Αντιπροσωπεία της ΛΑΕ αποτελούμενη από το Θανάση Πετράκο μέλος της Π.Γ. και πρώην βουλευτή Μεσσηνίας και το Βασίλη Τσουλάκο συντονιστή της Ν.Ε. Μεσσηνίας του κόμματος επισκέφτηκε τα Δημαρχεία Μεσσήνης και Καλαμάτας και συναντήθηκε με τους Δημάρχους Γ . Τσώνη και Π. Νίκα. Τα στελέχη της ΛΑΕ ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για τις αιτίες, την καταγραφή και αποτίμηση των καταστροφών από τη φονική πλημμύρα. Οι Δήμαρχοι ενημέρωσαν την αντιπροσωπεία της ΛΑΕ αναλυτικά για τις αιτίες, την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών καθώς και τις προτάσεις για έργα και χρηματοδοτήσεις που θα καταθέσουν στην κυβέρνηση.
Τα στελέχη της ΛΑΕ τόνισαν ότι:
«1.Θα πιέσουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να αποζημιωθούν άμεσα και για το σύνολο της ζημιάς που έχουν υποστεί οι πληγέντες αλλά και να γίνουν άμεσα τα αναγκαία έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας.2.Θα γίνει παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκο Χουντή για και την ένταξη της Περιφέρειας στο Ταμείο Αλληλεγγύης ώστε να χρηματοδοτηθούν οι δημόσιες υποδομές που έχουν καταστραφεί Για το σκοπό αυτό πρέπει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, , να υποβάλλει φάκελο-αίτημα προς την Επιτροπή.
Όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παρ.3 του 661/2014 (τροπ. 2012/2002). Προϋπόθεση είναι οι ζημιές να ξεπερνούν το 1,5% το ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Περιφέρειας. Πελοποννήσου δηλαδή περίπου τα 114 εκατομμύρια ευρώ και η αίτηση να κατατεθεί μέσα σε 12 εβδομάδες από τη μέρα που καταγράφηκε η ζημιά.3.Η καταστροφή ανέδειξε και τις διαχρονικές ευθύνες όλων των αρμόδιων για τραγικά λάθη και παραλείψεις στην αντιπλημμυρική προστασία (καθαρισμοί ,οριοθέτηση ρεμάτων , μπαζώματα κλπ) αλλά και τις σημερινές ευθύνες για ελλιπή προετοιμασία παρότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.
- Εκτός φυσικά από την άμεση αποκατάσταση των ζημιών και την ανάγκη να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις για τις κατεστραμμένες οικοσκευές και τις ζημιές που υπέστησαν οι οικίες και τα αυτοκίνητα οφείλει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες για να μπορέσουν να ζήσουν. Επίσης πρέπεινα απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και να παγώσουν για ένα χρόνο τουλάχιστον τα χρέη τους σε Εφορία, ΕΛΓΑ , ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους και να συμψηφιστούν οι οφειλές τους με τις αποζημιώσεις με παράλληλη ρύθμιση των χρεών τους με δόσεις, αλλά και να σταματήσουν άμεσα οι κατασχέσεις στους πληγέντες.5.Προτειναν στο Δήμαρχο Καλαμάτας να γίνει την επόμενη εβδομάδα ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου στο οποίο να κληθούν τα κόμματα και οι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς αλλά και οι πολίτες ώστε να αναπτύξουν τις προτάσεις τους και να συγκροτηθεί Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την διεκδίκηση των αποζημιώσεων και της χρηματοδότησης των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.»
Παράλληλα επεσήμαναν ότι πρέπει:
«1. Να διερευνηθούν τα αίτια που έκλεισε για δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες ο ακριβοπληρωμένος αυτοκινητόδρομος και να αποδώσουν τις ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν.2.Να διερευνηθεί γιατί και γειτονιά της Λαγκάδας και οι περιοχές του Άρη της Θούριας της Μακρομάνης και όλος ο κάμπος του Αγίου φλώρου και του Πηδήματος πλημμύρισαν και το 2013 και τώρα. Να διερευνηθεί αν οι υδραυλικές μελέτες του Μορέα για τον αυτοκινητόδρομο είναι επαρκείς. Διότι όλα τα δεδομένα δείχνουν πολύ μεγάλα ερωτηματικά για την επάρκεια των υδραυλικών έργων του αυτοκινητοδρόμου καθώς κλείστηκαν πολύ μεγάλα ρέματα για να περάσει και υπήρχαν. Ο νέος αυτοκινητόδρομος έχει διαφοροποιήσει την απορροή των υδάτων της ανατολικής από αυτόν λεκάνης απορροής, καθώς και υδάτων (βρόχινα) που προκύπτουν από ορεινές περιοχές που μέσω ξεροπόταμων (Ξερίλας κ.λπ.) κατευθύνονται στην περιοχή και αυτά αποχετεύονται στη θάλασσα μέσω του Άρι ποταμού.
Με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου έχει διαμορφωθεί ένα τεχνικό φράγμα –εμπόδιο για τη διαμορφωμένη απορροή υδάτων λειτουργεί σαν ένα τεχνητό φράγμα. Πρέπει συνεπώς να γίνουν άμεσα διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να μην θρηνήσουμε πάλι θύματα και να μην έχουμε πάλι καταστροφές από πλημύρες.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου