Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα τιμής και αγώνα της Εργατικής Τάξης που παλεύει, σε όλη την ιστορική της διαδρομή, για να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να απαλείψει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και δικαιώματα. Οι εργάτες/τριες στο Σικάγο το 1886 έδωσαν μια από τις πιο σκληρές μάχες διεκδικώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο και βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι/εςζουν τη βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου, που θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς, και να τους/τις επαναφέρει στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να καταργήσει το 8ωρο, μέσα από την «ατομική διευθέτηση του χρόνου εργασίας». Αλλάζει το καθεστώς των υπερωριών, οι οποίες δε θα αμείβονται αλλά θα μετατρέπονται σε χρωστούμενα ρεπό, άδειες ή μειωμένο ωράριο. Καταργεί την επιπλέον πληρωμή της κυριακάτικης αργίας, Νομοθετεί την «εναλλακτική λύση» της επιπλέον αποζημίωσης αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης. Υποσκάπτει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, με την ενίσχυση των επιχειρησιακών και την προώθηση των ατομικών. Φαλκιδεύει το απεργιακό δικαίωμα, με την επιβολή υποχρεωτικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των Συνδικάτων και των
μελών τους. Περιορίζει την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, ενισχύει την απεργοσπασία και
ποινικοποιεί τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις.
Κι αυτά, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει την εγκληματική πολιτική της στη διαχείριση της
πανδημίας. Επιβάλλει περιορισμούς στη μετακίνηση των πολιτών, την ίδια στιγμή που δεν ενισχύει το ΕΣΥ. Ανοιγοκλείνει τα σχολεία και τα λειτουργεί με τμήματα των 25 και 30 μαθητών, χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας, κρατά κλειστά τα Πανεπιστήμια ένα χρόνο τώρα, ενισχύει την κερδοσκοπία των κλινικαρχών, κάνει φιέστα για τα λιγοστά λεωφορεία που πήρε, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι/ες εξακολουθούν να συνωστίζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Η κυβέρνηση της ΝΔ περιορίζει ή απαγορεύει τις διαδηλώσεις και ενισχύει, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Εντείνει την καταστολή και την αστυνομοτρομοκρατία κατά διαδηλωτών, σε μια προσπάθεια να καταπνίξει τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση απέναντι στην εγκληματική της πολιτική και τον αυταρχικό της κατήφορο.
Οι δημόσιες κοινωνικές δομές (παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, κέντρα αποκατάστασης, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δομές υποστήριξης ΑΜΕΑ, δομές για ηλικιωμένους κ.ά.) είναι υπό κατάρρευση και σε συνδυασμό με την τηλε-εργασία, οι γυναίκες της εργατικής τάξης φορτώνονται όλο και περισσότερα βάρη της κοινωνικής αναπαραγωγής, ενώ η θέση τους υποβαθμίζεται οικονομικά, εργασιακά και κοινωνικά.
Οι εργαζόμενοι/ες και ο λαός γνωρίζουν καλά ότι η κυβέρνηση, με την επίκληση της πανδημίας αλλά και της ύφεσης που θα ακολουθήσει τη μετακορονοϊό εποχή, σχεδιάζει να τους φορτώσει νέα βάρη και θυσίες στο «βωμό» του καπιταλιστικού κέρδους.
Στην πολιτική αυτή, που αποτελεί εφαρμογή της ακραίας νεοφιλελεύθερης ατζέντας της, η κυβέρνηση έχει σύμμαχό της τη γραφειοκρατική και αποκομμένη -από τα προβλήματα και αγωνίες των εργαζομένων- ΓΣΕΕ, που ήδη λειτούργησε ως «λαγός» της σπεύδοντας να ανακοινώσει τη μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, για την Τρίτη του Πάσχα 4 Μάη, καλώντας ουσιαστικά τους/τις εργαζομένους/ες να πάνε εκδρομή.
Εμείς λέμε ότι το δίκιο και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού είναι πάνω απ’ όλα! Και θα τα υπερασπιστούμε. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν οι δυνατότητες! Να εργαζόμαστε όλοι και όλες και να εργαζόμαστε λιγότερο. Από το να καρπώνεται τη δουλειά μας το κεφάλαιο και να διαλύει τη σταθερή εργασία, μπορούμε ν΄ αντιστρέψουμε την κατάσταση. Εμείς λέμε ότι ο φετινός γιορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη κινητοποίηση, για ένα συντονισμένο, οργανωμένο και διαρκή αγώνα των εργαζομένων και του λαού, που θα κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα, ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια κυβέρνησης και κεφαλαίου. Πρέπει να σηκώσουμε τον πήχυ των απαιτήσεων μας και να περάσουμε στην αντεπίθεση, διεκδικώντας:
– Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και για όλες. Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και ιδιαίτερα σε τομείς της πρώτης γραμμής. Απαγόρευση των απολύσεων και μέτρα προστασίας των εργαζομένων στη μετακορονοϊό εποχή.
– Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις. Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€. Αύξηση στο 80% του κατώτατου μισθού και καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ανέργους και για όλο το διάστημα της ανεργίας.
– Μείωση του ωραρίου εργασίας άμεσα στις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα, με προοπτική το 30ωρο, για όλους και για όλες χωρίς μείωση των αποδοχών για ν’ ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας.
Κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας, νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής Αργίας και ενίσχυση των μέτρων ελέγχου των εργοδοτών για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.
– Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση της φοροληστείας
εργαζομένων και λαού. Φορολόγηση του κεφαλαίου και κατάργηση της φοροασυλίας του.
– Κατάργηση όλων των αντεργατικών, αντασφαλιστικών και αντιλαϊκών νόμων. Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και όχι ιδιωτικοποίησή της. Μείωση των ορίων και των χρόνων εργασίας για πλήρη σύνταξη.
– Πόρους για κοινωνικές δαπάνες κι όχι για πολεμικούς εξοπλισμούς. Να παραμείνουν υπό
δημόσιο έλεγχο τα κοινωνικά αγαθά της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ασφάλισης, του Νερού, του Ρεύματος και των Συγκοινωνιών. Όχι στη συρρίκνωση και εμπορευματοποίησή τους, όχι στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων.
Το ΜΕΤΑ καλεί τους/τις εργαζομένους/ες να δώσουν το «παρών» στις Πρωτομαγιάτικες
Απεργιακές Κινητοποιήσεις, την Πέμπτη 6 Μάη 2021, και να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους για κλιμάκωση των αγώνων, ώστε να μην περάσουν η κατάργηση του
8ωρου και των Συλλογικών Συμβάσεων, καθώς και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών
ελευθεριών και του απεργιακού δικαιώματος.
Για την Αθήνα, το ΜΕΤΑ καλεί σε προσυγκέντρωση, την Πέμπτη 6 Μάη 2021, 10.30πμ., στα
Προπύλαια, και σε ενίαια πορεία προς τη Βουλή με τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους/ες που θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κλαυθμώνος.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΟΧΤΑΩΡΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου