ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Ξανά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης

Μετά τη σύντομη «προεκλογική» περίοδο, την επικράτηση του «όχι» εκ μέρους του ελληνικού λαού στην πρόταση των δανειστών, των εταίρων, των θεσμών, την παραίτηση Βαρουφάκη και τον διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργού Οικονομικών και την ιστορική, όπως την χαρακτήρισαν τα ελληνικά ΜΜΕ σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ετοιμάστηκε για έναν νέο, και πιο κρίσιμο από ποτέ, γύρο επαφών με τους Ευρωπαίους.
Έτσι, την Τρίτη 7 Ιουλίου στις 14:00 ώρα Ελλάδος, το ελληνικό αίτημα για διετές πρόγραμμα στήριξης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα βρεθεί στο επίκεντρο του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Όπως «προστάζει» η ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών των Οικονομικών της Ευρωζώνης, το σώμα θα συζητήσει τις νέες προτάσεις των ελληνικών αρχών, έτσι όπως αυτές υπεγράφησαν από το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, πλην του ΓΓ του ΚΚΕ.
«Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε αφού η ελληνική κυβέρνηση αποχώρησε μονομερώς από τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς με θέμα το ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που προβλέπεται βάσει της συμφωνίας του Φεβρουαρίου 2015.» Αυτό αναφέρει η ημερήσια διάταξη του σώματος.
Παρότι θα είναι όλοι εκεί, θα υπάρχει μία απουσία. Εκείνη της Κριστίν Λαγκάρντ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν εκπροσωπείται στη συνεδρίαση, κάτι που σημαίνει ότι Ελλάδα και Ευρώπη πρέπει να καταλήξουν σε ένα πρόγραμμα, προκειμένου το Ταμείο να εμπλακεί εκ νέου.
ΤΙ ΘΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Ως βάση συμφωνίας, η Ελλάδα θα προτείνει στο Eurogroup μια παραλλαγή της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 26 Ιουνίου.
_Πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.
_Μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, με στόχο να εξοικονομηθούν 450-900 εκατ. ευρώ εφέτος (0,25%-0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2016.
_ ΦΠΑ των ξενοδοχείων, συντελεστές 13% αντί 23%, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποφύγει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά.
_Επιχειρήσεις: αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Προσπάθεια θα καταβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.
_Ασφαλιστικό: διατηρούνται οι απαιτήσεις για το ΕΚΑΣ, για τις αλλαγές έως το τέλος του 2019. Η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί σε άμεση περικοπή του 20% της δαπάνης για τους δικαιούχους με τις υψηλότερες συντάξεις. Η ελληνική πρόταση προβλέπει άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.
Η Ελλάδα χρειάζεται 29 δισ. ευρώ, προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του επόμενου έτους, ωστόσο θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα.
Ακόμη, η ελληνική πλευρά επιμένει στην αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 130,9 δισ. ευρώ του EFSF. Προτείνει τα δάνεια να χωριστούν στα δύο: το ένα μέρος να μετατραπεί σε ένα νέο δάνειο, με τόκο 5% (σήμερα είναι στο 2,5%) και το άλλο θα διαγραφεί. Έτσι, οι ετήσιοι τόκοι που θα καταβάλλουμε θα παραμείνουν αμετάβλητοι (5%), αλλά με τη διαγραφή του 50% του αρχικού χρέους, θα μειωθεί το βάρος συνολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου