ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

«Προαπαιτούμενο η συμμετοχή των ευνοημένων κοινωνικά ομάδων στον επιμερισμό των βαρών της χώρας»

“Η Κυβέρνηση θα υπογράψει το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου”
tatoulis137«Οι πολίτες δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στην εφαρμογή του προγράμματος, αν πρώτα δεν συντελεστεί άμεση μείωση του μισθού των βουλευτών κατά 30%, μείωση κατά 50% των τακτικών επιχορηγήσεων των κομμάτων και πλήρη κατάργηση των έκτακτων επιχορηγήσεων και ανάθεση έρευνας σε ανεξάρτητη αρχή με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον οικονομικό έλεγχο των κομμάτων» ήταν η πρόταση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, που υπερψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου κατά τη συνεδρίασή του τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015.
«Δεν μπορούν οι βουλευτές να έχουν μόνο προνόμια τα 5 αυτά χρόνια και να μη συμμετέχουν στον επιμερισμό του κόστους αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι η θέση της Περιφερειακής αρχής «είναι καθαρή και εξαρχής τέθηκε στην Ένωση Περιφερειών και σαν στόχο έχει να αναδιατάξει τη συμμετοχή όλων των κοινωνικών ομάδων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας».
Ο κ. Τατούλης πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια θα ζητήσει και από άλλες κοινωνικά ευνοημένες ομάδες να συμμετάσχουν στον επιμερισμό των βαρών της αντιμετώπισης των προβλημάτων της χώρας, όπως τους δικαστικούς, και χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Κυβέρνησης εντελώς επικίνδυνη, «γιατί δε δίστασε να καταχραστεί τους πόρους του ΕΣΠΑ, ώστε να καλύψει δημοσιονομικές τρύπες, και αυτό συνεπάγεται ποινικές και αστικές ευθύνες, αφού παραβιάζει κατάφορα τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς» όπως δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση, παραμένει στη θέση της με τις ψήφους της αντιπολίτευσης».
Αναφερόμενος διεξοδικότερα στο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι «έγινε υπεξαίρεση των χρημάτων από την Κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε ο Υπουργός Οικονομίας και ο Γενικός Γραμματέας, και τώρα προσπαθούν να εξασφαλίσουν δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αυτό συνεπάγεται ποινικές και αστικές ευθύνες. Απαίτησα από τον Υπουργό, τα Ευρωπαϊκά χρήματα να πηγαίνουν απευθείας στις διαχειριστικές αρχές που υποβάλλουν τα αιτήματα χρηματοδότησης και όχι δια μέσου των Υπουργείων, ώστε να μην παρατηρηθούν ξανά αντίστοιχα προβλήματα. Ο κίνδυνος να χαθούν σημαντικοί πόροι από το ΕΣΠΑ είναι πλέον ορατός».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου διαβεβαίωσε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα υπογράψει το ΣΔΙΤ της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τόνισε ότι θα πρέπει ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος να καταλάβει ότι η αρμοδιότητα για το σχέδιο αυτό ανήκει στον Υπουργό Οικονομίας. «Θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικός όταν τοποθετείται δημόσια, όπως για την άποψή του ότι η «Καλλιρόη είναι ακατάλληλη θέση» γιατί εκτίθεται ανεπανόρθωτα μετά τη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Η πολιτική πρόκληση για την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι να παραμείνει μια όαση στη χώρα, όπως άλλωστε είναι κοινά παραδεκτό, και από την Κυβέρνηση, ανέφερε ακόμη ο κ. Τατούλης και εξέφρασε την άποψη ότι έρχονται δύσκολες μέρες και «δυστυχώς ακόμα και τώρα οι εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν διατυπώνουν καθαρό λόγο».
Κατά τη συζήτηση του θέματος της έκθεσης των ισολογισμών και προϋπολογισμών των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου έκανε λόγο για «το κλείσιμο μιας ολόκληρης περιόδου, ένα πολιτικό γεγονός δηλαδή, απ’ όπου μπορούμε να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα. Μπορούμε συνεπώς να δούμε τι σημαίνει ο νέος θεσμός για το νοικοκύρεμα της διοίκησης και για το σχεδιασμό που οι Περιφέρειες έχουν ως ευθύνη».
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την απορία του για το λευκό που ορισμένοι ψηφίζουν «τι σημαίνει; Ότι δεν εμπιστεύονται τις οικονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας που ολοκλήρωσαν αυτό το έργο, ότι δεν εμπιστεύονται τις  αρμόδιες ελεγκτικές αρχές;».
«Εδώ και 1,5 χρόνο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από τους αναπτυξιακούς Κοινούς Αυτοτελείς Πόρους για επενδύσεις και κανένας, ούτε αναρωτήθηκε πως τα καταφέρνουμε να υλοποιούμε το τεράστιο έργο που επιτελούμε, ούτε επικρότησε κανένας την αποτελεσματικότητά μας» συνέχισε ο κ. Τατούλης και χαρακτήρισε εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη την ύπαρξη υπολοίπων ανεκτέλεστων έργων από τις Νομαρχίες, «γεγονός το οποίο καταδεικνύει την ανεπάρκειά τους να εκτελέσουν το έργο τους. Καταδεικνύει ταυτόχρονα τη θεσμική διαφοροποίηση της Καποδιστριακής μεταρρύθμισης με την Καλλικρατική, η οποία προσέφερε ένα νέο και βιώσιμο διοικητικό μοντέλο».
Η προσφορά του Περιφερειακού θεσμού και των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τατούλης, ήταν της τάξης των 5 δις εξαρχής και των 2,5 δις ευρώ σε ετήσια βάση, «σε διαφορετική περίπτωση στις μνημονιακές συμφωνίες οι ΟΤΑ θα ήταν οι πρώτοι που θα βλάπτονταν».
Είμαστε μια νοικοκυρεμένη Περιφέρεια, δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «και προβλέπουμε τις πολιτικές εξελίξεις, προσαρμόζοντας ανάλογα τον πολιτικό μας προγραμματισμό, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι βρισκόμαστε σε διαρκή κινητικότητα πολιτική και οικονομική, τη στιγμή που οι υπόλοιπες Περιφέρειες βρίσκονται σε ακινησία. Εκ του νόμου δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση στην αυτοτέλεια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα στην ευθύνης της για τον Περιφερειακό Στρατηγικό Σχεδιασμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου