ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 19 Απριλίου 2022

OI NEEΣ αναπτυσσόμενες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα για το 2022

 


Το μέλλον των θέσεων εργασίας θα είναι πολύ διαφορετικό τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει γρήγορα, καθώς εκτός από τις σημαντικές αλλαγές που προκαλούνται από την τεχνολογική πρόοδο, οι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν τις δουλειές τους αναζητώντας νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Η πανδημία COVID-19 έχει εντείνει περαιτέρω αυτή την τάση. Παράλληλα, καθώς παρατηρείται μια αύξηση στους μισθούς και η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, εργαζόμενοι και εργοδότες αναρωτιούνται ποιο θα είναι το μέλλον της εργασίας.

Αν αναζητάτε καριέρα σε έναν ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο ή ψάχνετε πληροφορίες σχετικές με το ποιες δεξιότητες θα πρέπει να αναπτύξετε και θα σας προετοιμάσουν για το μέλλον, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στην παρακάτω λίστα που ετοίμασαν οι σύμβουλοι του Ομίλου Adecco στην Ελλάδα:

1. Information Technology (IT)

Ακολουθώντας τις τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον της εργασίας, η τεχνολογία αναμφίβολα παίζει καθοριστικό ρόλο. Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη ότι την πρώτη θέση στα πιο περιζήτητα επαγγέλματα καταλαμβάνουν οι ειδικότητες που αφορούν σε προφίλ IT, Προγραμματιστές (Senior Java Developers, Full Stack Developers) & Software Architects.

2. Human Recourses (HR)

Η πανδημία φαίνεται πως επηρέασε τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες αντιλαμβάνονται τη σημασία του ταλέντου και το πώς αυτό μπορεί να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα μιας εταιρείας. Η διαπίστωση αυτή ανέδειξε τη σημαντικότητα των Στελεχών Ανθρωπίνου Δυναμικού.

Οι πιο περιζήτητες θέσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν: HR Managers, HR Business Partners, Talent Acquisition Specialists, Senior Talent Acquisition Specialists & Payroll Specialists.

3. Data Scientists

Η διαρκής τροφοδότηση των επιχειρηματικών διαδικασιών με τα σωστά και λειτουργικά δεδομένα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων και την υποστήριξη στρατηγικών αποφάσεων των εταιρειών. Η επανάσταση στο χώρο της πληροφορίας και ο αντίστοιχος όγκος διαχείρισης δεδομένων (Data Management) καθιστούν τις θέσεις εργασίας που περιστρέφονται γύρω από αυτόν τον τομέα περιζήτητες.

4. Supply Chain

Το παγκόσμιο εμπόριο έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία, υπάρχουν νέα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά σχετικά με την ενεργειακή κρίση, τις πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και τις συνεχιζόμενες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι διαμορφωτικές αυτές τάσεις αλλάζουν «το παιχνίδι» στην παγκόσμια αγορά και ορίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα ως στρατηγικό καταλύτη στην επίτευξη των στόχων των εταιρειών. Αντίστοιχα διαμορφώνεται υψηλή ζήτηση για εργαζόμενους που πλαισιώνουν το τμήμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως τα Στελέχη του Τμήματος Προμηθειών και οι Logistics Managers.

5. Digital Marketing Specialists

Σε αντίθεση με το Digital Μarketing το οποίο εξελίσσεται ραγδαία, οι παραδοσιακές τεχνικές του Marketing δεν είναι πλέον τόσο αποδοτικές. Οι αγοραστικές μας συνήθειες συνεχίζουν να εξελίσσονται τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότερες αγορές πλέον πραγματοποιούνται μερικώς ή ολοκληρωτικά ηλεκτρονικά. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για τα brands να προσεγγίσουν πελάτες μέσα από email, videos, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης. Ειδικότητες άγνωστες μέχρι πρότινος, όπως για παράδειγμα το SEO (Search Engine Optimization), το UX (User Experience) και τα SOME (Social Media), συναντώνται πλέον ακόμα και στις μικρότερες επιχειρήσεις, τοποθετώντας το ψηφιακό μάρκετινγκ (digital marketing) στην καρδιά των εταιρειών.]

6. Τεχνίτες

Ο αριθμός των ανοιχτών θέσεων εργασίας φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά και δυσανάλογα σε σύγκριση με το διαθέσιμο αριθμό εξειδικευμένων εργαζομένων όταν μιλάμε για τις «θέσεις γραφείου». Αντίστοιχη δυσκολία υπάρχει όμως και στην κάλυψη θέσεων τεχνικών ειδικοτήτων, καθώς τα τελευταία χρόνια είναι έντονη η τάση των νέων να μην επιλέγουν χειρωνακτικά επαγγέλματα με αποτέλεσμα οι τεχνίτες να τείνουν να εκλείψουν.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, δήλωσε σχετικά πως «ο κόσμος της εργασίας μετασχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με ταχύτατους ρυθμούς, οι οποίοι αλλάζουν τις ισορροπίες μεταξύ προσφοράς και ζήτησης δεξιοτήτων».

Και προσέθεσε πως, «καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, η αγορά εργασίας βρέθηκε στη δίνη μιας σημαντικής αναταραχής, φαίνεται όμως πως ανακάμπτει με μια σαφή αύξηση του αριθμού των νέων ανοιχτών θέσεων. Έως το 2025, περίπου 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εκτιμάται ότι θα χαθούν λόγω της τεχνολογίας, προβλέπεται όμως ότι για τον ίδιο ακριβώς λόγο θα προκύψουν 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας».

«Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις παγκόσμιες τάσεις και να προσδιορίσουμε τις θέσεις εργασίας με τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, έτσι ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να είναι έτοιμο γι’ αυτές τις θέσεις και να διαθέτει το απαραίτητο μείγμα γνώσεων και δεξιοτήτων για να αντεπεξέλθει σε αυτές», κατέληξε ο κ. Μυλωνάς.

 

πηγή: www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου