Έστω κι αν οι ξενοδόχοι ευελπιστούν ότι στις αρχές Μαΐου θα μπορούσε να γίνει η εκκίνηση της φετινής σεζόν, τα μηνύματα από την Ευρώπη, απ’ όπου η Ελλάδα αντλεί το μεγαλύτερο μέρος του εισερχόμενου τουρισμού της είναι αμφίσημα, ενώ και οι ίδιες οι εκτιμήσεις της Κομισιόν εντείνουν την αβεβαιότητα, λόγω της αδυναμίας προβλεψιμότητας.
Αυτό ακριβώς προκύπτει και από τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα και στέκεται ακριβώς σε υποθετικά σενάρια, δεδομένου ότι φέτος καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο για τους Ευρωπαίους να προγραμματίσουν τις διακοπές τους από νωρίς.
Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πράγματι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει φέτος αυξημένη κίνηση για το καλοκαίρι λόγω και της μεταφοράς πολλών ταξιδιών από την περασμένη χρονιά αλλά και των αυξημένων αποταμιεύσεων των Ευρωπαίων που δεν ξόδεψαν μέσα στην πανδημία.
Από την άλλη, οι κρατήσεις θα γίνουν την τελευταία στιγμή και κατά κύριο λόγο για προορισμούς στο εσωτερικό ή όταν πρόκειται για το εξωτερικό σε γειτονικές χώρες εύκολα προσβάσιμες οδικώς, επομένως μεσογειακές αγορές με παράκτιες περιοχές, όπου οι ταξιδιώτες μετακινούνται περισσότερο με το αεροπλάνο, μπορεί να βρεθούν σε δυσμενέστερη θέση.
«Annus horribilis» για τον ευρωπαϊκό τουρισμό
Ο ευρωπαϊκός τουρισμός το 2021 έρχεται μετά από μία χρονιά που ήταν η χειρότερη για τις διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, με πτώση κατά 70% σε σύγκριση με το 2019.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (European Travel Commission- ΕΤC) στην τελευταία της τριμηνιαία έκθεση για τις «Τάσεις και τις Προοπτικές στον ευρωπαϊκό τουρισμό» χαρακτηρίζει την περυσινή χρονιά ‘’τρομακτική’’ για τον κλάδο, με όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς να καταγράφουν πτώση ρεκόρ όσον αφορά τις αφίξεις από το εξωτερικό μεταξύ 51% και 85%, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στους 3 προορισμούς είδε πτώση μεταξύ 70%- 79%.
Σε αυτό το μήκος κύματος κυμάνθηκε και η Ελλάδα, όπου με βάση τον αριθμό των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα το 2020 είχε πτώση 77% στα 27 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις και κατά 73%, στα 39 εκατομμύρια για τις διανυκτερεύσεις από Ελληνες και ξένους.
Σύμφωνα με τα νούμερα του ETC, η πτώση των διεθνών αφίξεων στη χώρα μας ήταν στο 79%.
Η Επιτροπή εκτιμά ότι η επιστροφή στην κανονικότητα όσον αφορά τη ζήτηση για ταξίδια στην Ευρώπη θα είναι σταδιακή με τα νούμερα του 2019 να επιστρέφουν μέχρι το 2023. «Θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρξει μία αργή εκκίνηση στα ταξίδια την άνοιξη με την σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του ερχόμενου φθινοπώρου», δήλωσε σχετικά ο εκτελεστικός διευθυντής του ETC Eduardo Santander.
Το ETC διαπίστωσε πέρυσι τη μεγαλύτερη πτώση, όσον αφορά τις διεθνείς αφίξεις στο Μαυροβούνιο, κατά 85%, την Κύπρο κατά 84% και τη Ρουμανία κατά 83%. Στην «πρωταθλήτρια» της Μεσογείου, την Ισπανία, η πτώση των διεθνών αφίξεων ήταν στο 77%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση διεθνών αφίξεων, στο 53% σημείωσε η Αυστρία.
Η εκκίνηση της σεζόν 2021 στην Ελλάδα
Εν όψει της τουριστικής σεζόν του 2021, για την Ελλάδα παραμένει κρίσιμο το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού το οποίο με βάση τον στρατηγικό σχεδιασμό ειδικά για την τρέχουσα χρονιά, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε χθες κατά τη 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης βασίζεται σε τρείς πυλώνες:
α) Τον προωθητικό πυλώνα, μέσω της πιο ευέλικτης καμπάνιας του ΕΟΤ, ανάλογα και με την επιδημιολογική εικόνα των αγορών
β) Τα εσωτερικά υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία, σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη «θα βελτιώσουμε διορθώνοντας τις όποιες δυσλειτουργίες για την ακόμα καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων κι επιπλέον
γ) Τα πρωτόκολλα μετακίνησης.
Ο κ. Θεοχάρης χθές δήλωσε ότι «η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, καθόσον θα προχωρά παράλληλα και ο εμβολιασμός», διαπιστώνοντας παράλληλα ότι υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον για τη χώρα μας ως τουριστικού προορισμού στη Μεσόγειο και στη Νότια Ευρώπη.
Όσον αφορά το πότε μπορεί να γίνει η εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν, μία πρώτη εικόνα δίνουν οι ξενοδόχοι της Ρόδου, από τους πλέον δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, με θετικές επιδόσεις – τηρουμένων των αναλογιών- και την περυσινή πολύ δύσκολη τουριστική σεζόν.
Η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου εκτιμά ότι η επανεκκίνηση για τις αφίξεις από το εξωτερικό μπορεί να γίνει προς τις αρχές Μαΐου. «Η ουσιαστική έναρξη της τουριστικής κίνησης προβλέπεται με βάση τα σημερινά δεδομένα και εφόσον δοθεί το «πράσινο» φως για τη λειτουργία των επιχειρήσεων στις αρχές Μαΐου 2021.
Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία ευελπιστούμε ότι το έτος 2021 θα αποτελέσει τη χρονιά της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού με προϋπόθεση την αποτελεσματική προώθηση των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της πανδημίας εν γένει. Έχουμε την πολύτιμη εμπειρία διαχείρισης της επιδημιολογικής κρίσης, που μας οπλίζει με αισιοδοξία και δύναμη ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε».
Οι ξενοδόχοι θεωρούν ότι η εμπειρία στη διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που άφησε το 2020, θα είναι αυτή που θα συμβάλλει καθοριστικά στο σχεδιασμό της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, με ασφάλεια και πάντα σε συνάρτηση με την διαμόρφωση των επιδημιολογικών δεδομένων από τις χώρες από όπου η Ελλάδα αντλεί τουρισμό.
www.newmoney.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου