Το παρόν άρθρο θα μπορούσε να τιτλοφορείται και «Πώς αλλάζουν οι καιροί...». Αν ανατρέξουμε όχι πολύ πίσω στον χρόνο, μόλις πριν από επτά μήνες για την ακρίβεια, θα θυμηθούμε ότι η προκήρυξη των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων έως και ευθέων παρεμβάσεων στα εσωτερικά της χώρας από τους συντηρητικούς κύκλους της ΕΕ. Τότε που οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τρόμο μπροστά στην προοπτική να πάρει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ και να προσπαθήσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του έδιναν μία συνέντευξη Τύπου τη μέρα για να κουνήσουν το δάχτυλο στους Έλληνες. Ο Γιουνκέρ είχε δηλώσει ευθέως τότε: «Οι Έλληνες πρέπει να προσέξουν τι θα ψηφίσουν». Η Ευρώπη δεν φανταζόταν ότι θα ετίθετο σε κίνδυνο η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος με ένα «λάθος» αποτέλεσμα της κάλπης.
Και φυσικά συνέβη το αναμενόμενο: ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές, ένα αποτέλεσμα που η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε μουδιασμένα. Ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, κορυφώθηκε με πιστωτική ασφυξία και όλα έλαβαν τέλος με την εφαρμογή του τρίτου κατά σειρά μνημονίου από το κόμμα το οποίο θα έσκιζε τα μνημόνια. Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον;
Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, και τι δεν άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες, για να μην πούμε για το πρωτοπαλίκαρο Γ. Βαρουφάκη. Έως και ανεπιθύμητοι ήταν, κατά άτυπες δηλώσεις υψηλότατων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Από Eurogroup σε Σύνοδο Κορυφής και από EuroWorking Group σε διμερείς συσκέψεις, δεν τους ήθελαν ούτε ζωγραφιστούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση πολλές φορές είχε πει ότι άλλα συζητούσαν μεταξύ τους και άλλα τους έφερναν τελικώς να υπογράψουν. Ύστερα από εκείνη την πολύωρη Σύνοδο Κορυφής, όμως, της 12ης Ιουλίου, και κυρίως ύστερα από τη νομοθέτηση στη Βουλή αυτής, όλα άλλαξαν. Εξάλλου, στο κείμενο της συμφωνίας το πράγμα ήταν ξεκάθαρο: η Ελλάδα είχε απολέσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και έπρεπε να την κερδίσει πάλι. Κάτι που έχει ξεκινήσει να κάνει, εφαρμόζοντας στο ακέραιο τη σκληρή συμφωνία.
Τα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ πήραν σάρκα και οστά με την εφαρμογή του «επαχθούς και επονείδιστου» (όπως το χαρακτηρίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου σε κάθε ευκαιρία) μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα τσούγκρισε με πολλά στελέχη του, και η Αριστερή Πλατφόρμα έγινε Λαϊκή Ενότητα, παιανίζοντας τη δραχμή δίχως προσχήματα. Έτσι, με το που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, μόνο που δεν ήχησαν καμπάνες στην Εσπερία. Διότι, σου λέει, ό,τι και να γίνει, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τη συμφωνία -και κυρίως ο κ. Τσιπρας, ο οποίος δεν έχει χάσει μεγάλο μέρος της δημοφιλίας του.
Κάπου εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι το πρώτο θετικό μήνυμα από τη Δύση ως προς τις εκλογές έφθασε στην Αθήνα προτού ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει το διάγγελμά του στους Έλληνες πολίτες, πράγμα που πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η οποία δήλωσε ότι ο τέως πρωθυπουργός πρώτα μπήκε στον κόπο να ενημερώσει τους δανειστές και μετά την ίδια ως Πρόεδρο της Βουλής.
Και τώρα; Τώρα δεν τρέχει τίποτα. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα που θα εφαρμόσει αυτά που έχει υπογράψει, και ο κ. Τσίπρας στα μάτια τους δεν θυμίζει σε τίποτε το «κακό» παιδί που γκρίνιαζε στα πόδια τους. Τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια ενέκριναν τη συμφωνία και όλοι προσμένουν στην εκπλήρωσή της από ελληνικής πλευράς. Και τον θέλουν τον Τσίπρα στην εξουσία, εκεί που δεν τον ήθελαν ούτε καν ως αντιπολίτευση.
Έτσι, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και τις επικείμενες εκλογές.
«Έχουμε στο μεταξύ ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, ένα τρίτο πρόγραμμα. Έχουμε εκταμιεύσει την πρώτη δόση αυτού του προγράμματος. Θα υπάρξουν νέες εκλογές στην Ελλάδα και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» τόνισε στην εναρκτήρια τοποθέτησή της στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο την τελευταία ημέρα του Αυγούστου.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ σε συγχαρητήρια επιστολή του προς την Βασιλική Θάνου με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού της Ελλάδας, τόνισε τη σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην πλήρη στήριξη του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας και την έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ουσιώδες να υπάρξει πλήρης στήριξη του προγράμματος. Ευρεία υποστήριξη και έγκαιρη υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων θα είναι απαραίτητες για την επιτυχία του» αναφέρει ο κ. Γιούνκερ.
Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη συνέχιση των βασικών χαρτοφυλακίων από την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ελλάδας εξέφρασε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. «Το βλέπουμε ως καλό σημάδι για την εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήσαμε», δήλωσε ο κ. Σχοινάς και προσέθεσε ότι η πλήρης και ευρεία στήριξη του προγράμματος και η έγκαιρη υλοποίησή του είναι αναγκαία για την επιτυχία του.
Στ' αλήθεια οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάτι να φοβούνται πια. ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠαΣοΚ στηρίζουν τη συμφωνία και οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει, θα κινηθεί με γνώμονα την υλοποίησή της. Αν, επίσης, τύχαινε να συγκυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον αγαπημένο τους Θεοδωράκη, θα είχαν ακόμα μεγαλύτερη χαρά -το είχε παραδεχτεί και ο Σουλτς, όταν εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο Τσίπρας συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ και όχι με το Ποτάμι. Και προφανώς δεν φοβούνται τον Λαφαζάνη και τη δραχμή του, επειδή οι Έλληνες φοβούνται τη δραχμή.
Ωστόσο, η παράσταση δεν τελειώνει αν δεν τραγουδήσει η χοντρή κυρία, που λένε. Και το αποτέλεσμα της κάλπης είναι αβέβαιο. Κανείς δεν περίμενε ένα Όχι στο 62%,... Αλλά να που οι καιροί αλλάζουν. Και τελικώς οι Ευρωπαίοι σκοτίστηκαν αν υπάρχουν αριστερές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, εφόσον εφαρμόζουν προγράμματα λιτότητας. Πάντως ο δρόμος είναι μακρός και οι επόμενες 21 ημέρες καθοριστικές.
Γαλανιάδη Εύα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου