Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου, αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια συμμετείχε στην 42η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), που έλαβε χώρα στην πόλη Umea της Σουηδίας, από τις 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2014.
Παρευρέθησαν Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υψηλόβαθμων θέσεων, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι περιφερειών, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, και άλλοι φορείς από την Ευρώπη, τις λοιπές χώρες και την Ελλάδα.
Πραγματοποιήθηκαν Συνεδριάσεις Γεωγραφικών επιτροπών, συναντήσεις των εθνικών αντιπροσωπειών και των Ομάδων εργασίας της CPMR και διεξήχθησαν εκλογές για τα όργανα της CPMR.
Στις εκλογές αυτές ο κος. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκλέχθηκε:
1.) Ως τακτικό μέλος στο Πολιτικό Γραφείο της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, για το διάστημα 2014-2016.
2.) Αναπληρωματικό μέλος του Πολιτικού γραφείου της CPMR (Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), για το ίδιο διάστημα.
Επίσης αποφασίστηκε η Γενική Συνέλευση της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR να πραγματοποιηθεί στην Πελοπόννησο περίπου στα μέσα του 2015.
Η Συνέλευση αυτή χαρακτηρίστηκε από την επιτυχή και αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων. Περιελάμβανε ενδιαφέρουσα θεματολογία και ανεφέρθησαν εμπεριστατωμένες και ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Συγκεκριμένα διαπραγματεύτηκαν οι κάτωθι ενότητες:
Ενότητα 1: Η έκθεση του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) & Προοπτικές.
Ενότητα 2: Τι μέλλον συνίσταται για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική και του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR).
Ενότητα 3: Σύνδεση της Ευρώπης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενότητα 4: Ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική.
Ενότητα 5: Μακροπεριφέρειες και στρατηγικές για τις θαλάσσιες λεκάνες για μια καλύτερη και ολοκληρωμένη Ευρώπη.
Ενότητα 6: Οι περιφερειακές θαλάσσιες περιοχές και οι στόχοι της Ευρώπης 2030 για την ενέργεια και για τις κλιματικές συνθήκες.
Ενότητα 7: Εξετάσεις και ψηφοφορία για τα τελικά συμπεράσματα του Δικτύου των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR).
Ενότητα 8: Αποφάσεις για τον προϋπολογισμό από τον οικονομικό διαχειριστή (ταμία) του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και Διοικητικές αποφάσεις.
Ενότητα 9: Παρουσίαση των νέων μελών του Δικτύου Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR).
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελ/σου Απόστολος Ε. Παπαφωτίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι το Δίκτυο Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) αποτελεί το κλειδί για την αναδιάρθρωση της Πολιτικής Συνοχής, ώστε τελικά οι Περιφέρειες με ισοδύναμο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης να τυγχάνουν παρόμοιας μεταχείρισης και έτσι να πραγματοποιηθεί η μετάβαση από τις λιγότερο στις περισσότερο ανεπτυγμένες Περιφέρειες.
Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, ανέφερε ότι πρέπει να αναπτυχθούν «έξυπνα» δίκτυα καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της, για τη μεταφορά της και τον ενεργειακό εφοδιασμό. Τόνισε ιδιαίτερα ότι τα εδάφη που πάσχουν από σοβαρά γεωγραφικά ή δημογραφικά μειονεκτήματα απαιτούν κοινή προσπάθεια όλων για εξεύρεση συγκεκριμένων λύσεων και δράσεων υποστήριξης και ανάπτυξης σχεδίων δράσης βιώσιμης ενέργειας .
Επεσήμανε την ανάγκη συνέχισης των θεσμικών διευθετήσεων για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική. Είναι επιτακτικό να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη διατήρηση και την επίτευξη καλής περιβαλλοντικής κατάστασης διότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομική ανάπτυξη και την ασφάλεια. Είναι αναγκαίο να γίνουν ισχυρές συνέργειες με τις θαλάσσιες βιομηχανίες.
Τέλος υπογράμμισε όσον αφορά τις Μακροπεριφερειακές πολιτικές πρέπει να υπάρξει αυξανόμενο ενδιαφέρον για συνεργασία σε μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές, καθόσον αυτές αποτελούν ευκαιρία για τη συνολική ανάπτυξη μεγαλύτερων εδαφικών περιοχών και έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν τις κοινές προκλήσεις πέραν των εθνικών συνόρων.
Η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι ορατή, με ουσιαστικό λόγο και διατύπωση των θέσεων της, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που τη διακρίνει. Διαδραματίζει σημαντικό και αναγνωρίσιμο ρόλο στη Ευρώπη, υλοποιώντας τις πολιτικές της, προσδίδοντας μεγαλύτερη συνεκτικότητα, αποτελεσματικότητα και οικονομική αποδοτικότητα αξιοποιώντας και διαχειρίζοντας ορθά τους πόρους της. Δρα καταλυτικά στην αντιμετώπιση των προκλήσεων, με «έξυπνες», ευέλικτες και καινοτόμες Στρατηγικές. Είναι δραστήριο μέλος του Δικτύου Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) και των επιτροπών αυτής, με ουσιαστική και δυναμική συμμέτοχη, με μεγάλες αξιώσεις σε όλα τα προγράμματα και τις δράσεις. Είναι σε θέση να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει τις σημερινές δύσκολες συγκυρίες, με την εφαρμογή, τη διαμόρφωση και την ενίσχυση στρατηγικών συνεργασιών και έργων. Συμμετέχει στη διαμόρφωση και τον καθορισμό πολιτικών, αποφάσεων, πολλές εκ των οποίων εφαρμόζονται ήδη και άλλες θα εφαρμοστούν τα επόμενα χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου