H Μεσόγειος με τους 500 εκατομμύρια κατοίκους, είναι η 2η περιοχή παγκοσμίως μετά την Αρκτική που αναμένεται να επηρεαστεί περισσότερο από την Κλιματική Αλλαγή.
Αυτά υποστηρίζουν, ο διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Χρήστος Γιαννακόπουλος και οι συνεργάτες του ‘Αννα Καράλη και Γιάννα Κιτσαρά, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο newsletter του Εθνικού Δικτυού για την Κλιματική Αλλαγή –Climpact
Όπως αναφέρουν ( επικαλούμενοι την πρόσφατη έκθεση του δικτύου MedECC/2020), οι ακραίες υψηλές θερμοκρασίες του αέρα που αναμένεται να επικρατήσουν θα συμβάλλουν άμεσα (μέσω της θερμικής πίεσης) και έμμεσα (μέσω αυξημένων επιπέδων όζοντος κι άλλων δευτερογενών ρύπων) σε αύξηση των ασθενειών του κυκλοφορικού, καρδιακού, αναπνευστικού συστήματος, καθώς και των θανάτων –ιδίως ηλικιωμένων, παιδιών, ατόμων με χρόνια ιατρικά προβλήματα, καθώς και των ομάδων χαμηλότερου κοινωνικού –οικονομικού προφίλ.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα ως μέρος της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε κινδύνους για την υγεία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων ως αποτέλεσμα της επίδρασης της Κλιματικής Αλλαγής.
Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα και η Μεσόγειος. Η Υγεία των Ευρωπαίων αναμένεται να επηρεαστεί δυσμενώς από την Κλιματική Αλλαγή. Πως θα γίνει αυτό; Θα γίνει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλοντος, μέσω της αύξησης των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των πλημμυρών, αλλά και εξαιτίας των αλλαγών στην γεωγραφική κατανομή μεταδοτικών ασθενειών.
Επιπλέον, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση της γης (ως επιπτώσεις από την Κλιματική Αλλαγή) μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ανθρώπινη ευημερία απειλώντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και την παράγωγη τροφίμων.
Αύξηση της θνησιμότητας 1,66 έως 2,1% – Θερμικό στρες
Όπως αναφέρουν, οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου, λόγω των καυσώνων αναμένεται στα επόμενα χρόνια αυξημένο θερμικό στρες και αύξηση των θανάτων σε εργάτες γης, ηλικιωμένους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Σημειώνεται πως κάθε χρόνο, περίπου ένα εκατομμύριο θάνατοι οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους στις περιοχές της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου. Ιδιαίτερα αναφέρονται οι συνεπιδράσεις μεταξύ των επιπέδων του όζοντος και των κλιματικών μεταβλητών, ειδικά κατά τη διάρκεια των ημερών καύσωνα, με υψηλή χρονική και χωρική μεταβλητότητα. Παρατηρείται αύξηση της θνησιμότητας από 1,66 έως 2,1% για κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά ένα βαθμό Κελσίου.
Τα κουνούπια και η μετάδοση των ασθενειών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει και επεξεργαστεί οι προαναφερόμενοι επιστήμονες στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, οι πλημμύρες με τη σειρά τους μπορεί να έχουν επιπτώσεις στις υποδομές ύδρευσης μολύνοντας τις προμήθειες πόσιμου νερού αυξάνοντα ς έτσι τον κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό, δημιουργώντας –και- χώρους αναπαραγωγής εντόμων που μεταφέρουν τις ασθένειες.
Μάλιστα, οι πρόσφατες αλλαγές του κλίματος και του τοπίου στη λεκάνη της Μεσογείου μπορεί να δημιουργήσει κατάλληλα περιβάλλοντα για κουνούπια, τσιμπούρια και άλλους φορείς που είναι ευαίσθητοι στο κλίμα και μπορεί να επιδεινώνουν ασθένειες που μεταδίδονται από φορείς αυτού του είδους.
Επιπλέον, οι αλλαγές στο κλίμα είναι πιθανό να επιμηκύνουν τις εποχές μετάδοσης και τη γεωγραφική κατανομή σημαντικών ασθενειών που μεταδίδονται από ξενιστές, ενώ ορισμένα τοξικά θαλάσσια είδη θα μπορούσαν να επεκτείνουν το εύρος της κατανομής τους.
Κλιματική Αλλαγή και Ψυχική Υγεία
Όπως αναφέρεται στην έρευνα (Χρήστος Γιαννακόπουλος, ‘Άννα Καράλη και Γιάννα Κιτσαρά), η Κλιματική Αλλαγή και τα ακραία γεγονότα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία για άτομα που βιώνουν απώλεια εισοδήματος, στέγης και καταστροφές σε δημόσιες υποδομές.
«Η ετοιμότητα του τομέα της υγείας και η προσαρμογή στην Κλιματική αλλαγή, περιλαμβάνει την προσαρμογή των συστημάτων υγείας στην αυξημένη νοσηρότητα λόγω των ακραίων φαινομένων καθώς και την προσαρμογή του δομημένου περιβάλλοντος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ακραίες καιρικές συνθήκες», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα όμως τα συστήματα υγείας της Μεσογείου, καλούνται να αντιμετωπίσουν την Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο ενός ολοένα και πιο γερασμένου πληθυσμού, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στις ακραίες θερμοκρασίες, τη αύξησης των μεταδοτικών ασθενειών κι άλλων παραγόντων.
WWW.OT.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου