ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Συναγερμός για τα “κόκκινα” δάνεια. Κίνδυνος αποσταθεροποίησης για την χώρα

kokkina daniaΗ οι­κο­νο­μι­κή συγ­κυ­ρί­α τεί­νει να βελ­τι­ω­θεί, αλ­λά οι α­βε­βαι­ό­τη­τες πα­ρα­μέ­νουν, ε­κτι­μά στην τρι­μη­νια­ία έκ­θε­σή του για την ελ­λη­νι­κή οι­κο­νο­μί­α, που α­φο­ρά την πε­ρί­ο­δο Α­πρι­λί­ου- Ι­ου­νί­ου 2014, το Γρα­φεί­ο Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού της Βου­λής.Συγ­κε­κρι­μέ­να, ό­πως ε­πι­ση­μαί­νε­ται στη σχε­τι­κή έκ­θε­ση, «το προ­η­γού­με­νο τρί­μη­νο η κα­τά­στα­ση της οι­κο­νο­μί­ας βελ­τι­ώ­θη­κε.Ό­λα τα οι­κο­νο­μι­κά με­γέ­θη δεί­χνουν (και τα ε­ρευ­νη­τι­κά Ιν­στι­τού­τα ε­πι­βε­βαι­ώ­νουν) ό­τι η χώ­ρα ει­σήλ­θε στο στά­διο της οι­κο­νο­μι­κής στα­θε­ρο­ποί­η­σης και ό­τι εί­ναι σχε­δόν βέ­βαι­η μια μι­κρή α­νά­καμ­ψη έ­ως το τέ­λος του έ­τους.
Σύμ­φω­να με τα νε­ό­τε­ρα προ­σω­ρι­νά στοι­χεί­α α­πό την ΕΛ­ΣΤΑΤ, η ύ­φε­ση το πρώ­το τρί­μη­νο του 2014 ή­ταν μι­κρό­τε­ρη α­πό την αρ­χι­κή πρό­βλε­ψη και δι­α­μορ­φώ­θη­κε στο -0,9% α­πό το -1,1% που εί­χε αρ­χι­κά ε­κτι­μη­θεί».Ε­πί­σης, η Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος ε­πι­ση­μαί­νει ό­τι «αν συ­νε­χι­στεί η έ­ως τώ­ρα τά­ση α­πο­κλι­μά­κω­σης της ύ­φε­σης μέ­χρι το τέ­λος του έ­τους, το Α­ΕΠ το 2014 θα πα­ρου­σιά­σει αύ­ξη­ση πε­ρί το 0,5%. Εν τού­τοις ο Ο­Ο­ΣΑ α­να­μέ­νει πε­ραι­τέ­ρω μεί­ω­ση του Α­ΕΠ έ­στω και ο­ρια­κή».Ω­στό­σο, ό­πως ση­μει­ώ­νε­ται στην έκ­θε­ση, «αν δεν ε­πι­τευ­χθούν στο μέλ­λον υ­ψη­λό­τε­ροι ρυθ­μοί με­γέ­θυν­σης δεν θα υ­πάρ­ξει γρή­γο­ρη και αι­σθη­τή βελ­τί­ω­ση της α­πα­σχό­λη­σης και, αν­τί­στρο­φα, αν η α­νερ­γί­α πα­ρα­μεί­νει σε υ­ψη­λά ε­πί­πε­δα θα ε­πη­ρε­ά­σει αρ­νη­τι­κά, μα­ζί με άλ­λους πα­ρά­γον­τες, τη δυ­νη­τι­κή πα­ρα­γω­γή στο μέλ­λον.
Μεί­ω­ση της α­νερ­γί­ας το 2014 «βλέ­πουν» Ε­Ε και ΔΝΤ
Οι προ­βλέ­ψεις τής Ευ­ρω­πα­ϊ­κής Ε­πι­τρο­πής και του ΔΝΤ συμ­πί­πτουν στην πρό­βλε­ψη ό­τι θα υ­πάρ­ξει μεί­ω­ση του πο­σο­στού α­νερ­γί­ας κα­τά 1 ε­κα­το­στια­ία μο­νά­δα το 2014 και κα­τά δύ­ο ε­κα­το­στια­ίες μο­νά­δες το 2015 για να πέ­σει στο 24- 24,4%. Ω­στό­σο, ο Ο­Ο­ΣΑ προ­βλέ­πει ό­τι η έ­τσι ή αλ­λι­ώς μη ι­κα­νο­ποι­η­τι­κή βελ­τί­ω­ση θα εί­ναι μι­κρό­τε­ρη».
Ό­πως α­να­φέ­ρουν οι συν­τά­κτες της έκ­θε­σης, «ας προ­σθέ­σου­με ό­τι δεν εί­ναι σα­φές αν και αυ­τή θα εί­ναι προ­ϊ­όν της δη­μι­ουρ­γί­ας θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας ή της μεί­ω­σης αυ­τών που ζη­τούν ερ­γα­σί­α εί­τε για­τί με­τα­να­στεύ­ουν (πράγ­μα που πα­ρα­τη­ρεί­ται στους νέ­ους ό­που η α­νερ­γί­α εί­ναι σχε­δόν δι­πλά­σια του μέ­σου ό­ρου) εί­τε για­τί α­πο­γο­η­τεύ­ον­ται και α­πο­σύ­ρον­ται α­πό την α­γο­ρά ερ­γα­σί­ας.
Η ει­κό­να γί­νε­ται χει­ρό­τε­ρη αν λά­βου­με υ­πό­ψη ό­τι το συ­νο­λι­κό πο­σο­στό α­πα­σχό­λη­σης του πλη­θυ­σμού η­λι­κί­ας 20-64 ε­τών έ­χει μει­ω­θεί».
Σύμ­φω­να με τους ί­διους, «προς το πα­ρόν, οι προ­βλέ­ψεις ι­δί­ως για ι­κα­νο­ποι­η­τι­κούς ρυθ­μούς με­γέ­θυν­σης α­πό το 2015 βα­ρύ­νον­ται με με­γά­λες α­βε­βαι­ό­τη­τες. Με άλ­λα λό­για, η δυ­να­μι­κή της α­νά­καμ­ψης εί­ναι α­κό­μα α­σθε­νής πα­ρά την α­νά­σχε­ση της ύ­φε­σης. Οι πη­γές της α­βε­βαι­ό­τη­τας εί­ναι πολ­λές» ση­μει­ώ­νουν.
Πρώ­τον, το ζή­τη­μα των τρα­πε­ζών, πα­ρά τις α­να­κε­φα­λαι­ο­ποι­ή­σεις που ε­πι­τεύ­χθη­καν, δεν έ­χει λυ­θεί, κα­θώς εκ­κρε­μεί λύ­ση για τα μη ε­ξυ­πη­ρε­τού­με­να δά­νεια, τα ο­ποί­α συ­νε­χί­ζουν να αυ­ξά­νον­ται και να πε­ρι­ο­ρί­ζουν τις δα­νει­ο­δο­τι­κές ι­κα­νό­τη­τες των τρα­πε­ζών.
Σή­μα κιν­δύ­νου για τα «κόκ­κι­να» δά­νεια
Σύμ­φω­να με τα στοι­χεί­α για το τέ­λος του πρώ­του τρι­μή­νου του 2014 που α­να­κοί­νω­σε στη Βου­λή των Ελ­λή­νων ο νέ­ος δι­οι­κη­τής της Τρά­πε­ζας της Ελ­λά­δος, τα δά­νεια με κα­θυ­στέ­ρη­ση ά­νω των 90 η­με­ρών δι­α­μορ­φώ­νον­ταν στα 77 δισ. ευ­ρώ ή στο 36% του συ­νο­λι­κού χαρ­το­φυ­λα­κί­ου χο­ρη­γή­σε­ων τον Α­πρί­λιο έ­ναν­τι 32% που ή­ταν πέρ­σι το ί­διο δι­ά­στη­μα. Α­πό αυ­τά, τα 42 δισ. ευ­ρώ εί­ναι ε­πι­χει­ρη­μα­τι­κά δά­νεια, τα 25 δισ. ευ­ρώ στε­γα­στι­κά και τα 10 δισ. ευ­ρώ κα­τα­να­λω­τι­κά δά­νεια.
Ε­άν στα πα­ρα­πά­νω δά­νεια προ­στε­θούν και τα ή­δη α­να­δι­αρ­θρω­μέ­να που ό­μως έ­χουν ξα­να­γί­νει μη ε­ξυ­πη­ρε­τού­με­να, το αν­τί­στοι­χο πο­σο­στό δι­α­μορ­φώ­νε­ται στο 40%. Σύμ­φω­να με την πρό­σφα­τη έκ­θε­ση του ΔΝΤ, το πο­σο­στό των μη ε­ξυ­πη­ρε­τού­με­νων δα­νεί­ων στην Ελ­λά­δα εί­ναι έ­να α­πό τα με­γα­λύ­τε­ρα στον κό­σμο, το ο­ποί­ο ξε­περ­νά ε­πί­πε­δα άλ­λων χω­ρών που έ­χουν ο­δη­γή­σει σε συ­στη­μι­κές κρί­σεις. Ε­πί­σης και συ­να­φώς, οι χο­ρη­γή­σεις δα­νεί­ων α­πό τις τρά­πε­ζες ε­ξα­κο­λου­θούν να υ­πο­χω­ρούν.
Δεύ­τε­ρον, οι υ­στε­ρή­σεις των με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σουν εκ νέ­ου ά­νο­δο των ε­πι­το­κί­ων δα­νει­σμού της χώ­ρας. Πρέ­πει να το­νι­στεί ό­τι α­κό­μα και χω­ρίς «μνη­μό­νιο» η χώ­ρα θα ε­ξα­κο­λου­θεί να βρί­σκε­ται υ­πό ε­πο­πτεί­α -τη φο­ρά τού­τη των α­γο­ρών που θα αν­τι­κα­τα­στή­σουν την τρό­ι­κα- αν δε­χθού­με ό­τι δεν θα προ­σφύ­γει στον ΕΜΣ. Αλ­λά το πι­θα­νό­τε­ρο εί­ναι ό­τι θα προ­σφεύ­γει για δά­νεια σε αυ­τόν ή σε κά­ποι­ο ad h­oc δι­α­κρα­τι­κό «ό­χη­μα». Στην πε­ρί­πτω­ση αυ­τή θα υ­πάρ­ξουν νέ­ες συμ­βα­τι­κές δε­σμεύ­σεις.
Η Ε­Ε υ­πο­λο­γί­ζει ό­τι τη δι­ε­τί­α 2014- 2015, οι ε­πι­πρό­σθε­τες χρη­μα­το­δο­τι­κές α­νάγ­κες (a­d­d­i­t­i­o­n­al f­i­n­a­n­c­i­ng r­e­q­u­i­r­e­m­e­n­ts) της Ελ­λά­δας θα α­νέλ­θουν σε 14,9 δισ. ευ­ρώ (2,6 δισ. ευ­ρώ για το 2014 και 12,3 δισ. ευ­ρώ για το 2015). Αν ε­πι­βε­βαι­ω­θεί, η Ελ­λά­δα θα πρέ­πει ή να συ­νε­χί­σει να δα­νεί­ζε­ται α­πό τις δι­ε­θνείς α­γο­ρές (πράγ­μα που ή­δη συ­ναν­τά δυ­σκο­λί­ες) ή να προ­σφύ­γει στον ΕΜΣ που συ­νε­πά­γε­ται νέ­ο πρό­γραμ­μα προ­σαρ­μο­γής (και σχε­τι­κή σύμ­βα­ση) σύμ­φω­να με τους κα­νό­νες του μη­χα­νι­σμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου