ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Υπόμνημα Επιμελητήριου Μεσσηνίας προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων

epimelitirioΟ πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας,  κ. Δημήτρης Μανιάτης απέστειλε σήμερα υπόμνημα στους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο με τις θέσεις και τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας για την ελληνική οικονομία.
Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:
«ΥΠΟΜΝΗΜΑ  ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
προς τους Αρχηγούς των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο»
Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,
Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας από τον θεσμοθετημένο ρόλο του ως αξιόπιστος συνομιλητής με την πολιτεία, πιστεύει ότι είναι απαραίτητο μετά τις επερχόμενες εκλογές να δοθεί προτεραιότητα στα κάτωθι:
  1. Προσπάθεια επίτευξης πολιτικής σταθερότητας με κυβέρνηση μακράς πνοής και με ορίζοντα τετραετίας, διότι απαιτείται πλέον άσκηση κυβερνητικού έργου με συνεννόηση, συναίνεση και σοβαρότητα στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον.
  2. Επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας για την επαναλειτουργία της αγοράς.
Το κυβερνητικό σχήμα που θα αναλάβει την διακυβέρνηση της Χώρας θα πρέπει να προσπαθήσει να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των εταίρων και με τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας και τις ανάγκες ρευστότητας της αγοράς, ώστε να μπορούμε να καλύψουμε τους δανειστές μας.
  1. Πρωταρχικής σημασίας είναι η επιλογή αναπτυξιακού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.
Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη με απασχόληση όλων των υγιών δυνάμεων της κοινωνίας και της αγοράς.
  1. Επίσης πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη είναι η άρση τωνCAPITAL CONTROLSΓια το θέμα των CAPITAL CONTROLS πρέπει να υπάρξει δέσμευση των κομμάτων διότι είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για να βελτιωθεί το οικονομικό κλίμα της Χώρας. Η οικονομία και η υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα θα πληρώσουν ακριβά εάν συνεχιστούν οι τραπεζικοί περιορισμοί και το 2016
Επίσης, πρέπει να προσθέσουμε:
  1. την οργανωμένη αντιμετώπιση του παραεμπορίου.
  2. την οργανωμένη αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου οινοπνευματωδών, καπνικών και καυσίμων – (ετήσιος ελάχιστος στόχος 250 εκατ.)
  3. αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση δημοσίων περιουσιακών στοιχείων –
  4. διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις. Για την ποσοτικοποίηση και τη στοχοθεσία τους χρειάζονται ειδικές μελέτες εξειδίκευσης (λ.χ. νέα μισθολόγια, επαγγελματικά ταμεία, πόροι υπέρ τρίτων, χρηματοδότηση ΟΤΑ κοκ.) – (ετήσιος στόχος άνω των 500 εκατ.)
  5. «αλληλεπιδράσεις» που θα προκύψουν από την εξυγίανση και την επιστροφή στην κανονικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, μετά την ανακεφαλαιοποίησή του, την ενίσχυση του ανταγωνισμού για τη δημιουργία νέων εισοδημάτων, καθώς την άρση των πάσης φύσεως εμποδίων για την επιχειρηματικότητα (με την υιοθέτηση μέτρων, με στόχο την οικονομική μεγέθυνση και τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας και της αγοράς.

Πρέπει να αναδείξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας και την εξασφάλιση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, απαλλαγμένο από τα βαρίδια της γραφειοκρατίας, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, τιςαυθαιρεσίες του Δημοσίου Τομέα, τις εξωπραγματικές καθυστερήσειςπου δημιουργούν προβλήματα και κλείνουν την πόρτα στις επενδύσεις.
Η εκμετάλλευση των υπαρκτών υποδομών και της τεχνογνωσίας που διαθέτουμε σε παραδοσιακούς τομείς όπως το διεθνές εμπόριο, ηαγροτική παραγωγή, η ελαφρά βιομηχανία, η ναυτιλία, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες, είναι η απάντηση για την έξοδο από την κρίση, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη.
Ο χρόνος που έχει απομείνει είναι ελάχιστος και χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα έχει την δυνατότητα να χειριστεί τις δύσκολες διαπραγματεύσεις, ικανότητα να δημιουργήσει μια καλύτερη οικονομική-κοινωνική προοπτική και να καταφέρει ισόνομη και ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία για την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου