ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Β.Αποστόλου: «Δεν χάσαμε το όνομα της φέτας» – Κατοχυρωμένο στην ευρωπαϊκή αγορά

«Δεν χάσαμε το όνομα της φέτας. Δεν χάσαμε τίποτα», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρίπολης για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου και πρόσθεσε, «το όνομα της φέτας είναι απολύτως κατοχυρωμένο στην Ευρωπαϊκή αγορά, ενώ για τις τρίτες χώρες, στις οποίες μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία απολύτως προστασία, δίνουμε μάχη για να βελτιώσουμε το καθεστώς που κληρονομήσαμε και να κερδίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
apostolou2Ο κ. Αποστόλου έκανε επίσης λόγο για μικροπολιτικές αγυρτείες και σκοπιμότητες, που παρασύρουν και παρασύρονται σε μηδενιστικές καταγγελίες.
Ο υπουργός σημείωσε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας είναι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας. Θέλουμε, είπε, το ελληνικό αγροτικό προϊόν να αποκτήσει την υπεραξία που του ταιριάζει και να πουληθεί με την τιμή που του αξίζει. Η Πελοπόννησος, είπε χαρακτηριστικά, “είναι ευλογημένος τόπος κι έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει ενώ προσφέρεται ως άκρως κατάλληλη για εκτροφή αιγοπροβάτων.
Υπογράμμισε ακόμη ότι, «επιδιώκουμε την αναθεώρηση της διανομής των ιστορικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης και τη καλύτερη στόχευση στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις σε προϊόντα στρατηγικής σημασίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας. Πέραν τούτων έχουμε ένα νέο ισχυρό εργαλείο που είναι ο πρόσφατα ψηφισθείς αναπτυξιακός νόμος».
Ο Βαγγέλης Αποστόλου επεσήμανε ότι, «ένας κλάδος που μπορεί να διασφαλίσει ένα ελάχιστο ή και συμπληρωματικό εισόδημα στις πιο δόκιμες για την κτηνοτροφία περιοχές της Πελοποννήσου είναι η αιγοπροβατοτροφία. Τα προϊόντα της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας, η φέτα, το γάλα, το γιαούρτι αλλά και το κρέας, κυριολεκτικά ανοίγουν δρόμους στις διεθνείς αγορές. Το κυριότερο όμως είναι ότι η ζήτηση αυτή, ειδικά για τη φέτα, είναι πολλαπλάσια της ελληνικής παραγωγής και δυστυχώς κατά μεγάλο μέρος καλύπτεται από διάφορες απομιμήσεις και «λευκά τυριά», πράγμα που για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να δώσουμε μεγάλες μάχες, αφού το πεδίο των διαπραγματεύσεων όχι απλά έχει υπονομευτεί αλλά και προδιαγράψει αρνητικό αποτέλεσμα. Όσοι ασχολούνται με τα αγροτικά θέματα το ξέρουν».
Συμπλήρωσε δε, ότι στρατηγική επιλογή του υπουργείου είναι, «να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα ώστε ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας να ενισχυθεί μέσα από κίνητρα, διευκολύνσεις, στοχευμένες πολιτικές και “εργαλεία”, ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τις δομικές του αδυναμίες και να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα της χώρας».
Ο υπουργός είπε ότι το πρώτο βήμα έχει γίνει με το νόμο για τις βοσκήσιμες γαίες, όπου είπε πως πρόκειται για μια «μικρή επανάσταση».
Ο κ. Αποστόλου σημείωσε ότι σημαντική παράμετρος για τη Πελοπόννησο είναι και η διαχείριση των υδατικών πόρων, με την κατασκευή υποδομών που συνάδουν απόλυτα με την αναπτυξιακή πολιτική της Περιφέρειας για την αγροτική οικονομία, όπως το Μηναγιώτικο φράγμα, το φράγμα του Τάνου και το αρδευτικό του Φαλάνθου. Αυτά, ανέφερε, είναι τα έργα που θα προχωρήσουν.
Για το έργο της Τάκας είπε ότι, η Β’ φάση των αρδευτικών, αφού προταθεί για ένταξη στο νέο Πρόγραμμα από τους αρμόδιούς φορείς, θα αξιολογηθεί μαζί με όλα τα αιτήματα που θα συλλεχθούν από ολόκληρη την Επικράτεια και θα ιεραρχηθεί, ανάλογα με τις απαιτήσεις του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ακόμη για την Αρκαδία τόνισε ότι θα υπάρξει ιδιαίτερη ενίσχυση στη δραστηριότητα της σποροπαραγωγής που αναπτύσσεται στην περιοχή, σε πατάτα και σιτηρά, ενώ θα συνεχιστεί είπε η αξιοποίηση του Κρατικού Κτήματος Βυτίνας και παράλληλα θα υπάρξει πρωτοβουλία για σποροπαραγωγή τσαγιού στο Μαίναλο.
Ο υπουργός αφού ανέφερε ότι ο τομέας της αγροτικής παραγωγής μπορεί να αποτελέσει σήμερα, μία από τις λίγες επιλογές για επαγγελματική διέξοδο για τους νέους που σκοπεύουν να μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια, υπογράμμισε ότι, «η Γεωργική Σχολή της Νεμέας, η οποία προσφέρει τις ειδικότητες της αμπελουργίας – οινοτεχνίας διαθέτει τις βασικές προδιαγραφές για να καταστεί μία σχολή-πρότυπο, και για το σχολικό έτος 2015-2016 φοιτούν ήδη 34 μαθητές από το όλη την Επικράτεια. Φέρνουμε -και είναι θέμα ημερών- την Κάρτα του Αγρότη ως μέσο αύξησης ρευστότητας και ψηφίσαμε επίσης την εφαρμογή του εργόσημου και στον αγροτικό χώρο που σημαίνει ότι οι αλλοδαποί που χρησιμοποιείτε στις μονάδες σας θα δουλεύουν νόμιμα κι εσείς θα καταχωρείτε στις δαπάνες σας, το ποσό που καταβάλλετε».
Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό είπε ότι με το καινούργιο σύστημα οι αγρότες διασφαλίζουν αφορολόγητο 12.000 ευρώ και ο αγρότης θα απολαμβάνει την βασική σύνταξη.
Αναφορικά με την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, θέμα που απασχολεί μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις του υπουργείου με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για να υπάρξει τροποποίηση της εγκυκλίου περί πρόχειρων εγκαταστάσεων και να διευκολυνθεί-απλοποιηθεί η αδειοδότηση από τις επιτροπές σταυλισμού μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας κλπ. Πριν τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί για το Σεπτέμβριο, όπως είπε ο κ. Αποστόλου, θα έχουμε προχωρήσει στη σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ακόμη τόνισε την πολιτική βούληση για διεύρυνση της συνεργασίας με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και περαιτέρω αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων ανακοινώνοντας ότι οι πόροι που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2016 – 2020 θα ξεπεράσουν τα 2 δισεκ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σύντομα, από τέλος Ιουνίου μέχρι τέλους Ιουλίου θα πληρωθούν πάνω από 120 εκατ. ευρώ για τα έργα-γέφυρα από το προηγούμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορούν προγράμματα όπως leader, ΟΠΑΧ, μεταποίηση (τυροκομεία, ελαιοτριβεία, οινοποιεία κ.λπ.), Σχέδια Βελτίωσης, με τα 18 εκατ. ευρώ από αυτά να αφορούν τη Πελοπόννησο.
Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι το καλάθι των προϊόντων της Πελοποννήσου μπορεί να ξεχειλίσει και υπογράμμισε ότι χρειάζεται συνεργατικότητα, αξιοποίηση της ατομικής αλλά και συλλογικής πρωτοβουλίας, κινητικότητα των συνεταιρισμών και των ομάδων παραγωγών, των γυναικείων συνεταιρισμών, των νέων ανθρώπων που γνωρίζουν και χειρίζονται καλύτερα τις τεχνολογίες και που πρέπει να πιστέψουν ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να εξασφαλίσει τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου