ΑΡΧΙΚΗ

Κυριακή 10 Ιουλίου 2022

«Η Ελλάδα απροετοίμαστη για την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, πληρώνει το βαρύτερο τίμημα σε ολόκληρη την Ευρώπη»

 


«Δυστυχώς η Ελλάδα ήταν απροετοίμαστη για την πρωτοφανή ενεργειακή κρίση», τόνισε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Economist. Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι «από τον Ιούλιο του 2021 αναδείξαμε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το πρόβλημα.  Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε να μας αγνοήσει».

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυτό που ο ιστορικός Adam Tooze ονομάζει «πολύ-κρίση», όπου το τελικό σύνολο είναι ακόμα πιο επικίνδυνο από το άθροισμα των επιμέρους κρίσεων». Απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στο μέγεθος των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε», υποστήριξε ο κ. Χαρίτσης. «Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη είναι προς το παρόν ο μεγάλος χαμένος των γεωπολιτικών ανακατατάξεων», υπογράμμισε.

«Το REPowerEU είναι ένα σημαντικό εργαλείο, θα έπρεπε όμως να είναι πιο φιλόδοξο, πιο πράσινο και να είχε υλοποιηθεί νωρίτερα» , επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ευρώπη θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι πιο φιλόδοξη στο πλάνο αποδέσμευσής της από τα ορυκτά καύσιμα και την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές όπως η Ρωσία».

«Το ερώτημα είναι με τι τρόπο χώρες σαν την Ελλάδα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα εργαλεία», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης. «Πώς θα ανταποκριθούμε στον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, όταν το Εξοικονομώ για το 2020 έχει πληρώσει μόνο το 15% των δικαιούχων, το ίδιο πρόγραμμα για το 2021-22 δεν υπάρχει καν και το αντίστοιχο πρόγραμμα Ηλέκτρα που δρομολόγησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα δημόσια κτίρια έχει εγκαταλειφθεί;» διερωτήθηκε ο τομεάρχης Ανάπτυξης. «Ή στην επιτάχυνση των ΑΠΕ, όταν το  Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 βρίσκεται ακόμη στα συρτάρια;».

«Η διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού δεν μπορεί να γίνει μόνο με το φυσικό αέριο», τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πρόχειρη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση, που η ίδια αναγκάστηκε να αναθεωρήσει τρία χρόνια μετά» και τονίζοντας την ανάγκη για «επένδυση σε δίκτυα, κανονιστικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας και αναθεώρηση των στόχων για το κλίμα για το 2030-2050».

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή δεν έχει σημασία απλώς και μόνο η απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, αλλά να φτάσουν αυτοί στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο κ. Χαρίτσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συνολικής αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων – Ταμείο Ανάκαμψης, RePowerEU, νέο ΕΣΠΑ, Fit for 55, ΚΑΠ». «Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ένα τέτοιο σχέδιο», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου