ΑΡΧΙΚΗ

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

ΣΥΜΒΟΥΛΗ των ειδικών να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία

 

«Τα περιμέναμε, από τις επιδημιολογικές μελέτες φαινόταν ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, μάλιστα είχαμε μιλήσει μέχρι και για 8.000 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι είναι αναμενόμενο σταδιακά να ανεβαίνουν. Αυξάνονται και οι νεκροί, ενώ πριν 15-20 ημέρες είχαμε μονοψήφιο αριθμό. Αυτοί είναι οι παράγοντες που αξιολογούνται καθημερινά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το Εθνικο Σύστημα Υγείας, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στις ΜΕΘ στην Κρήτη σύμφωνα με την κυρία Παγώνη που -όπως είπε- υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. «Η Κρήτη χρειάζεται κλίνες και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Θα βοηθηθεί από άλλες περιοχές» ανέφερε.

Αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%

«Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πρόταση των ειδικών.

«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 είναι ασφαλείς».

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους, ανέφερε πως: «Οι αρνητές είναι 6–7%. Οι υπόλοιποι που φτάνουν στο 35% – 37% είναι άνθρωποι προβληματισμένοι. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και αυτούς προσπαθούμε να πείσουμε επιστημονικά».

«Βλέπουμε εικόνες στα νησιά με κόσμο χωρίς μάσκα και μέτρα. Μια μάσκα δεν πρέπει να έχεις κάποιον από πάνω να σου λέει φόρεσέ την, όταν έχουμε μια μετάλλαξη τόσο μεταδοτική. Η επιστροφή πρέπει να γίνει με προσοχή, με τεστ» πρόσθεσε για τα νησιά, που παρουσιάζουν έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στάθηκε στην εικόνα στα πλοία όπου έχει παρατηρηθεί έλλειψη εφαρμογής των μέτρων.

Η μετάλλαξη Δέλτα εντείνει την πίεση στο σύστημα Υγείας

Εφιαλτικά σενάρια ενόψει φθινοπώρου

Σε κλίμα προετοιμασίας βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές αφού επιχειρούν να οργανώσουν το σύστημα υγείας για την περίπτωση που υπάρξει μεγάλο κύμα εισαγωγών λόγω αύξησης κρουσμάτων κοροναϊού σε λίγες εβδομάδες. Άλλωστε, η εικόνα των τελευταίων ημέρων δείχνει ότι προς το τέλος Αυγούστου η κατάσταση μπορεί να μην είναι υπό έλεγχο. Χωρίς τείχος ανοσίας αφού ο ρυθμός εμβολιασμού ατόνησε και με σχεδόν τους μισούς κατοίκους της χώρας ανεμβολίαστους, οι ειδικοί προβλέπουν τις επόμενες εβδομάδες ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα σαρώσει τον πληθυσμό και θα μολύνει ακόμα και ανθρώπους που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ασχέτως αν δεν αναμένεται – σύμφωνα με όλες τις έρευνες – να νοσήσουν βαριά.

Καθώς ο ιός αρχίζει να ταξιδεύει στις αποσκευές των εκδρομέων που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, τα νοσοκομεία εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσουν στο όριο της κατάρρευσης και ήδη η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη είναι ίσως δηλωτική των συνθηκών που αναμένονται να επικρατήσουν το προσεχές διάστημα.

Ορισμένα στοιχεία είναι ενδεικτικά του τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι μισοί Ελληνες – παρά τις εκκλήσεις και παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα – παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.048.056 εμβολιασμοί (πρώτης και δεύτερης δόσης).

Για την πρώτη δόση έχουν προσέλθει 5.862.754 άτομα (56% επί του γενικού πληθυσμού, 65% επί του ενήλικου), ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι μέχρι στιγμής οι 5.543.737 (53% επί του γενικού πληθυσμού, 62% επί του ενήλικου).

Τις τελευταίες 10 ημέρες, εν μέσω θέρους και καλοκαιρινών αδειών, έχουν κλειστεί μόλις 72.000 νέα ραντεβού για την πρώτη δόση, την ώρα μάλιστα που οι ΜΕΘ, ειδικά στην Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και παρά τα τοπικά lockdown, στενάζουν υπό το βάρος των ολοένα και περισσότερων διασωληνώσεων ανεμβολίαστων ανθρώπων.

«Βράζει» η Κρήτη

Αρκετά ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης με τον αριθμό των ασθενών που νοσούν από κοροναϊό, καθημερινά να αυξάνεται, παράλληλα με την πίεση που δέχεται το τοπικό σύστημα Υγείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την Τρίτη (17/8) νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία του νησιού 200 ασθενείς ενώ σήμερα, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, νοσηλεύονται 220 εκ των οποίων οι 28 στις ΜΕΘ και από αυτούς οι 24 διασωληνωμένοι.

Το Νοσοκομείο Χανίων διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ των περισσοτέρων ασθενών, συνολικά 73, ενώ το Ηράκλειο έχει την πλειοψηφία των νοσούντων στις ΜΕΘ. Από τους 28 σε επίπεδο Κρήτης, οι 22 νοσηλεύονται στις Μονάδες του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου.

Πίεση στο ΕΣΥ

Η πίεση στο ΕΣΥ αρχίζει να μεγαλώνει και η μετάλλαξη Δέλτα «δείχνει τα δόντια της». Η αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει Σεπτεμβρίου και όπως ανέφερε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», τον Αύγουστο περιμένουμε αναλογικά λίγα κρούσματα ώστε να μπούμε στο φθινώπορο με ένα «χαμηλό νούμερο».

Η καθηγήτρια στάθηκε στους «σκληρούς» δείκτες, κυρίως σε αυτόν με τους θανάτους, που όπως είπε «η καμπύλη των θανάτων είναι αναλογικά μικρότερη, κι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς».

Η κυρία Ψαλτοπούλου ερωτηθείσα για το αν η πίεση στο ΕΣΥ θα οδηγήσει σε επιλογή των ασθενών που θα δεχτούν ιατρική φροντίδα τόνισε πως πράγματι σε κάποιες περιοχές το ΕΣΥ είναι κορεσμένο. Όπως η Κρήτη που έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων.

«Η Αττική είχε την προηγούμενη εβδομάδα 60% αύξηση στα κρούσματα, αυτή τη βδομάδα είναι σταθεροποιημένη. Δεν έχουμε ακόμα πανελλαδικά όλη αυτή την πίεση, όμως σταδιακά πλησιάζει ειδικά σε κάποιες περιοχές».

Η ανησυχία των επιστημόνων εντείνεται βλέποντας τα στοιχεία των εμβολιασμών που καταδεικνύουν ότι το πιο δραστήριο κομμάτι της κοινωνίας είναι εκείνο που απέχει πεισματικά από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου