Mεταξύ των Eυρωπαίων κεντροδεξιών επικρατεί, για άλλη μία φορά, ενόχληση για το ελληνικό αδελφό κόμμα. Ενόχληση που, βέβαια, δεν φτάνει στα επίπεδα της «αντιμνημονιακής» περιόδου Σαμαρά αλλά, πάντως, διαμορφώνει ένα εξαιρετικά δύσκολο τοπίο για την όποια ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.
Βερολίνο και Βρυξέλλες εμφανίζονται ενοχλημένοι για τη στάση της Ν.Δ. στο νομοσχέδιο της Παρασκευής αλλά και για τους υψηλούς τόνους προς την κυβέρνηση Τσίπρα, που αποτελεί το νέο protege του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Άλλωστε, η έγκριση προς τον Πρωθυπουργό για τη διεξαγωγή εκλογών δόθηκε με το δεδομένο ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αλλά και δευτερευόντως Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ είναι σαφώς υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας και άρα, κατά τους Eυρωπαίους, θα πρέπει να στηρίξουν και τα προαπαιτούμενα.
Το σχέδιο, ωστόσο, δεν προχωρά, αποτέλεσμα τόσο των εσωκομματικών εξελίξεων στη Ν.Δ. όσο και της στάσης του Αλέξη Τσίπρα που έχει κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στριμώξει τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης.
Με αυτά τα δεδομένα, προς τη Μαδρίτη, όπου και θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του ΕΛΚ, ταξιδεύουν ήδη από σήμερα οι εκπρόσωποι της ΝΔ, όχι μόνον ο νυν Πρόεδρος Ευ. Μεϊμαράκης αλλά και οι τρεις άλλοι υποψήφιοι Κυρ. Μητσοτάκης, Απ. Τζιτζικώστας, Αδ. Γεωργιάδης αλλά και οι Ντόρα Μπακογιάννη. Στην ισπανική πρωτεύουσα θα βρεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς, προσκεκλημένος να ομιλήσει σε εκδήλωση του ΕΛΚ για τον κίνδυνο του λαϊκισμού.
Η γαλάζια… απόβαση στη Μαδρίτη πραγματοποείται στον απόηχο και των εσωκομματικών μαχαιρωμάτων ενόψει των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου αλλά και της υποψηφιότητας Μπακογιάννη για την αντιπροεδρία του ΕΛΚ. Μιας υποψηφιότητας που δεν ευδοκίμησε καθώς μπροστά στον κίνδυνο να χάσει, η πρώην υπουργός αποσύρθηκε από την κούρσα.
Ωστόσο, το παρασκήνιο των όσων προηγήθηκαν είναι πλούσιο. Η κ. Μπακογιάννη, και αφού πριν είχε προηγηθεί ο αδελφός της Κυριάκος Μητσοτάκης που επίσης διερεύνησε τις πιθανότητες να είναι υποψήφιος, κινήθηκε με δική της πρωτοβουλία, ουσιαστικά προτείνοντας στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη την υποψηφιότητά της. Ο τελευταίος αποδέχτηκε, συνομιλώντας μάλιστα με την κυπριακή πλευρά προκειμένου να αποσυρθεί η υποψηφιότητα του Προέδρου του Δημ. Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου.
Ωστόσο, οι κινήσεις Μπακογιάννη δεν είχαν το επιθυμητό για εκείνη αποτέλεσμα. Οι ισορροπίες στο ΕΛΚ είχαν ήδη διαμορφωθεί ενώ το κλίμα που αντιμετώπισε στις συναντήσεις της με την γερμανική χριστιανοδημοκρατία αλλά και με την ηγεσία του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες (Ντόλ) δεν ήταν θετικό. Σε αυτό το σημείο, συνεργάτες της πρώην Υπουργού «δείχνουν» προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Ισχυρίζονται, δηλαδή, ότι ο τέως Πρόεδρος της ΝΔ παρενέβη προκειμένου να υπονομευθεί η υποψηφιότητα Μπακογιάννη. Αλλιώς, λένε οι ίδιες πηγές, για ποιo λόγο οι Eυρωπαίοι να επικαλεστούν τις εσωκομματικές
ισορροπίες στη ΝΔ ως λόγο μη στήριξης της υποψηφιότητας Μπακογιάννη.
ισορροπίες στη ΝΔ ως λόγο μη στήριξης της υποψηφιότητας Μπακογιάννη.
Και ναι μεν εάν υπήρχε πλήρης συμφωνία της ΝΔ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να ήταν καλύτερες, ωστόσο και πάλι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πως η υποψηφιότητα Μπακογιάννη θα μπορούσε να μπει σφήνα στις ισορροπίες που είχαν ήδη, εδώ και εβδομάδες, διαμορφωθεί στο εσωτερικό του ΕΛΚ.
Όσο για την εικαζόμενη παρέμβαση Σαμαρά, συνεργάτες του σχολίαζαν ότι η πρώην Υπουργός επιδιώκει να φορτώσει αλλού την αποτυχία και κατέληγαν «η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου