελοποννήσου.
Ο Γ. Διδασκάλου χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με τους Νίκα και Αργειτάκο, επισημαίνοντας πως η παρουσία του στο Δημαρχείο Καλαμάτας υποδηλώνει το ενδιαφέρον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την επίλυση των προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακολούθησε σύσκεψη, στην οποία εξετάσθηκαν πολλά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατατέθηκαν προτάσεις από το δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της ΠΕΔ Πελοποννήσου και από το δήμαρχο Σπαρτιατών. Ο Γιώργος Διδασκάλου έδωσε κατάλληλες οδηγίες στα στελέχη που τον συνόδευαν, για την εξεύρεση λύσεων.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ
«ΜΠΙΡΜΠΙΤΑ»
Συζητήθηκε, ακόμη, το θέμα της προσωρινής στέγασης των αθιγγάνων στην περιοχή «Μπιρμπίτα» του Δήμου Καλαμάτας, καθώς- μετά από πολλές παρεμβάσεις του Παν. Νίκα- οδεύει προς σύσταση μια επιτροπή, η οποία θα εισηγηθεί σχετικά με τον κατάλληλο για το σκοπό αυτό χώρο.
Ακολούθησε επίσκεψη των Νίκα και Διδασκάλου στην «Μπιρμπίτα», όπου ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου είχε τη δυνατότητα να μορφώσει γνώμη για το χώρο, την κατάσταση που επικρατεί σ’ αυτόν και τις δυνατότητές του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου