Νέα ρύθμιση με “κούρεμα” ασφαλιστικών φειλών πάνω από το ποσό των 20.000 ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι αρμοδίων στελεχών του Υπουργείου Εργασίας, με στόχο τη μείωση του ”βουνού” των ληξιπροθέσμων εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και την αποφυγή επανάληψης του φαινομένου αυτού στο μέλλον.
Η εξεταζόμενη ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπ. Εργασίας, θα μπορούσε να αφορά μόνο όσους επαγγελματίες έχουν θεμελιώσει ή θεμελιώσουν μελλοντικά συνταξιοδοτικό δικαίωμα και θα ανοίξει το δρόμο για τη συνταξιοδότηση τους, αν και με χαμηλότερη σύνταξη, καθώς το “κούρεμα” των οφειλών θα συνοδεύεται με “κούρεμα” των ασφαλιστικών ετών που αντιστοιχούν σ’ αυτές.
Μάλιστα, η εξεταζόμενη αυτή ρύθμιση δεν αποκλείεται να αφορά και όσους συνταξιούχους έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση για χρέη πάνω από 20.000 ευρώ.
Οι εισηγήσεις
Πιο αναλυτικά, ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η εξεταζόμενη ρύθμιση αυτή θα αφορά όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αυταπασχολούμενους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα (δηλαδή έχουν τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης και έχουν κλείσει τα 67), αλλά έχουν οφειλές οι οποίες ξεπερνάνε το “ταβάνι” που επιτρέπει τη συνταξιοδότηση τους, δηλαδή τα 20.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, εξετάζεται να “κουρεύεται” το ποσό που υπερβαίνει τα 20.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ, όπως ήδη ισχύει, να μπορούν να εξοφληθούν σε έως 60 δόσεις μέσω παρακράτησης από τη σύνταξη.
Το αντίτιμο, όμως, για όσους επαγγελματίες επιλέξουν κάτι τέτοιο θα είναι το “κούρεμα” και των χρόνων ασφάλισης, τα οποία αντιστοιχούν στο ποσό άνω των 20.000 ευρώ. Έτσι θα μειωθεί αναλόγως και η σύνταξη όποιου επαγγελματία επιλέξει μία τέτοια ρύθμιση.
Έτσι, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, αν κάποιος επαγγελματίας χρωστάει πάνω από 20.000 ευρώ, αλλά έχει συμπληρώσει 15 χρόνια ασφάλισης, έχει προφανώς καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές, και έχει κλείσει τα 67 έτη, θα μπορεί να πάρει τουλάχιστον την αναλογούσα σύνταξη, δηλαδή γύρω στα 420 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 20.000 ευρώ να τα πληρώσει μέσω 60 μηνιαίων δόσεων επί της σύνταξή τους για 5 χρόνια . Επειδή, όμως, σε μία τέτοια περίπτωση, η διαθέσιμη σύνταξη, μετά την παρακράτηση, θα έπεφτε πολύ χαμηλά, εξετάζεται παράλληλα, να μπει ένα κατώτατο πλαφόν, πχ στο όριο της εθνικής σύνταξης των 346 ευρώ, γεγονός που θα οδηγούσε, εφόσον υιοθετούταν ντε φάκτο σε μεγαλύτερο πλήθος δόσεων, δηλαδή σε πάνω από 60 δόσεων. Εναλλακτικά, αν και κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα ήταν δύσκολο να περάσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα μπορούσε για αυτές τις περιπτώσεις οφειλετών, να πέσει το όριο οφειλών για συνταξιοδότηση κάτω από τα 20.000 ευρώ.
Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή ενδεχομένως να μπορούσε να έχει και αναδρομική ισχύ, δηλαδή να συμπεριλάβει και όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, μπαίνοντας στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είτε έχοντας κάνει επανυπολογισμό και “κούρεμα” (μέσω του νόμου Κατρούγκαλου), είτε όχι. Σ’ αυτήν την περίπτωση, για όποιον οφειλέτη αποφασίσει κάτι τέτοιο θα μπορούσε να υπάρξει αναδρομικό “κούρεμα” της οφειλής του και, έτσι, των δόσεων της, αλλά και επανυπολογισμός της σύνταξης.
Η ίδια ρύθμιση εξετάζεται και για τους αγρότες και θα δίδει τη δυνατότητα “κούρεμα” του ποσού της οφειλής πάνω από τα 6.000 ευρώ, αλλά και των χρόνων ασφάλισης που αντιστοιχούν στο υπερβάλλον ποσό αυτό και, έτσι και της σύνταξης της.
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η σχετική δυνατότητα θα είναι μόνιμα “ανοιχτή”, δηλαδή δεν θα υπάρξει προθεσμία υποβολής αίτησης, μετά το πέρας της οποίας δεν θα μπορεί κανείς να επωφεληθεί του “κουρέματος” και της καταβολής της σύνταξης.
Το σενάριο αυτό ”παίζει” παράλληλα με άλλα όπως η δυνατότητα “κουρέματος” των οφειλών πάνω από τη 10ετία, όπως υπαγορεύει η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ή επαναφορά της δυνατότητας επανϋπολογισμού των εισφορών της περιόδου 2002-2006 και για εκείνους που δεν είχαν υποβάλλει αίτημα προσδιορισμού των χρεών τους έως και τον Οκτώβριο του 2019. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ”παίζει” και το σενάριο της παραπέρα αύξησης των ορίων χρεών (ενδεχομένως και των δόσεων) για τη συνταξιοδότησης (δηλαδή πάνω από τους 20.000 για τους επαγγελματίες και πάνω από 6.000 ευρώ για τους αγρότες).
Διαβάστε περισσότερα εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου