ΚΡΙΤΙΚΗ στην πολιτική Υγείας άσκησε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με την Λαϊκή Συσπείρωση, ειδικευόμενος ορθοπεδικός, Γιάννης Γαλανόπουλος, ο οποίος δήλωσε στη συνέντευξη, στα γραφεία του ΚΚΕ:
«Τα οξυμμένα προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι γνωστά, έχουμε αναφερθεί εκτενώς και άλλες φόρες και βεβαίως έχουμε πάρει και πρωτοβουλίες για σειρά παρεμβάσεων-κινητοποιήσεων για τα ζητήματα αυτά.
Θα ήθελα να αναφερθώ σε μια πολύ πρόσφατη εξέλιξη, πολύ σημαντική για την οποία τηρείται σιγή ιχθύος σχεδόν από όλους όσους κατέρχονται στις προσεχείς εκλογές αλλά παρά ταύτα «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» για άλλα θέματα λιγότερο σημαντικά.
Η εξέλιξη αφορά τροπολογία που πέρασε στη βουλή και αναστέλλει τη μονιμοποίηση γιατρών του ΕΣΥ που συμπλήρωναν 5ετία φέτος δίνοντας παράταση στην ομηρία τους για έναν ακόμη χρόνο. Ουσιαστικά ανοίγει η πόρτα προς την απόλυση ή την παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, την άρση της μονιμότητας. Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το 2015 θα προσληφτούν οι εν λόγω γιατροί.
Την ίδια ώρα που στο ΕΣΥ υπάρχουν 6000 κενές οργανικές θέσεις και στο νοσοκομείο Καλαμάτας συγκεκριμένα 46. Ταυτόχρονα, η κρίση για μονιμοποίηση η για εξέλιξη θα περνά από διαδικασία αξιολόγησης με αυστηρά καθορισμένα κριτήρια, τα οποία όμως είναι απολύτως συνυφασμένα με τη λειτουργία του ΕΣΥ ως ιδιωτική επιχείρηση.
Στα κριτήρια περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η συνταγογράφηση φαρμάκων φασόν, ο μέσος χρόνος νοσηλείας των ασθενών, το αν συμμετέχει κανείς στα απογευματινά ιατρεία ή το πόσες διαγνωστικές εξετάσεις παραγγέλνει. Δεν είναι δηλαδή επιστημονικά τα κριτήρια, είναι κριτήρια αγοράς.
Γιατρός που θα εξετάζει ασθενή ο οποίος δεν έχει πληρώσει τα 5 ευρώ του εισιτηρίου θα αξιολογείται αρνητικά, λες και η σχέση γιατρού-ασθενούς καθορίζεται από την τσέπη του αρρώστου.
Εμείς έχουμε πάγια θέση την άμεση μονιμοποίηση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στο νοσοκομείο Καλαμάτας είναι 12 τέτοιοι γιατροί. Μπορούν να εξετάζουν, να θεραπεύουν, να χειρουργούν, να εφημερεύουν 24ωρα ολόκληρα αλλά χρειάζεται αξιολόγηση για το αν θα είναι μόνιμοι ή όχι, αν θα έχουν πλήρη εργασιακά δικαιώματα ή όχι;
Αν κάποιος είναι επιστημονικά επαρκής καθορίζεται από άλλα κριτήρια και όχι από το αν συμβάλλει στο να λειτουργεί το νοσοκομείο σαν μαγαζί.
Πρέπει να πάρουν θέση όλες οι παρατάξεις και οι επικεφαλής τους που αρκετοί τυγχάνει να είναι και γιατροί.
Να απαντήσουν πως τοποθετούνται στο ζήτημα ιδιαιτέρως οι κ. Τατούλης, Βουδούρης, Κατσίβελας και Μάκαρης που φέρουν ιατρική ιδιότητα και μάλιστα κάποιοι εξ αυτών και θεσμική ιδιότητα.
Όποιος ζητά την αξιολόγηση πρέπει να ξέρει ότι μόνο με τα παραπάνω κριτήρια θα πραγματοποιείται και ουσιαστικά ρίχνει νερό στο μύλο της κυβερνητικής πολιτικής.
Τι έχει να πει ο κ. Βουδούρης που ψήφισε μνημόνιο μιας και τα μνημόνια απαγορεύουν μονιμοποιήσεις εργαζομένων;
Τι έχει να πει ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ και υποψήφιος δήμαρχος Τριφυλίας κ. Κατσίβελας για το θέμα;
Τι γνώμη έχει ο κ. Μάκαρης που μάλιστα ηγείται και του σωματείου των γιατρών; Ζητά να αξιολογηθούν οι γιατροί με κριτήρια αγοράς;
Να βγουν συμπεράσματα από τη στάση όλων και να αποτυπωθούν και στην κάλπη με διακριτή άνοδο στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε δήμους, περιφέρειες και ευρωβουλή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου