Ωρολογιακή βόμβα αποτελούν για την κυβέρνηση τα «κόκκινα δάνεια». Οσο κι αν επιθυμεί διακαώς να δοθεί παράταση στην ισχύουσα διάταξη για την προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς, το ερώτημα είναι έναντι ποιων ανταλλαγμάτων θα μπορούσαν να συναινέσουν οι δανειστές. Το ζητούμενο είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για τους πολίτες, καθώς η τρόικα επιμένει στην πολιτική τής σκληρής λιτότητας και της αντικατάστασης μέτρων από ισοδύναμα.
Οι διαπραγματεύσεις γίνονται σε μια περίοδο που η πολιτική ρευστότητα κυριαρχεί. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσουν να «παίξουν τα ρέστα τους» σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς τα δημοσκοπικά ποσοστά δεν τους ευνοούν και θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφύγουν την πρόωρη προσφυγή σε κάλπες. Βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο και ο πολιτικός χρόνος εξαντλείται.
Τα «κόκκινα δάνεια» έχουν επισήμως ξεπεράσει τα 73 δισ. ευρώ και η δυνατότητα εξυπηρέτησής τους επιβαρύνεται δραματικά σε συνθήκες δραστικής μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών, αλλά και συρρίκνωσης του κύκλου εργασιών των επαγγελματιών.
Οσο κι αν δεν θέλουν -μετά το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ- νέες αρνητικές εκπλήξεις με τα «κόκκινα δάνεια», οι προθέσεις των δανειστών δεν φαίνεται να είναι αγαθές. Ολες οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι η τρόικα δεν επιδιώκει λύση του προβλήματος επ’ ωφελεία των δανειοληπτών και των επαγγελματιών, που βρίσκονται στριμωγμένοι στη γωνία. Αλλά στόχος είναι αυτή καθ’ εαυτήν η ιδιωτική τους περιουσία.
Η θέσπιση κριτηρίων για το «συνεργάσιμο δανειολήπτη» αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Οταν αυτός αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά ή παύει να χαρακτηρίζεται «συνεργάσιμος» από το δανειστή, τότε απελευθερώνεται αυτόματα η διαδικασία κατάσχεσης των περιουσιακών του στοιχείων. Η καθυστέρηση αποπληρωμής οφειλών πέραν των 90 ημερών οδηγεί τα ακίνητα άμεσα σε πλειστηριασμό, αλλά και στη λήψη νομικών μέτρων από την τράπεζα.
Ο «κώδικας δεοντολογίας» ευνοεί τις τράπεζες, που τους δίνει έστω και προσωρινά ένα περιθώριο να αντιμετωπίσουν τα «βουνά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, βελτιώνοντας στα χαρτιά την εικόνα των ισολογισμών τους. Ωστόσο, η ΤτΕ δεν αναγνωρίζει ότι η σημερινή αξία των ακινήτων είναι κατά πολύ μικρότερη των οφειλόμενων δόσεων, δηλαδή των δανείων που φορτώθηκαν οι δανειολήπτες τις «χρυσές» ημέρες της κτηματαγοράς. Πρόκειται για δάνεια που οι ίδιες οι τράπεζες πίεζαν να πάρουν οι πολίτες, προκειμένου να καταγράψουν οι ίδιες πωλήσεις και να εγγράψουν μελλοντικά κέρδη.
Το ερώτημα παραμένει: Τι μεθοδεύεται για τη συνέχεια; Οι δανειστές φαίνεται ότι προετοιμάζονται μεθοδικά για να προχωρήσουν στη μεγαλύτερη «δήμευση ιδιωτικού πλούτου», που θα έχει συντελεστεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα, παράλληλα με την εκχώρηση του «δημόσιου πλούτου» στο όνομα της αξιοποίησης της περιουσίας και της ανάπτυξης της χώρας. Η κυβέρνηση περιορίζεται σε ρόλο θεατή και ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Παρίσι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου