«Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε μπει σε μία νέα φάση, αλλά με τον ιό δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμη».
Αυτό είναι το βασικότερο μήνυμα που προσπάθησαν να περάσουν χτες οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, αλλά και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Παρουσιάζοντας αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν πως οι εμβολιασμένοι που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ στην Ελλάδα είναι κάτω από το 5% του συνόλου, οι ειδικοί έκρουσαν για ακόμη μία φορά στο καμπανάκι στις νεότερες ηλικίες και ειδικά σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη και παραμένουν εκτεθειμένοι στον ιό.
Από 20 έως 60 ετών η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων
Όπως ανέφερε και η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, τα περισσότερα νέα κρούσματα αφορούν στις ηλικίες 20-60 ετών που εμφανίζουν μεγάλη κινητικότητα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ηλικιών 30-60 ετών.
«Ο ιός είναι εδώ και κυκλοφορεί αναμεσά μας, και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε μήνυμα χαλάρωσης, ούτε καν σε όσους έχουν εμβολιαστεί», τόνισε.
Η καθηγήτρια ξεκαθάρισε πως ο ιός δεν εξαφανίζεται σε περιοχές με μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη, αλλά καιροφυλακτεί και χτυπά ύπουλα τους νέους.
«Βλέπουμε τοπικές επιδημικές εξάρσεις, ακόμα και σε περιοχές που έχουν εμβολιαστική κάλυψη της τάξεως του 25%» σημείωσε η καθηγήτρια.
Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας, εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία για τέταρτη εβδομάδα, με το μέσο όρο του 7ημέρου να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούμε σημαντική μείωση στις νέες νοσηλείες των ηλικιακών ομάδων που έχουν εμβολιαστεί.
Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης , 82% σε όλη την επικράτεια.
Νέοι (35-55 ετών) το ¼ που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες Covid
Όμως και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προφανώς λόγω του εμβολιασμού, βλέπουμε τη θέση των υπερηλίκων ανθρώπων άνω των 75 ετών να καταλαμβάνουν νέοι συνάνθρωποί μας 35-55 ετών, που σήμερα αποτελούν το 1/4 περίπου των νοσηλευόμενων στις απλές κλίνες Covid.
Πάνω από 8.500 θετικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί με τα self tests
Την ίδια ώρα ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, παρουσίασε πως τα self test μετατράπηκαν σε πολυεργαλείο ανίχνευσης κρουσμάτων, καθώς έχουν εντοπιστεί πάνω από 8.500 κρούσματα.
«Μέχρι σήμερα περισσότερα από 5 εκατ. ατομικές συσκευές self test έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 2,2 εκατ. πολίτες. Περισσότερα από 3 εκατ. δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και το σύνολο των θετικών κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας είναι πάνω από 8.500. Περισσότερα από 1.400 καταγράφηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες.
Θεσσαλονίκη: Αυξήθηκε πάλι το ιικό φορτίο των λυμάτων
Τρανό παράδειγμα αποτελεί άλλωστε και η ανάλυση των λυμάτων, η οποία έφερε κακά μαντάτα για την Θεσσαλονίκη.
Ειδικά το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης παρουσίασε αύξηση στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ έπειτα από τέσσερις εβδομάδες αποκλιμάκωσης, το ιικό φορτίο ανιχνεύεται στα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας του Απριλίου.
Λύματα: Τι έδειξαν οι μετρήσεις
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 05/05 και της Πέμπτης 06/05 είναι:
– Αυξημένη κατά 51% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, της Δευτέρας 03/05 και της Τρίτης 04/05.
– Αυξημένη κατά 20% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 28/04 και Πέμπτης 29/04.
«Δεν αποτελούν έκπληξη τέτοιες μετρήσεις. Για έναν μήνα υπήρξε σταθερή αποκλιμάκωση και πλέον, στα χαμηλότερα επίπεδα που βρίσκεται το ιικό φορτίο, οι αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων, δε διαφοροποιούν σημαντικά την επιδημιολογική εικόνα. Έχουμε πει επανειλημμένα πως είναι μία δυναμική κατάσταση η πανδημία και ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει απόσταση ακόμη από το πράσινο επίπεδο που θα επέτρεπε μία μεγαλύτερη χαλάρωση. Οι καθημερινές μετρήσεις μας επιτρέπουν να παρατηρούμε την κατάσταση σε πραγματικό χρόνο, καθώς εξελίσσεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.
Υπομονή μέχρι το καλοκαίρι για ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσοποίησης
Κι ενώ οι νέοι κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από τον ιό και λόγω της αυξημένης κινητικότητάς τους, αλλά και λόγω του ότι αρκετοί ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί, η κυβέρνηση θεωρεί πως το καλοκαίρι θα τους βρει περισσότερο προστατευμένους.
Χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως «βλέπει» ένα ικανοποιητικό ποσοστό ανοσοποίησης στις αρχές καλοκαιριού όπου θα έχουν πραγματοποιηθεί 5 εκατ. Εμβολιασμοί, ενώ περίπου 1 εκατ. άνθρωποι θα έχουν νοσήσει ήδη και επομένως θα έχουν αποκτήσει ανοσία.
Στα 4,5 εκατ. τα ραντεβού μέχρι τον Ιούλιο – Ποιες ηλικιακές ομάδες εκδηλώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον
Το θετικό είναι πάντως πως κάθε προσδοκία ξεπερνάει το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό, καθώς όσο «ανοίγει» η δυνατότητα πρόσβασης σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες τόσο τα ραντεβού πληθαίνουν. Μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί περίπου 4,5 εκατομμύρια ραντεβού έως τον Ιούλιο.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολίτες που είτε ήδη εμβολιάστηκαν, είτε έκλεισαν ραντεβού ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα στοιχεία δείχνουν ότι «πρώτοι» είναι οι πολίτες 50-54 ετών που είτε πραγματοποίησαν την 1η δόση εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή προχώρησαν σε προγραμματισμένο ραντεβού καταγράφοντας 316.275 εμβολιασμούς ή ραντεβού.
Η ηλικιακή ομάδα που ακολουθεί είναι των 45-49 ετών με 300.476 εμβολιασμούς ή προγραμματισμένα ραντεβού. Όσον αφορά στους πολίτες που είτε ήδη εμβολιάστηκαν, είτε έκλεισαν ραντεβού ξεπέρασαν τα 4 εκατομμύρια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου