ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Οι αντιδράσεις μετά το αδιέξοδο του Eurogroup

eurogroup1Το τελεσίγραφο των ξένων προς την Ελλάδα, οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, αλλά και το κείμενο του Μοσκοβισί μονοπώλησαν το ενδιαφέρων των ξένων ΜΜΕ
Το τελεσίγραφο που έδωσαν με τις δηλώσεις τους ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ και ο Πιέρ Μοσκοβισί ήταν το κεντρικό θέμα στα περισσότερα ξένα ενημέρωσης μετά και την διακοπή του Eurogroup.Οι δηλώσεις του Γιάννη Βαρουφάκη αμέσως μετά και η αποκάλυψή του για διαφορετικό σχέδιο που είχε στα χέρια του σε σχέση με αυτό που μοιράστηκε τελικά στο Eurogroup προκάλεσαν τις περισσότερες αντιδράσεις στα διεθνή μέσα. Μάλιστα ο Πολ Μέισον ο δημοσιογράφος του Channel 4, φρόντισε μέσα στη νύχτα να δημοσιοποιήσει το κείμενο το οποίο δόθηκε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών. Μάλιστα σχολίασε ότι αποδεικνύει πως υπήρξε κάποια συμβιβαστική προσφορά προς τους Έλληνες.
Νωρίτερα ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times, είχε δημοσιοποιήσει ότι μέσω του Πιέρ Μοσκοβισί υπάρχει διάψευση για την ύπαρξη κειμένου. Στη συνέχεια απαντώντας στον Πολ Μέισον, παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος. Στο κείμενο του πάντως ανέφερε ότι υπήρξαν προτάσεις του Μοσκοβισί στην ελληνική πλευρά και μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον πρωθυπουργό.
Το BBC στον τίτλο του αναφέρει δήλωση του Γ. Βαρουφάκη: «Η Ελλάδα θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να υπάρξει μια νέα συμφωνία», και στο κείμενο φιλοξενεί τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών.
Ο Guardian αναφέρει: «Οι συζητήσεις για την Ελλάδα διεκόπησαν καθώς η Αθήνα απέρριψε τα ‘απαράδεκτα’ αιτήματα της Ευρωζώνης».
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος του Sky News Εντ Κόνγουεϊ, εκθείασε τον Γιάννη Βαρουφάκη μέσω της σελίδας του στο twitter, τονίζοντας όμως πως δεν ξέρει αν οι ικανότητές του θα βοηθήσουν. «Δεν πιστεύω ότι έχω ακούσει ποτέ έναν υπουργό Οικονομικών τόσο διαυγή, πολυμαθή και ευφυή όσο ο Βαρουφάκης» αναφέρει ο Κόνγουεϊ και συμπληρώνει: «Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό θα βοηθήσει στις συζητήσεις…».
Ο Πολ Κρούγκμαν με ένα κείμενό του ουσιαστικά δίνει δίκιο στην ελληνική πλευρά για την άρνησή της να υπογράψει το κείμενο που της δόθηκε στο Eurogroup.
Με «πικρία» έληξε η συνάντηση, γράφουν χαρακτηριστικά οι New York Times που τονίζουν ότι έτσι «εξασθένησαν οι ελπίδες για ταχεία λύση».
Το Bloomberg αναφέρει πως οι συνομιλίες έληξαν μετά την θέση της ελληνικής κυβέρνησης που τόνιζε πως «δεν μπορεί να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης». Τονίζεται επίσης πως η Ελλάδα χαρακτήρισε «παράλογα» και «απαράδεκτα» τα αιτήματα του Eurogroup.
Για «μεγάλο χάσμα» κάνει λόγο η Wall Street Journal, που αναφέρει πως οι συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών «χάλασαν απότομα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου