«Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ιδιοκτησία των σκληρών μέτρων», διαμηνύει η ΝΔ. Το Ποτάμι χαρακτηρίζει πρώτιστο μέλημα την «παραμονή της χώρας στην Ευρώπη. Για «παράδοση άνευ όρων», εγκαλεί τον πρωθυπουργό το ΠΑΣΟΚ.
Σε λεπτές ισορροπίες καλούνται να βαδίσουν και πάλι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αφορμή την ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο. Και αυτό διότι σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ρισκάρουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας καταψηφίζοντας τη συμφωνία, ούτε όμως να φανούν «ουρά» της κυβέρνησης, ταυτιζόμενοι με τα πολύ σκληρά μέτρα που από αύριο θα αποτελούν εκτός απροόπτου νόμο του κράτους
Τα τρία φιλοευρωπαϊκά κόμματα (ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ) ασκούν ήδη έντονη κριτική στον πρωθυπουργό για τα τεράστια, όπως λένε, λάθη του στη διαπραγμάτευση, με πρώτο απ’ όλα την μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην επίτευξη της συμφωνίας, κριτική που αναμένεται να εντείνουν ακόμα περισσότερο μετά την ψήφιση του μνημονίου.
Η τελική στάση και των τριών αναμένεται να οριστικοποιηθεί από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και ενώ πολλοί είναι οι βουλευτές, κυρίως από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που αντιδρούν τόσο για τη σκληρότητα των μέτρων όσο και για το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά αυτοί θα κληθούν «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα», ενώ οι συνάδελφοί τους του ΣΥΡΙΖΑ, εκ του ασφαλούς, δεν θα δώσουν θετική ψήφο.
Στη ΝΔ λένε ότι πλέον «τα ψέματα και οι ψευδαισθήσεις των στελεχών της συγκυβέρνησης τελειώνουν», μολονότι «ο λογαριασμός έχει μεγαλώσει πάρα πολύ». Η Συγγρού απάντησε χθες, με άτυπη ενημέρωση, σε όλες τις αιτιάσεις του Μεγάρου Μαξίμου όσον αφορά την συμφωνία και επιχειρεί να ταυτίσει απόλυτα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο με το σκληρό πακέτο που ήρθε στη Βουλή.
«Είναι οι αποκλειστικοί ιδιοκτήτες των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης (ΣΚΑΪ), ο οποίος μίλησε για «πάρα πολύ επώδυνη συμφωνία» και καταλόγισε στον πρωθυπουργό «υποκρισία» και έλλειμμα εμπιστοσύνης. Τάχθηκε πάντως υπέρ της θετικής ψήφου στη Βουλή από το κόμμα του, αφού «εάν η συμφωνία δεν ψηφιστεί, το πρόβλημα τεράστιο», παραπέμποντας σε «άτακτη χρεοκοπία» και επιστροφή στο «εθνικό νόμισμα». Παράλληλα, διέψευσε φήμες ότι η ΝΔ θα θέσει όρους στην κυβέρνηση για να υπερψηφίσει τα μέτρα, καθώς «θα φανεί ως συναλλαγή», ενώ εξέφρασε εκ νέου την έντονη διαφωνία του με το ενδεχόμενο άμεσων εκλογών.
Εφηβικές συμπεριφορές
Αλλά και στο Ποτάμι υποστηρίζουν πως η συμφωνία είναι χειρότερη από αυτήν που μπορούσε να πετύχει η χώρα πριν 2 ή 3 μήνες, απορρίπτουν το σενάριο ενός δανείου «γέφυρας» και ζητούν να δοθεί τώρα τέλος στην αβεβαιότητα. Θέτοντας πρώτιστο μέλημα την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, διαμηνύουν ότι θα υπερψηφίσουν το μνημόνιο, αν και, βάσει ανακοίνωσης του κόμματος, «έχουμε επίγνωση ότι η αμφιταλάντευση του κ. Τσίπρα όλους αυτούς τους μήνες κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας».
Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη χαρακτηρίζει την κυβέρνηση «ανίκανη» να προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, τονίζει την ανάγκη άμεσων μεταρρυθμίσεων και καλεί τον πρωθυπουργό «να εγκαταλείψει τις εφηβικές συμπεριφορές και να υπερασπιστεί την συμφωνία που ο ίδιος φέρνει».
Αλλά και στο ΠΑΣΟΚ μιλούν για δυσβάσταχτο μνημόνιο και για «παράδοση άνευ όρων» της κυβέρνησης, την οποία καλούν να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες. Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία του κόμματος υπό την Φώφη Γεννηματά όπου θα μελετηθεί γραμμή προς γραμμή η συμφωνία. Συνεργάτες της προέδρου του ΠΑΣΟΚ εξέφραζαν χθες τον προβληματισμός τους για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, που «επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με 14 δις ευρώ», διαμηνύοντας ότι την τελευταία στιγμή η χώρα γλίτωσε την έξοδο από την ευρωζώνη, χάρις και στην στήριξη του κόμματός τους.
«Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα το επαχθέστερο για τους Έλληνες και ειδικά τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς μεσαίου εισοδήματος», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου