H μετάλλαξη Όμικρον και τα νέα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την ανάσχεσή της αλλάζουν άρδην το τοπίο στην εστίαση, φέρνοντας πολλούς επιχειρηματίες σε απόγνωση.
Η δικαιολογημένη αγωνία τόσο των επιχειρηματιών όσο και των εργαζομένων οδήγησε την κυβέρνηση στην απόφαση να επαναφέρει το μέτρο της αναστολής σύμβασης εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.
Παράλληλα, προβλέπεται η χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος στους καλλιτέχνες και η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ.
Μέσω των προγραμμάτων που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση μπορεί να στηριχθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων για τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας.
Μίνι Αναστολές
Η κυβέρνηση αποφάσισε να «ξεκλειδώσει» τις αναστολές για τις επιχειρήσεις της εστίασης και της διασκέδασης που πλήττονται λόγω των νέων μέτρων. Οι επιχειρήσεις αυτές θα μπορούν να θέτουν το πρώτο μήνα τους εργαζόμενους, σε αναστολή.
Το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) ενεργοποιείται για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί μέχρι και τις 30/12/2021 από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική , κέντρα διασκέδασης κ.α. ). Οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα προαναγγέλλονται στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από 1η Ιανουαρίου 2022 έως 10 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 23.59.00.
Υπενθυμίζεται πως οι αναστολές συνοδεύονται με ρήτρα μη απόλυσης. Έτσι μια επιχείρηση που θα θέτει σε αναστολή εργαζόμενο της, απαγορεύεται να απολύσει τον ίδιο ή άλλο εργαζόμενο κατά τη διάρκεια ισχύος της αναστολής.
Επίσης, χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022 μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021 με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Επεκτείνεται το Πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζομένους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης κατά την 31η Οκτωβρίου 2021. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο του εργαζομένου έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσης εργασίας. Για τον χρόνο που δεν εργάζεται ο εργαζόμενος, το 60% της αμοιβής του καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σημειώνεται ότι σχεδόν κάθε μήνα εντάσσονται περίπου 25.000-38.000 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα αυτό.
Τον Νοέμβριο, 6,8 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν σε 29.390 εργαζομένους ενταγμένους στον μηχανισμό ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Αυξημένο ήταν το ποσό που καταβλήθηκε τον Σεπτέμβριο καθώς συμμετείχαν στον μηχανισμό 37.297 εργαζόμενοι.
Στο πρόγραμμα μπορούν και συμμετέχουν επιχειρήσεις-εργοδότες που παρουσιάζουν μείωση κατά 20% τουλάχιστον του κύκλου εργασιών ΦΠΑ σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αναφοράς που έχει οριστεί ή ορίζεται εκ νέου σε περίπτωση επέκτασης του προγράμματος. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να ενταχθούν στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για έναν ή περισσότερους μήνες εντός του χρονικού διαστήματος ισχύος του Μηχανισμού για μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους.
Δικαιούχοι εργαζόμενοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν μείωση έως 50% επί των αποδοχών τους μετά από αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας τους. Το κράτος επιδοτεί το 60% της μείωσης των καθαρών αποδοχών τους, ενώ καλύπτει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών) οι οποίες αντιστοιχούν στις μειωμένες μεικτές αποδοχές τους. Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας ωστόσο δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις κάνουν χρήση του μέτρου. Οι εργαζόμενοι, δηλαδή, που εντάσσονται στο «ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ» συνεχίζουν να έχουν σύμβαση πλήρους απασχόλησης, παρόλο που απασχολούνται με μειωμένο ωράριο.
Οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όμως όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά μόνο όσους εντάσσονται στον μηχανισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου