«Αν συγκρούεται η υποχρέωση καταβολής μισθών και συντάξεων με άλλες υποχρεώσεις οι οποίες δεν συνδέονται με την επιβίωση, νομίζω ότι πάντα προέχει η επιβίωση της κοινωνίας».
Αυτό απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ερωτηθείσα από την Ελλη Στάη για το δίλημμα «μισθοί και συντάξεις ή πληρωμή των δόσεων στους δανειστές».
Μιλώντας στην εκπομπή «Ιντριγκα» της τηλεόρασης του Alpha, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως αναφορικά με το ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος, είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε ότι αυτό που μας ζητάνε ισοδυναμεί με το να σκοτώσουμε την κοινωνία, γεγονός απαράδεκτο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Επιπλέον όταν ρωτήθηκε για το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» και το αν η δραχμή είναι ταμπού, η Πρόεδρος της Βουλής είπε: «Κανείς δεν δικαιούται να θυσιάσει το λαό για οποιοδήποτε νόμισμα».
Η ίδια κατέστησε σαφέστερο παρά ποτέ ότι διαφοροποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επί της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου.
«Θέλει πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτή την προσοχή την καταβάλουν αυτοί που έχουν αναλάβει το βάρος της διαπραγμάτευσης, και πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Θέλει τεράστια προσοχή γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η συμφωνία που χαρακτηρίστηκε μική νίκη, θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να την αναστρέψουν και να την αντιστρέψουν με επιχειρήματα ερμηνευτικά επάνω στο κείμενο και για αυτό το λόγο έχει τεράστια σημασία να πούμε ότι εξακολουθούμε να αμφισβητούμε το χρέος και ζητούμε τη διαγραφή του και για αυτό μεθαύριο ξεκινάει τις εργασίες η επιτροπή για το λογιστικό έλεγχο του χρέους».
Αντιεξουσιαστές στο περιστύλιο της Βουλής
Αναφερόμενη στην διαδήλωση αντιεξουσιαστών στο περιστύλιο της Βουλής, επανέλαβε την άποψή της ότι αυτό που συνέβη ήταν πως 15 άνθρωποι είπαν τα αιτήματά τους, κάτι που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμά τους. Σημείωσε ακόμη ότι αυτό που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πρόβλημα, ήταν οι προσαγωγές των ατόμων αυτών κατά την έξοδό τους από τη Βουλή. Απέδωσε δε σε «καλοθελητές» όσους κάνουν λόγο για διάστασή της με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Στο σημείο αυτό υπεραμύνθηκε της στάσης των αστυνομικών της Φρουράς της Βουλής και κατήγγειλε πως «υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της φρουράς, το οποίο ενώ έπρεπε να υπηρετεί στη Βουλή, βρίσκεται σε πρόσωπα μη δικαιούμενα, τα οποία μάλιστα σε πολύ μεγάλο ποσοστό προέρχονται από τα κόμματα που ξαφνικά διαμαρτύρονται ότι είναι κινδυνεύει η Βουλή», διευκρινίζοντας ότι πρόκειται και για εν ενεργεία και για πρώην βουλευτές.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη Χρυσή Αυγή
«Σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε ούτε παρέμβαση του πρωθυπουργού, ούτε αντιπαράθεση, ούτε αυτά που γράφτηκαν για εντάσεις και κάτι μυθιστορηματικού τύπου αφηγήσεις οι οποίες είναι εκτός πραγματικότητας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφερόμενη στην θυελλώδη συνεδρίαση της Βουλής για το νομοσχέδιο περί ανθρωπιστικής κρίσης, όταν η ίδια υιοθέτησε το αίτημα της Χρυσής Αυγής για ονομαστική ψηφοφορία.
Εξηγώντας δε την διαφοροποίησή της από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ψηφοφορίες για την άρση της ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής, αλλά και την αναστολή χρηματοδότησής της, η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε πως «με το φόβητρο άλλοτε της τρομοκρατίας, άλλοτε ενός άλλου κακού, επιχειρείται συστηματικά η περιστολή των δημοκρατικών εγγυήσεων. Η άποψή μου είναι ότι αυτός ο κίνδυνος είναι ενεργός και με την επίκληση του κινδύνου από εγκληματικές οργανώσεις».
Για τις θυελλώδεις συνεδριάσεις της Βουλής
Αναφερόμενη στις εντάσεις που δημιουργούνται στη Βουλή, όπως για παράδειγμα στην τελευταία συζήτηση περί διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, αλλά και στο ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου απάντησε: «Ας την κάνουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για προκαταρκτικές και διαφημιστικές ενέργειες. Άμα πιστεύουν πως υπάρχει βάση να υποβάλουν πρόταση μομφής, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν».
Εξεταστική Επιτροπή για το μνημόνιο: Είναι πιθανό και ένα Ειδικό Δικαστήριο
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφερόμενη στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής για το μνημόνιο, δεν απέκλεισε ακόμη και την συγκρότηση Ειδικού Δικαστηρίου, ενώ απαντώντας στις επικρίσεις ότι αυτή η κίνηση δυναμιτίζει το ενδεχόμενο συναίνεσης, είπε: «Κατηγορούμαστε επειδή είμαστε συνεπείς και κάνουμε αυτό που είχαμε πει από το 2012 κιόλας, περί σύστασης επιτροπής».
Ερωτηθείσα δε γιατί δεν περιλαμβάνεται στην υπο εξέταση περίοδο και η κυβέρνηση Καραμανλή απάντησε πως δεν εκχωρείται ασυλία σε κανέναν, αλλά τα γενεσιουργά περιστατικά που μας οδήγησαν στην υπαγωγή στο μνημόνιο εντοπίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην περίοδο 2009-2015. Κατά την κυρία Κωνσταντοπούλου η περίοδος Καραμανλή θα εξεταστεί από την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του χρέους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου