ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις διπλές και τριπλές κάλπες του Μαΐου

EKLOGES KALPESΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ εκλογές διεξάγονται την Κυριακή 18 Μαΐου 2014. Η επαναληπτική ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Η ψηφοφορία θα αρχίσει στις 7:00 π.μ. και θα λήξει στις 7:00 μ.μ.
Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή στις 25 Μαΐου, θα διεξαχθούν και οι Ευρωεκλογές, οι οποίες από εδώ και στο εξής θα συμπίπτουν με τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Στην ψηφοφορία της 25ης Μαΐου ο εκλογέας θα βρεθεί μπροστά σε τρεις κάλπες: αυτή για την εκλογή του δημάρχου, αυτή για την εκλογή του περιφερειάρχη και αυτή για τις ευρωεκλογές.
ΑΣΚΗΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ
ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Οι πολίτες στις περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν για ανάδειξη περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη και για περιφερειακούς συμβούλους.
Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική. Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται:
• Οι κάτοικοι του εξωτερικού
• Όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους
• Όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη από 200 χιλιόμετρα από το εκλογικό τμήμα όπου ψηφίζουν.
Στις περιφερειακές εκλογές οι ετεροδημότες ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, και όχι στον τόπο διαμονής τους.
Διευκρινίζεται, επίσης, ότι στις περιφερειακές εκλογές δεν συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι για τους κρατούμενους και τους ναυτικούς.
Εκτός από τις παραπάνω εξαιρέσεις, ο νόμος προβλέπει «εξαιρετικές περιπτώσεις» απουσίας, όπως για δημόσιους υπάλληλους, στρατιωτικούς, υπαλλήλους νοσοκομείων και ΔΕΚΟ που έχουν υπηρεσία, καθώς επίσης και για σοβαρούς λόγους υγείας. Οι εκλογείς αυτοί οφείλουν να εφοδιαστούν με σχετικά έγγραφα ή στοιχεία, με τα οποία θα δικαιολογείται η παράλειψη άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος.
Ο εκλογέας βάζει σταυρό προτίμησης δίπλα στους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Στον υποψήφιο δήμαρχο και περιφερειάρχη δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Αν τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται.
Η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εάν κανένας συνδυασµός δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο).
Η επαναληπτική ψηφοφορία γίνεται ανάµεσα µόνο στους υποψήφιους δηµάρχους των δύο συνδυασµών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.
Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία δεν εκλέγονται δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά μόνο ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Συνεπώς, δεν υπάρχει σταυροδοσία. Αν τεθεί σταυρός, το ψηφοδέλτιο δεν ακυρώνεται.
Επιτυχών θεωρείται ο υποψήφιος δήµαρχος και ο συνδυασµός του που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία ολόκληρου του αριθµού των έγκυρων ψηφοδελτίων (δηλ. 50%+1 ψήφο).
Εάν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο συνδυασµοί ισοψηφήσουν, το αρµόδιο Πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασµού.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΚΛΟΓΕΙΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
Στις ευρωεκλογές έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και οι Έλληνες πολίτες κάτοικοι των 27 υπόλοιπων χωρών της Ένωσης, καθώς και εκείνοι οι Έλληνες που θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας σε κάποιο κράτος μέλος της ΕΕ.
Τα αποτελέσματα αυτά θα ενσωματωθούν στα γενικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας στην Ελληνική Επικράτεια.
Η ψηφοφορία από τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στα κράτη μέλη της ΕΕθα διεξαχθεί, το Σάββατο 24 Μαΐου.
Για την άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν στον τόπο διαμονής τους, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα πρέπει:
• Να είναι γραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου του Ελληνικού Κράτους.
• Να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και να μην έχουν στερηθείτο δικαίωμα αυτό.
• Να έχουν υποβάλουν δήλωση στην οικεία πρεσβευτική ή προξενική αρχή, στην περιφέρεια της οποίας προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ότι επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους. (Η προθεσμία για τη δήλωση αυτή έληξε στις 28 Μαρτίου)
Κατά την ψηφοφορία χρειάζεται να προσκομίσουν στην εφορευτική επιτροπή την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριο ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.
ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το σύστημα εκλογής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αμιγές αναλογικό και οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική, ελεύθερη και μυστική ψηφοφορία.
Από τις ευρωεκλογές του 2014 οι ευρωβουλευτές αναδεικνύονται απευθείας με σταυρό προτίμησης από τους πολίτες κι όχι με λίστα επιλογής από τα κόμματα.
Οι εκλογείς μπορούν να βάλουν από έναν έως τέσσερις σταυρούς προτίμησης. Περισσότεροι σταυροί προτίμησης δεν καθιστούν άκυρο το ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο προσμετράται υπέρ του κόμματος, αλλά δεν λαμβάνεται υπόψη κανένας σταυρός.
Στις ευρωεκλογές, η Ελλάδα θεωρείται ως ενιαία εκλογική περιφέρεια. Οι έδρες κατανέμονται μεταξύ όλων των συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές, ανάλογα με το συνολικό αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων που θα λάβουν σ’ ολόκληρη την Επικράτεια.
Κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων, που δεν συγκέντρωσε ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το 3% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων, δεν δικαιούται έδρα μέλους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Οι έδρες που παραμένουν αδιάθετες παραχωρούνται ανά μία και μέχρις εξαντλήσεως τους στους συνδυασμούς που έχουν το μεγαλύτερο κατά σειρά, μετά την πρώτη φάση, αχρησιμοποίητο υπόλοιπο εκλογικής δύναμης και αρχή γίνεται από τους συνδυασμούς οι οποίοι δεν χρησιμοποίησαν το υπόλοιπο αυτό για κατάληψη έδρας από τη δεύτερη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου