Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι συνεπαγόμενες κλιματικές καταστροφές των τελευταίων ετών έχουν καταστήσει σαφές ότι η νέα γενιά θα αντιμετωπίσει πολύ περισσότερα προβλήματα ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη σχετική έρευνα από το επιστημονικό περιοδικό Science, η νέα γενιά θα βιώσει σχεδόν τρεις φορές περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα σε σχέση με τους γηραιότερους.
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον Wim Thiery του Vrije Universiteit στις Βρυξελλες, υπολογίζει πως όσοι γεννήθηκαν το 1960 θα βιώσουν κατά μέσον όρο τέσσερις καύσωνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αντιθέτως, οι γεννηθέντες το 2020 θα βιώσουν κατά μέσον όρο 30 καύσωνες κατά τη διάρκεια της ζωής τους, δηλαδή 7,5 φορές περισσότερους σε σχέση με τη γενιά των παππούδων τους. Μάλιστα, αυτός ο αριθμός θα ισχύσει μόνον σε περίπτωση που οι χώρες επιτύχουν τους στόχους που έθεσαν στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων και συνεπώς ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω.
Αν όμως, επιτευχθεί η μείωση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου, ακόμη λιγότερο από το προσδοκόμενο των 2,7 βαθμών Κελσίου που προβλέπει η Συμφωνία των Παρισίων, η νέα γενιά θα βιώσει 18 καύσωνες κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Επίσης, η γενιά του 2020 θα βιώσει 3,6 φορές περισσότερες ξηρασίες, 3 φορές περισσότερες καταστροφές αγρών, 2,8 ορές περισσότερες πλημμύρες και δύο φορές περισσότερες φωτιές. Βάσει ενός συντηρητικού σεναρίου, κατά μέσο όρο η νέα γενιά θα βιώσει δηλαδή τρεις φορές περισσότερες καταστροφές ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν γίνονται αισθητές στον ίδιο βαθμό σε ολόκληρο τον πλανήτη και διαφέρουν από μέρος σε μέρος. Επιβεβαιώνοντας και τα ευρήματα σχετικής έκθεσης από την Παγκόσμια Τράπεζα, η έρευνα του Wim Thiery προβλέπει ότι η νέα γενιά στον παγκόσμιο Νότο, όπως για παράδειγμα στην υποσαχάρια Αφρική, θα βιώσει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής.
Ασφαλιστικές
Αξίζει να σημειωθεί πως η κλιματική αλλαγή επανήλθε στην κορυφή της λίστας κινδύνων, έναντι της πανδημίας που κυριάρχησε κατά το 2020. Η πανδημία υποχώρησε κάτω από την πρώτη θέση των ρίσκων λόγω της άρσης μεγάλου μέρους των υγειονομικών περιορισμών σε πολλά μέρη του κόσου και εξαιτίας των εμβολιασμών που συνεχίζονται στις ανεπτυγμένες χώρες. Ειδικότερα, χθες, ο γαλλικός όμιλος ασφαλίσεων AXA ανέδειξε την κλιματική αλλαγή ως το μεγαλύτερο κίνδυνο για την κοινωνία για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια.
πηγη: moneyreview.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου