Ένα βήμα μπροστά με την αναγνώριση της έως τώρα προόδου στις διαπραγματεύσεις έγινε κατά τη χθεσινή Σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, με την ελληνική πλευρά όμως να μην γνωρίζει τι κρύβουν τα…επόμενα, καθώς η συμφωνία είναι ακόμα μακριά.
Η κατάσταση για την Αθήνα είναι οριακή, δεδομένου ότι εντείνεται τόσο η χρηματοπιστωτική ασφυξία όσο και η σεναριολογία για ένα δημοψήφισμα για το οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «δεν είναι όπλο των δειλών».
Η αντίδραση από το περιβάλλον του πρωθυπουργού μετά το eurogroup υπήρξε τουλάχιστον χλιαρή, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του συμβουλίου «αναμενόμενη», ενώ άλλες πηγές παραδέχονταν πως «θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα».
Επί ποδός το κυβερνητικό συμβούλιο για τα επόμενα βήματα
Με φόντο τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Βελγική πρωτεύουσα, αλλά και τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση για να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις, συνεδριάζει εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο στις 2 το μεσημέρι.
Εκεί, οι Γιάνης Βαρουφάκης και Νίκος Παππάς (που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο eurogroup μαζί με τον πρόεδρο του ΣΟΕ Γιώργο Χουλιαράκη) αναμένεται να ενημερώσουν τους υπουργούς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Αλέξης Τσίπρας βέβαια, είναι αυτός που θα περιγράψει την τακτική βάσει της οποίας θα πορευτεί η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες, ενώ το λόγο θα πάρουν και οι υπουργοί.
Ανυποχώρητοι οι δανειστές σε εργασιακά – ασφαλιστικό
Κύκλοι της κυβέρνησης πάντως, δεν κρύβουν ότι το Brussels Group κρατάει ακόμα σκληρή γραμμή άμυνας σε θέματα κομβικά θέματα, όπως είναι τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.
Ο Επίτροπος Μοσκοβισί ήταν αυτός που επιβεβαίωσε τις αποκλίσεις στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το εργασιακό, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ήταν σαφές πως δεν μπορεί να δεχθεί αποκλίσεις επί των θέσεών της διευκρινίζοντας την ανάγκη για παρουσίαση εναλλακτικών προτάσεων στους δύο αυτούς τομείς.
Το περιβάλλον του πρωθυπουργού ωστόσο, παραδέχεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες στο επόμενο χρονικό διάστημα για να επιτευχθεί αυτή η συμφωνία, δεσμευμένη πάντοτε από τη λαϊκή εντολή.
Με το βλέμμα στον Ντράγκι
Με τις διαπραγματεύσεις τέλος, να βρίσκονται σε σημείο καμπής, η προσοχή όλων στρέφεται στις ανακοινώσεις που θα κάνει αύριο ο επικεφαλής της ΕυρωπαϊκήςΚεντρικής Τράπεζας.
Σ ’αυτή τη φάση η ΕΚΤ έχει στα χέρια της το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, κι αυτό γιατί εφόσον το θελήσει ο Μάριο Ντράγκι:
• Μπορεί να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση
• Δεύτερον –και μάλλον απίθανο- να ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς της ρευστότητας και εντέλει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
• Μπορεί να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια δίνοντας ανάσα στην κυβέρνηση
• Δεύτερον –και μάλλον απίθανο- να ανοίξει εκ νέου τους κρουνούς της ρευστότητας και εντέλει να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου