ΑΡΧΙΚΗ

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

ΠΑΚΤΩΛΟΣ ΔΙΣ ΣΤΙΣ Μ.ΚΟ. ΚΑΙ ΧΡΗΜΑ ΑΔΗΛΩΤΟ..

Πολλές φορές οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας και όχι για καλό λόγο.. Ο... λόγος που τραβούν την προσοχή, είναι η κρατική χρηματοδότηση την οποία λαμβάνουν, ανάλογα με τη δράση τους. Πριν από λίγα χρόνια, όταν επιχειρήθηκε ένα «ξεκαθάρισμα» των ΜΚΟ, οι Έλληνες πολίτες αντιλήφθηκαν ότι υπάρχουν ΜΚΟ για τα πάντα, και δεν αναφερόμαστε στα συμπαθή τετράποδα.
Πριν από περίπου δύο χρόνια, πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει ΜΚΟ στην Ελλάδα που λάμβανε δημόσιο χρήμα για να φτιάξει βάρκες με αρχαιοελληνικά ονόματα στη Σρι Λάνκα, μια άλλη χρηματοδοτήθηκε για να καταγράψει τους Γκαγκαούζους της Μολδαβίας, ενώ άλλες ΜΚΟ λάμβαναν κρατική χρηματοδότηση για επιμορφωτικά προγράμματα γυναικών στην Ασία και για κατασκευές φραγμάτων στην Αφρική. Πιο συγκεκριμένα, ένα τετραήμερο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη για «καλό σκοπό» είχε κοστίσει πάνω από μισό εκατομμύριο ευρώ, και κάπου εκεί καταλαβαίνουμε ότι μόνο στο συνέδριο δεν δαπανήθηκαν τόσα χρήματα, εκτός κι αν οι τσάντες των συνέδρων ήταν από καθαρό χρυσάφι...
Η Δικαιοσύνη αυτόν τον δύσκολο καιρό που διανύουμε, ασχολείται με τη ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους, οκτώ το σύνολο, βρίσκεται και ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος.
Η ΜΚΟ είχε αναλάβει την αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο, χωρίς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- να πληροί τις προϋποθέσεις. Επιπροσθέτως, ο Άλεξ Ρόντος βρισκόταν στο υπουργείο Εξωτερικών την περίοδο από τον Ιούλιο του 2002 ως τον Ιανουάριο του 2003 και διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, της υπηρεσίας δηλαδή που χρηματοδοτεί τις ΜΚΟ. Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, ε;
Το Συμβούλιο Εφετών με βούλευμά του παρέπεμψε σε δίκη τους: Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, Αλέξανδρος - Γεώργιος Ρόντος, Νικόλαος Τσαμαδός, Νικόλαος Μπαζας, Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη, Γεωργία Λυμπέρη και Μαρία - Αναστασία Μακρυνιώτη.
Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι: απάτη από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας, ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση και της απιστίας στην υπηρεσία, οπλοκατοχή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και άλλα. Σημειωτέον ότι οι κατηγορούμενοι απαλλάσσονται για κάποιες επιμέρους πράξεις που τελέστηκαν την περίοδο από το 2002 ως το 2004.
Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, η ΜΚΟ έλαβε χρηματοδότηση δίχως να τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου, δίχως εγγυήσεις των οικείων πρεσβειών, δίχως σύνταξη εκθέσεων της προόδου του έργου. Και χωρίς καμία ουσιαστική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ: καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια, δεν δικαιολογείται η χρηματοδότηση έργου στο 100% του κόστους του. Τα κονδύλια διατέθηκαν την περίοδο από το 2000 ως το 2004, αλλά φέρονται να διατέθηκαν τελικά σε άλλους σκοπούς.
Ο Άλεξ Ρόντος, για τον οποίον, σημειωτέον, υπάρχει εισαγγελικό πόρισμα που αποδεικνύει τη σχέση του με μεγαλοεπιχειρηματία ιδιοκτήτη ορυχείων αργύρου στη Λατινική Αμερική, ο οποίος θα προμήθευε το Ελληνικό Δημόσιο με ασήμι αν γυρνούσαμε στη δραχμούλα, είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ αμέσως μετά την απολογία του. Και είχε υποστηρίξει τότε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ήταν υπεύθυνη για το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΚΟ.
Οπωσδήποτε δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις ΜΚΟ στο ίδιο τσουβάλι. Ωστόσο, χρήσιμο είναι να θυμόμαστε, επειδή ζούμε σε χαλεπούς καιρούς και κανένας πόρος δεν περισσεύει για την κατασκευή ινστιτούτων στη Μολδαβία ή για τον διάλογο σε σχέση με τους υδάτινους πόρους στην Αίγυπτο ή για την αναδιάρθρωση της Βουλής στη Γεωργία, ότι πολλές φορές οι ΜΚΟ, όπως είχε αναφέρει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος σε ομιλία του στη Βουλή, «συνήθως δορυφοροποιούνται περί τους κρατικούς άξονες». Όπως η ΜΚΟ του Άλεξ Ρόντου..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου