ΑΡΧΙΚΗ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Μάκαρης καταγγέλλει Νίκα για πρόθεση στεγανοποίησης της διαδικασίας διεκδίκησης της πολιτιστικής πρωτεύουσας

kalamata paralia«Διαβούλευση δεν σημαίνει κατάθεση μεμονωμένων προτάσεων σε ένα “κυτίον παραπόνων”
«Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική  συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι ο εκφραστής της βούλησης της πόλης, αλλά ούτε και στο ΔΣ της ΦΑΡΙΣ, στη δομή της οποίας έχει ενταχθεί το Γραφείο Υποψηφιότητας.» Επεσήμανε στην τοποθέτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μανώλης Μάκαρης καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή για πρόθεση στεγανοποίησης  της διαδικασίας, υπό την πρωτοφανή και έωλη δικαιολογία ότι αν συζητάμε δημόσια “θα μας αντιγράψουν οι άλλες πόλεις, που βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο σε σχέση με μας”.
Τέλος, ο κ. Μάκαρης τόνισε όλα τα  ζητήματα που θα καθορίσουν την προσπάθεια, παραμένουν αδιευκρίνιστα. Ενδεικτικά, ανέφερε:  «α) ποιούς βασικούς στόχους πρέπει να έχουμε ως πόλη από τη διεκδίκηση.  β) με ποιά διαδικασία θα οριστούν οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος και ποιος  ο ρόλος του ΔΣ σ, αυτήν. γ) ποια  θα είναι τα ουσιαστικά κριτήρια επιλογής των προσώπων που θα συγκροτήσουν τις παραπάνω επιτροπές και πως το σχέδιό τους θα εναρμονιστεί με το όραμα της πόλης.  ε) μέσω ποιας  διαδικασίας θα καθοριστούν βασικές παράμετροι του προγράμματος, όπως το ύψος του προϋπολογισμού και πως θα διασφαλιστεί η αποφασιστική συμμετοχή του ΔΣ στις κρίσιμες αποφάσεις.  Τα παραπάνω, κάνουν αναγκαία τη συζήτηση το θέματος στο ΔΣ  ζητάμε ,λοιπόν , τη σύγκλιση του με αυτό αποκλειστικά το θέμα, σύντομα με την παρουσία βέβαια και του εκτελεστικού διευθυντή.»
Ακολουθεί η πλήρης τοποθέτηση  του κ. Μάκαρη στο Δ.Σ.:
«Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» την  Κυριακή  2 Νοεμβρίου διοργάνωσε με  μεγάλη επιτυχία  συζήτηση – ημερίδα με τίτλο «ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: Ένα συλλογικό σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης» . Σε αυτή την ημερίδα τέθηκαν  δημοσίως προβληματισμοί και ερωτήματα, επί κεντρικών θεμάτων που έπρεπε να έχουν ήδη εξεταστεί και απαντηθεί.
Η επιδεικτική απουσία της δημοτικής αρχής και του εκτελεστικού δ/ντή  κου Τσατσούλη από αυτή την ημερίδα, προϊδέασε για την στάση που θα κρατήσει η πρώτη απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία θεσμικών παραγόντων, αλλά και συλλογικοτήτων, που θα επιχειρήσουν να συμβάλουν  στην συζήτηση για την πρόταση διεκδίκησης.
Δυστυχώς η συνέχεια υπήρξε ακόμα χειρότερη, αφού -δια του τύπου μάλιστα- προαναγγέλθηκε μια πρόθεση στεγανοποίησης  της διαδικασίας, υπό την πρωτοφανή και έωλη δικαιολογία ότι αν συζητάμε δημόσια “θα μας αντιγράψουν οι άλλες πόλεις, που βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο σε σχέση με μας”. Πέραν του ότι αυτό προοιωνίζει μια τυποποιημένη πρόταση -που θα μπορούσε να ταιριάζει στη Σύρο ή στο Πεκίνο, ανεξάρτητα από τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες της πόλης μας (διότι τι θα αντιγράψουν ακριβώς σε αντίθετη περίπτωση)- είναι από μόνο του εξοργιστικά πρωτοφανές σαν ιδέα.
Είναι ουσιαστικά μια απαίτηση για εν λευκώ εξουσιοδότηση και προκαταβολική παραίτηση από κάθε αξίωση διαφάνειας, αλλά και ουσιαστικής συμβολής. Διαβούλευση δεν σημαίνει κατάθεση μεμονωμένων προτάσεων σε ένα “κυτίον παραπόνων”, μέσα σε πλήρη άγνοια για το τί άλλο έχει κατατεθεί, ποιος αξιολογεί, και με ποια κριτήρια. Διαβούλευση σημαίνει μια δημόσια αλληλεπιδραστική διαδικασία, και μόνο υπ’ αυτή την συνθήκη μπορεί να αποδώσει, αλλά και να εξασφαλίσει κοινωνική συναίνεση (η οποία επίσης για την ώρα , κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι).  Η διαφάνεια είναι κεκτημένο στις δημοκρατίες και μπροστά του υποχωρούν πολύ ισχυρότεροι ενδοιασμοί -και για πολύ μεγαλύτερα διακυβεύματα- από αυτά που προέταξαν σήμερα οι εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής.
Φοβούμαστε ωστόσο ότι  και οι μεταγενέστερες δηλώσεις με τις διατυπώσεις περί “επαγγελματισμού” και “επιστημονικής αξιολόγησης”, αποκαλύπτουν και αυτές πρόθεση για κατά βούληση αποκλεισμούς, με την μέθοδο της επίκλησης της αυθεντίας απέναντι σε υποτιθέμενους αδαείς.
Μέχρι τώρα, έχουν γίνει δύο κρίσιμες και ιδιαίτερα δεσμευτικές επιλογές .  Αναφερόμαστε στην προγραμματική σύμβαση, που ορίζει το οργανόγραμμα και τις αρμοδιότητες  του γραφείου υποστήριξης και στον εκτελεστικό δ/ντή ,ο οποίος αναλαμβάνει εκ μέρους της πόλης ( του Δήμου ) να εκτελέσει όλα τα απαραίτητα έργα για τη δημιουργία του Φακέλου Υποψηφιότητας.  Άμεσα δε, θα ακολουθήσουν και οι  υπόλοιπες,  εξίσου σοβαρές  αποφάσεις, που είναι η συγκρότηση των επιτροπών Πολιτιστικού Σχεδιασμού και  Προγράμματος , καθώς η επιλογή Καλλιτεχνικού Δ/ντή.
Παρά όλα αυτά ,μέχρι τώρα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική  συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που είναι ο εκφραστής της βούλησης της πόλης, αλλά ούτε και στο ΔΣ της ΦΑΡΙΣ, στη δομή της οποίας έχει ενταχθεί το Γραφείο Υποψηφιότητας.
Έτσι, όλα τα  ζητήματα που θα καθορίσουν την προσπάθεια, παραμένουν αδιευκρίνιστα.    Ενδεικτικά, αναφέρουμε:  α) ποιούς βασικούς στόχους πρέπει να έχουμε ως πόλη από τη διεκδίκηση.  β) με ποιά διαδικασία θα οριστούν οι βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος και ποιος  ο ρόλος του ΔΣ σ, αυτήν. γ) ποια  θα είναι τα ουσιαστικά κριτήρια επιλογής των προσώπων που θα συγκροτήσουν τις παραπάνω επιτροπές και πως το σχέδιό τους θα εναρμονιστεί με το όραμα της πόλης.  ε) μέσω ποιας  διαδικασίας θα καθοριστούν βασικές παράμετροι του προγράμματος, όπως το ύψος του προϋπολογισμού και πως θα διασφαλιστεί η αποφασιστική συμμετοχή του ΔΣ στις κρίσιμες αποφάσεις.  Τα παραπάνω, κάνουν αναγκαία τη συζήτηση το θέματος στο ΔΣ  ζητάμε ,λοιπόν , τη σύγκλιση του με αυτό αποκλειστικά το θέμα, σύντομα με την παρουσία βέβαια και του εκτελεστικού διευθυντή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου