ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ήταν η έκδοση του 5ετούς ομολόγου, μέσω του οποίου η χώρα επέστρεψε, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού, στις αγορές ομολόγων. Η Ελλάδα θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,95%, ενώ σημειώθηκε 8 φορές υπερκάλυψη του ποσού που ζητούσε η χώρα.
Υπήρξε 8 φορές υπερκάλυψη του ποσού και το επιτόκιο είναι καλύτερο του προσδοκώμενου, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ.Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Βενιζέλος δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις του ΟΔΔΗΧ το απόγευμα, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν καλύτερη από εκείνη της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
«Σήμερα (χθες) βγήκαμε για πρώτη φορά μετά από 4 χρόνια στις διεθνείς αγορές δανεισμού. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, από το Ζάππειο.
Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις επιβέβαισαν τις αρχικές πληροφορίες που μετέδιδαν λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών για το 5ετές ομόλογο, το Bloomberg, η Wall Street Journal και το Reuters, ότι δηλαδή η Ελλάδα θα αντλήσει 3 δισ. ευρώ με απόδοση 4,95%.
Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
«Η σημερινή (χθεσινή) επιτυχημένη έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές σημαίνει συνολική μείωση του κόστους δανεισμού για την χώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε τηλεοπτικό μήνυμά του, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα προχωρήσει αφήνοντας πίσω όσους επιζητούν την κακομοιριά και την μιζέρια».
Η υποδοχή της Ελλάδας στις αγορές ξεπέρασε κάθε προσδοκία, ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα ζητούσε 2,5 δισ. ευρώ και προσφέρθηκαν πάνω από 20 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,75%, ενώ όλα τα επιτόκια πέφτουν.
Επισήμανε το ενδιαφέρον εκατοντάδων επενδυτών και συμπλήρωσε: «Οι διεθνείς αγορές έδειξαν εμπιστοσύνη στο μέλλον της Ελλάδας, στην ικανότητα να βγει από την κριση πιο γρήγορα από το αναμενόμενο».
«Η εμπιστοσύνη στην πατρίδα μας επισφραγίσθηκε από τον πιο αντικειμενικό κριτή, από τις ίδιες τις αγορές» τόνισε και σημείωσε πως «την επόμενη φορά η χώρα θα μπορεί να δανειστεί μεγαλύτερα ποσά με χαμηλότερα επιτόκια».
«Τα καταφέραμε, όπως θα τα καταφέρουμε και στη συνέχεια, αφήνοντας πίσω κάποιους στην κακομοιριά και τη μιζέρια. Με τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές σήμερα ανοίξαμε τον δρόμο και με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης θα μειωθεί το συνολικό κόστος δανεισμού της χώρας».
Παράλληλα, ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό και τους βουλευτές, που με κόστος στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησης.
Ωστόσο, επανέλαβε τρεις φορές: «Μην κάνετε λάθος», τονίζοντας πως έχουμε δρόμο ακόμη για να βγούμε από την κρίση.
Κλείνοντας το μήνυμά του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι όλα αυτά επιτεύχθηκαν εξαιτίας της πίστης, του σχεδιασμού, της σκληρής προσπάθειας, της σοβαρότητας και των σκληρών διαπραγματεύσεων.
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για «χειροπιαστή αλλαγή σελίδας», «επιστροφή στην κανονικότητα» και επανάκτηση της «θεσμικής ισοτιμίας» με τους εταίρους, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αγορές επιβεβαίωσαν πως «το χρέος είναι απολύτως βιώσιμο» και ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες γιαυτό.
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, τονίζοντας ότι «υπάρχουν κι αυτοί που λυπούνται επειδή η Ελλάδα ξαναγύρισε στις αγορές».
Εξήγησε ότι υπάρχουν δύο αντιφάσεις: Τώρα που η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές -ακριβώς επειδή εφάρμοσε το μνημόνιο, που εκείνοι αντιμάχονται- αυτοί κάνουν σύγκριση με το επιτόκιο των δανείων του μνημονίου, και με αυτόν τον τρόπο γίνονται υπερασπιστές του.
Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
Την εκτίμηση ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «αποσκοπεί μόνο στην εξυπηρέτηση επικοινωνιακών προεκλογικών σκοπιμοτήτων με την οποία “πυροβολούμε τα ίδια μας τα πόδια”» διατύπωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στις Βρυξέλλες.
Στην ομιλία του στο συνέδριο, με θέμα «Μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στα προβλήματα του χρέους και της λιτότητας στην Ευρώπη», υπογράμμισε ότι με αυτή την κίνηση «από μόνοι μας αποδυναμώνουμε το επιχείρημα της αναγκαίας διαπραγμάτευσης για τη διαγραφή του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο».
«Είναι πασιφανές ότι όχι μόνο δεν βγαίνουμε σε ξέφωτο, αλλά παραμένουμε εγκλωβισμένοι στη παγίδα του χρέους», είπε και τόνισε ότι είναι επιβλαβής η απόφαση για έξοδο στις αγορές, πριν διεκδικηθεί μια κοινή βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση για την αναδιάρθρωση του χρέους.
«Παρ’ όλα αυτά, τώρα τρόικα και ελληνική κυβέρνηση, αποφάσισαν να ξαναβγούν στις αγορές με παρόμοιο επιτόκιο, όσο ακριβώς ήταν όταν το θεωρούσανε απαγορευτικό και αποχώρησαν από αυτές», δήλωσε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Σημαντική εξέλιξη και μεγάλο βήμα για την έξοδο της χώρας από την κρίση, χαρακτηρίζεται, σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η έξοδος της χώρας στις αγορές.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, πάντως, ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόστος της προσπάθειας θα μπορούσε να ήταν μικρότερο και η έξοδος στις αγορές να είχε γίνει νωρίτερα, αν δεν είχαν χαθεί δύο χρόνια, επιρρίπτοντας την ευθύνη γι’ αυτή την απώλεια κυρίως στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα δύο κόμματα πρωτοστάτησαν στον «αντιμνημονιακό» αγώνα!
Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης μετά την έξοδο στις αγορές, εξέφρασε, χθες, από την Κάσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα θετική και οφείλεται στους ίδιους τους Έλληνες και στις προσπάθειές τους.
Ο ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Ο Φώτης Κουβέλης, σε συνέντευξη από την Δράμα, πήρε αποστάσεις τόσο από τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς όσο και την καταστροφολογία, όπως είπε, που χρησιμοποιούν άλλα κόμματα.
«Η ΔΗΜΑΡ δεν υιοθετεί ούτε τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς, ούτε μια στάση καταστροφολογίας», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
«Η έξοδος στις αγορές είναι μια αναγκαία πράξη για την ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει η επιλογή αυτή να εξυπηρετεί τρέχουσες εκλογικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Δεν πρέπει μια περιορισμένη και πιλοτική έξοδος δανεισμού στις αγορές, να παρουσιάζεται ως δήθεν λύση για τις μεγάλες επιβαρύνσεις του υπάρχοντος δανεισμού και να δίνεται εντέχνως η εικόνα ότι ισοδυναμεί με το τέλος των μνημονίων και το πέρασμα στην ανάπτυξη», δήλωσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου