Με το... αριστερό πόδι κάνουν το πρώτο τους βήμα οι νικητές των Δημοτικών Εκλογών της 18ης – 25ης Μαΐου από την 1η του Σεπτεμβρίου, οπότε αναλαμβάνουν επίσημα τα καθήκοντα τους.Οχτώ εφιάλτες στοιχειώνουν τις θερινές νύχτες των εν αναμονή δημάρχων, οι 215 εκ των 325 είναι μάλιστα και “πρωτάρηδες” :
Ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα, αξιολόγηση προσωπικού, αξιολόγηση δομών, απογραφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, κατάρτιση νέων προϋπολογισμών για την περίοδο 2014-15, ικανοποίηση αιτήσεων για εγγραφή στους παιδικούς σταθμούς, απορρόφηση κονδυλίων νέου ΕΣΠΑ, εξόφληση χρεών προς τη ΔΕΗ.
Πιο αναλυτικά :
Κινητικότητα
Στις 29 Αυγούστου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το Υπουργείο Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για την “εθελοντική” ένταξη 2.000 περίπου, κατά κύριο λόγο, δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα της “ενδοαυτοδιοικητική” κινητικότητας. Τα υπουργεία Εσωτερικών και Υπ. Διοικητικής Μεταρρυθμίσης δεν... κουράζονται να διαβεβαιώνουν ότι η “κινητικότητα” στους δήμους δεν έχει καμία σχέση με διαθεσιμότητα ή απολύσεις, προκειμένου να πείσουν τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν σ΄ αυτές.
Αξιολόγηση προσωπικού
Από τις 30 Ιουνίου έχει λήξει η προθεσμία κατά την οποία οι δήμαρχοι έπρεπε να εκδώσουν τις αποφάσεις επιμερισμού των ποσοστών ανά βαθμολογική κλίμακα (συγκριτική αξιολόγηση) για περίπου 75.000 δημοτικούς υπαλλήλους. Ωστόσο, κανένας δήμαρχος δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο.
Αξιολόγηση Δομών
Το ΥΠΕΣ βάζει ξανά μπρος τη διαδικασία της αξιολόγησης των δομών των δήμων η οποία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2014. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κ. Γιώργο Ντόλιο, θα συσταθεί μία ομάδα έργου η οποία με βάση τα υπάρχοντα staffing plans θα αντιστοιχήσει μεταξύ του πλήθους και των προσόντων των εργαζομένων και των αναγκών των δήμων.
Απογραφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου
Όρος, φυσικά, για το προχώρημα αυτής της διαδικασίας είναι η ολοκλήρωση της απογραφής των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου των δήμων. Μέχρι τώρα 133 εξ αυτών δεν είχαν απογραφεί στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Τα 51 από τα 133 ΝΠΙΔ που δεν έχουν απογραφεί είναι Αναπτυξιακές Επιχειρήσεις.
Προϋπολογισμοί
Στις 5 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία κατά την οποία οι δήμαρχοι πρέπει να καταθέσουν τα προσχέδιο του προϋπολογισμού τους για την επόμενη οικονομική περίοδο στο “Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ. Στην τελευταία συνεδρίαση της του ΔΣ της ΚΕΔΕ αποφασίστηκε, δεδομένου ότι οι νέοι δήμαρχοι αναλαμβάνουν την 1η Σεπτεμβρίου, να αποσταλεί ένα ενδεικτικό σχέδιο από τις υπηρεσίες του δήμου, ούτε καν από την οικονομική επιτροπή. Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του ΥΠΕΣ υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση που ένας δήμος παρουσιάσει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους των εσόδων του, τότε τίθεται σε καθεστώς δημοσιονομικής εποπτείας από το “Παρατηρητήριο”. Ενόχληση, επίσης, έχει προκαλέσει στους δημάρχους το γεγονός ότι απαγορεύεται πλέον να υπάρχει ένα κεντρικό ταμείο διαθεσίμων στους δήμους το οποίο να χρηματοδοτεί τις διάφορες υπηρεσίες ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες τους.
Παιδικοί Σταθμοί
Χθες έληξε η προθεσμία που έχει δοθεί για την κατάθεση των αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα εναρμόνισης επαγγελματικής – οικογενειακής ζωής. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Συκεών Θεσσαλονίκης κ. Σίμο Δανιηλίδη φέτος θα υπάρξουν έως 100.000 αιτήσεις για ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ενώ οι υπάρχουσες θέσεις κυμαίνονται στις 60.000 – 70.000. Συνεπώς γύρω στα 30.000 παιδιά ενδέχεται να εκτός παιδικών σταθμών. Η κάλυψη όλων των αιτήσεων που αναμένεται σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, απαιτεί 250 εκατ. ευρώ, ενώ έως τώρα έχουν δεσμευτεί 160 εκατ. ευρώ. Παράλληλα από την ΚΕΔΕ ζητούν την κατάργηση της ρήτρας, σύμφωνα με την οποία το 70% των θέσεων θα είναι δωρέαν (για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και ανέργους), ενώ το 30% θα απαιτήσει τη μερική χρηματοδότησή τους από τους γονείς (πχ για δημοσίους υπαλλήλους).
ΕΣΠΑ
Εμπλοκή φαίνεται πως υπάρχει στο νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 20. Μιλώντας στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο γενικός γραμματέας της ένωσης και δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Απόστολος Κοιμήσης, μίλησε για την ύπαρξη “λόμπι” το οποίο όχι μόνο “αντιτάσσεται στην δημιουργία μίας αυτοτελούς γραμμής χρηματοδότησης των δήμων από το ΕΣΠΑ” αλλά ζητά την “αυστηροποίηση των όρων παροχής των κονδυλίων του” προς τους ΟΤΑ. Ο κ. Κοιμήσης χαρακτήρισε ως “πρόβα τζενεράλε” για το νέο ΕΣΠΑ την απαίτηση του ΥΠΕΣ να απενταχθούν έργα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε.), για τα οποία είχαν ήδη υπογραφεί συμβάσεις.
ΔΕΗ
Στα ... μαχαίρια βρίσκονται οι δήμοι και με τη ΔΕΗ. Στην τελευταία συνάντηση που είχε η ΚΕΔΕ, με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Αρθούρο Ζερβό και τον κ. Ντόλιο από το ΥΠΕΣ, αναφέρθηκε πως το χρέος των δήμων για ηλεκτρονικό ρεύμα φτάνουν τα 70 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΣ έχει αποφασίσει τα 17 εκατ. ευρώ εξ αυτών να δοθούν άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και να αφαιρεθούν από τα κρατικά κονδύλια για τους δήμους το 2015 και το 2016, προκαλώντας την έκρηξη των δημάρχων που υπενθυμίζουν πως η αρμοδιότητα του φωτισμού των δρόμων κλπ. ανήκει στις περιφέρειες. Τα 50 εκατ. ευρώ οφείλονται από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Οι δήμαρχοι, όμως, διαμαρτύρονται πως ένα μεγάλο μέρος των χρεών αυτών οφείλονται στο γεγονός ότι οι εν λόγω επιχειρήσεις πληρώνουν ... οικιακό και όχι βιομηχανικό τιμολόγιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου