Σε δέκα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει αμέτι μου χαμέτι να μας κάνει... Αβορίγινες. Νομοθετεί και παίρνει τις αποφάσεις τις: το 2025 ανοίγει τις πόρτες της σε καινοτόμες τροφές, όπως προϊόντα νανοτεχνολογίας, κύτταρα, βάκιλους και έντομα, προνύμφες μερμηγκιών, που είναι σούπερ πρωτεϊνούχες τροφές που μπορούν να παραχθούν σε τόνους.
Οι δημοσιογράφοι στην παρουσίαση στις Βρυξέλλες δοκίμασαν σάλτσα γουακαμόλε με προνύμφες, ζωμό με πολτοποιημένο τριζόνι, και για να τα καταπιούν όλα τούτα έπιναν τζιν που μέσα του είχαν μουλιάσει μερμήγκια. Ο σεφ, μάλιστα, στην Ελληνίδα δημοσιογράφο πρότεινε να δοκιμάσει το δικό μας γευστικότατο γιαούρτι πασπαλισμένο με μερμήγκια, αντί με αγνό μελάκι.
Γιατί θέλει, όμως, η ΕΕ να εισάγει τροφές από τρίτες χώρες; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αγγλία θα επωφεληθεί πολύ, καθώς αυτή πιέζει κυρίως για την εισαγωγή τους, επειδή οι πολυεθνικές της δουλεύουν πάνω σε αυτές. Και κάτι πρέπει να τα κάνουν αυτά που παράγουν, οπότε, ποιος ο λόγος να μην τα τρώμε;
Ποιο είναι το πραγματικά επικίνδυνο με όλα τα παραπάνω; Ότι μέσα σε άλευρα και σε μακαρόνια, μέσα σε πρώτες ύλες, θα συναντάμε ως βασικό συστατικό τα τριζόνια, τα μυρμήγκια και τις προνύμφες, επειδή μπορούμε να τα παράγουμε σε τεράστιες ποσότητες. Καταργώντας τους σιτοβολώνες; Καταργώντας τους παραδοσιακούς τρόπους παρασκευής μαζικά παρασκευαζόμενων τροφών; Καταργώντας τη μεσογειακή διατροφή;
Ας διαβάσουμε τι έγραψε για το θέμα η Κατερίνα Νικολοπούλου στην «Espresso», που τα δοκίμασε:
«Η σωστή μαρινάδα για το μυρμήγκι, οι οδηγίες για τους βαθμούς στους οποίους πρέπει να ψηθεί η προνύμφη για να μπει στο ριζότο και η πυκνότητα του ζωμού στη σούπα γρύλου θα είναι πλέον βασικές γνώσεις μαγειρικής, αφού στο πιάτο του μέσου Ευρωπαίου, με την επίσημη απόφαση της Ε.Ε., από τις 14 Οκτωβρίου θα μπουν από έντομα και φύκια, μέχρι κρέας που δεν θα έχει προκύψει από το σφαγείο αλλά από... κύτταρα στο εργαστήριο.
»Καλώς ήρθατε στον κόσμο των καινοτόμων τροφίμων (novel foods), των οποίων τα χαρακτηριστικά βρίσκονται εδώ και καιρό στο επίκεντρο συζητήσεων, μελετών αλλά και διαμάχης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκτός από τα έντομα και τα κρέατα του... σωλήνα, καινοτόμα τρόφιμα είναι γενικά αυτά που μπορούν να παραχθούν ή να απομονωθούν από τα κύτταρα ή τις καλλιέργειες ιστού ζώων, φυτών, μικροοργανισμών, φυκιών και βακίλων, και υπόσχονται μεγάλες ποσότητες τροφής σπουδαίας θρεπτικής αξίας, μέσα από διαδικασίες-εξπρές. Κι όλα αυτά μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, όπου στο τραπέζι μας θα υπάρχουν πιάτα με κεφτεδάκια ακρίδας, μυρμήγκια λεμονάτα και βελουτέ σούπα γρύλου.
''Με λίγα κύτταρα που παίρνουμε από την αγελάδα μπορούμε να έχουμε 10 τόνους κρέατος'' λέει ο καθηγητής Μαρκ Ποστ, επικεφαλής του τμήματος Φυσιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, που δημιούργησε το πρώτο χάμπουργκερ από κρέας «φρανκενστάιν», το οποίο προέκυψε από την καλλιέργεια κυττάρων αγελάδας. Η διαδικασία αυτού του εργαστηριακού «θαύματος» φαντάζει μάλλον απλή.
«Ωφέλιμες»
''Οι τεχνικές των βλαστοκυττάρων είναι πολύ ωφέλιμες στην καλλιέργεια μοσχαρίσιου κρέατος. Παίρνουμε μερικά κύτταρα από την αγελάδα. Αυτά διαιρούνται από μόνα τους και, όταν τούς παρέχουμε κάποια σημεία αναφοράς, αυτά που θα αποτελέσουν τους μελλοντικούς τένοντες, αυτά αυτοοργανώνονται σε μυ'' εξηγεί ο δρ Ποστ.
Καινοτόμα όμως θεωρούνται, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα ψηφιστεί σύντομα από το Ευρωκοινοβούλιο, και τα τρόφιμα τα οποία έχουν παραχθεί με νέες μεθόδους επεξεργασίας, όπως, για παράδειγμα, τα άκρως αμφιλεγόμενα νανοϋλικά.
Η ασφάλειά τους για τους καταναλωτές αποτελεί γκρίζα ζώνη, ακόμη και για τους ειδικούς, ωστόσο έχουν ήδη διεισδύσει στη διατροφική αλυσίδα μέσω των διάφορων συντηρητικών και γλυκαντικών ουσιών.
Η Κομισιόν, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), υποστηρίζει ότι μέσω της νέας νομοθεσίας που προωθεί για τα καινοτόμα τρόφιμα επιθυμεί να ορίσει ένα πλαίσιο που θα επιβάλλει αυστηρούς κανόνες ασφάλειας στη χρήση τους αλλά και πιο σαφή αναφορά τους στις ετικέτες των τροφίμων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου