ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Νέος νόμος για τα κατοικίδια: Κακούργημα η εγκατάλειψη νεογέννητων, υποχρεωτική η στείρωση

 


Ένα νομοσχέδιο για τα αδέσποτα παρουσιάζει η κυβέρνηση, τα βασικά σημεία του οποίου μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω - Κακούργημα η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων

Σχεδόν ένα στα δύο νοικοκυριά στην Ελλάδα έχουν τουλάχιστον ένα ζώο συντροφιάς, ενώ παράλληλα η χώρα μας έχει, δυστυχώς, έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς αδέσποτων ζώων στον αστικό ιστό και στην περιφέρεια. Η ευθύνη της αυτοδιοίκησης, η θέσπιση ενός διευρυμένου εθνικού μητρώου ζώων συντροφιάς, η άμεση εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων, ο αυστηρός έλεγχος και η λογοδοσία, η στήριξη των ευαισθητοποιημένων δυνάμεων της κοινωνίας, η ευθύνη του ιδιοκτήτη - κηδεμόνα και η νομική ασπίδα με αυστηρότερες ποινές, είναι μερικοί μόνο από τους άξονες των ρυθμίσεων και των καινοτομιών που εισάγονται με το νομοσχέδιο για την ευζωία των ζώων και την ενίσχυση της κουλτούρας της φιλοζωίας.
Τι αφορά ο νέος νόμος
Το σχέδιο νόμου κομίζει μία νέα φιλοσοφία για τη φροντίδα των δεσποζόμενων και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και, ιδίως, των σκύλων και των γατών.
Οι κύριοι άξονες
• Οι δήμοι παραμένουν υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αλλά αποκτούν πλέον τους αναγκαίους πόρους για τη διαχείρισή τους
• Σημαντική οικονομική και υλικοτεχνική ενίσχυση των δήμων για στειρώσεις και φιλοξενία αδέσποτων ζώων
• Αναγνωρίζεται ο κομβικός ρόλος των Φιλοζωικών Οργανώσεων στη μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα και προβλέπεται δυνατότητα ενίσχυσής τους από τους ΟΤΑ
• Δημιουργείται το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, στο οποίο καταγράφονται οι σκύλοι και οι γάτες (δεσποζόμενα και αδέσποτα) και το ιατρικό ιστορικό τους, οι φιλοζωικές οργανώσεις, τα καταφύγια, οι εκτροφείς, τα ζώα που διατίθενται για εθελοντική αιμοδοσία, καθώς και τα αδέσποτα προς υιοθεσία.
• Η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων καθίσταται κακούργημα, με απειλούμενη ποινή έως και 10 χρόνια κάθειρξη. Επίσης, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός με βαριά σωματική βλάβη, τα κρυοπαγήματα, η θερμοπληξία, η ηλεκτροπληξία, οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, αναφέρονται ρητά πλέον στον νόμο ως κακουργήματα, με την ίδια ποινή (έως 10 χρόνια).
• Προβλέπεται η στείρωση όλων των σκύλων και γατών, με ορίζοντα διετίας για την έναρξη της εφαρμογής του μέτρου.
Ο τρόπος
Στη διαχείριση του προγράμματος των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων την ευθύνη έχουν οι δήμοι της χώρας. Το υπουργείο Εσωτερικών, ως αρμόδιο για την αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο και την αρμοδιότητα για τα ζώα συντροφιάς, ώστε να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός. Οι οριζόντιες πολιτικές, που αφορούν τα θέματα υγείας των ζώων και την προστασία της δημόσιας υγείας από τις ζωονόσους παραμένουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Άλλωστε η μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Η ευθύνη
Υποχρέωση των δήμων να έχουν πλήρες επιχειρησιακό σχέδιο για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα είναι υποχρεωμένοι να λειτουργούν ή να είναι συμβεβλημένοι με καταφύγιο που λειτουργεί νόμιμα ώστε να φιλοξενούνται εκεί τα ζώα συντροφιάς. Οι δήμοι είναι αρμόδιοι για την καταγραφή, τη σήμανση και τη στείρωση όλων των αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στα όριά τους. Μέσω του νέου προγράμματος «Άργος» χρηματοδοτείται η παροχή του απαραίτητου εξοπλισμού (όπως οχήματα περισυλλογής αδέσποτων) και η κάλυψη του κόστους σήμανσης και στειρώσεων των αδέσποτων, καθώς και της δημιουργίας καταφυγίων, κτηνιατρείων, αποτεφρωτηρίων.
Το κράτος και η λογοδοσία των δήμων
Το κράτος εξασφαλίζει τους απαραίτητους πόρους, διευκολύνει τη δημιουργία νέων σύγχρονων υποδομών και εξορθολογίζει τις διαδικασίες, ώστε κανένας δήμος να μην έχει δικαιολογία για να μην εφαρμόσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τα ζώα συντροφιάς. Παράλληλα, για πρώτη φορά εισάγονται δείκτες απόδοσης, οι οποίοι είναι δημόσια αναρτημένοι ώστε να υπάρχει η απαραίτητη λογοδοσία για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος αλλά και τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Για πρώτη φορά το υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να επιβάλλει σοβαρές (και χρηματικές) ποινές σε όσους δήμους δεν εφαρμόζουν αποτελεσματική διαχείριση των ζώων συντροφιάς.
Ο ρόλος των φιλόζωων
Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του νέου νόμου, οι φιλοζωικές οργανώσεις μπορούν να συνεργάζονται με τους δήμους, να σημαίνουν και να στειρώνουν αδέσποτα ζώα σε συμβεβλημένους με τον δήμο κτηνιάτρους. Εναλλακτικά (συμπεριλαμβανομένων και των φιλόζωων ιδιωτών), μπορούν και σε κτηνιάτρους της επιλογής τους εφόσον θέλουν να καλύψουν τα ίδια το κόστος, ακόμα και χωρίς να υπάρχει συμφωνία με τον οικείο δήμο. Για πρώτη φορά, δίνεται στις φιλοζωικές οργανώσεις η δυνατότητα να περισυλλέγουν και να φροντίζουν αδέσποτα ζώα ως προσωρινοί ιδιοκτήτες τους, θωρακίζοντας τον ρόλο και το έργο τους. Παράλληλα μπορούν να συμμετάσχουν στην πανελλήνια πλατφόρμα υιοθεσιών, αναρτώντας αγγελίες για υιοθεσία αδέσποτων ζώων συντροφιάς.
Στείρωση και ευθύνη
Μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων προέρχεται από ανεπιθύμητες γέννες δεσποζόμενων ζώων. Είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη – κηδεμόνα να μεριμνά και για τη στείρωσή του. Έτσι, το νομοσχέδιο προβλέπει μια σχεδόν διετή μεταβατική περίοδο για την έναρξη της υποχρεωτικής στείρωσης και επιπλέον ένα ακόμη έτος για τις διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση παράλειψης. Για πρώτη φορά οι δήμοι μπορούν να δώσουν κίνητρα για τη στείρωση, τα οποία μπορούν να είναι μείωση οικιακών δημοτικών τελών για τους συνεπείς ιδιοκτήτες ζώων αλλά και παροχή voucher για στείρωση σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου