Στο υψηλότερο σημείο από το Σεπτέμβριο του 2011 σκαρφάλωσαν οι καταθέσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα στο τέλος Ιουνίου, διαμορφούμενες στα 182,33 δισ. ευρώ, με τις μηνιαίες καθαρές εισροές να διαμορφώνονται στα 2,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον τρίτο συνεχή μήνα που τα σχετικά μεγέθη κινούνται ανοδικά, ενώ σύμφωνα με τραπεζικές πηγές ανάλογες είναι οι τάσεις και τον Ιούλιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Απρίλιος – Ιούνιος 2022, η καταθετική βάση ενισχύθηκε κατά 5,75 δισ. ευρώ, αναπληρώνοντας πλήρως τις εκροές που είχαν καταγραφεί το α΄ τρίμηνο. Πλέον, το πρόσημο της χρονιάς είναι θετικό στα 2,36 δισ. ευρώ.
Μεγαλύτερη συμμετοχή στην αύξηση αυτή είχαν τα φυσικά πρόσωπα, οι λογαριασμοί των οποίων τους πρώτους έξι μήνες του 2022 φούσκωσαν κατά 1,42 δισ. ευρώ.
Ποιοι οδηγούν την κούρσα ανόδου
Ωστόσο, την κούρσα της ανόδου το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου οδηγούν οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, με τις καθαρές εισροές σε αυτό το διάστημα να φτάνουν τα 3,90 δισ. ευρώ.
Βέβαια, είχαν προηγηθεί τέσσερις κακοί για την εγχώρια αγορά μήνες, που πέραν της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών χαρακτηρίστηκαν και από την απότομη ενίσχυση του ενεργειακού κόστους μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Στο β΄ τρίμηνο του 2022 όμως η πορεία των καταθέσεων αντιστράφηκε, παρά το κλίμα αβεβαιότητας, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και τη συνεπακόλουθη πίεση στους τζίρους των επιχειρήσεων σε κλάδους που απευθύνονται κυρίως στην εσωτερική αγορά.
Οι λόγοι της ανόδου
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η άνοδος των μεγεθών είναι πολυπαραγοντική και αποδίδεται στα εξής:
1. Ισχυρή πιστωτική επέκταση προς επιχειρήσεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ξεπέρασε τον Ιούνιο τα 2 δισ. ευρώ. Από αυτά περίπου 1,9 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
2. Άνοδος τουριστικού τομέα
Σημαντικές ενέσεις ρευστότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις δόθηκαν από την πολύ καλή πορεία του τουρισμού εφέτος, που κατά τα φαινόμενα θα καταγράψει νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ως προς τις εισπράξεις.
3. Χρήση καρτών
Στήριξη στα καταθετικά υπόλοιπα κυρίως των μικρών επιχειρήσεων προσφέρει η αύξηση της χρήσης των καρτών τόσο από Έλληνες πολίτες, όσο και από ξένους επισκέπτες, η πλειονότητα των οποίων πληρώνει με ηλεκτρονικά μέσα το μεγαλύτερο μέρος των αγορών στη χώρα μας.
4. Αύξηση της απασχόλησης
Ερμηνευτικός παράγοντας της ανόδου των καταθέσεων φυσικών προσώπων αποτελεί αναμφίβολα και η ενίσχυση της απασχόλησης. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε αρκετούς κλάδους και ειδικά σε εστίαση και τουρισμό, η προσφορά θέσεων εργασίας υπερβαίνει κατά πολύ τη ζήτηση. Εξάλλου, στα μητρώα του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι από τον Απρίλιο έως και το τέλος Ιουνίου μειώθηκαν κατά 75.000 ή 8% περίπου
5. Μείωση αγορών από τα νοικοκυριά
Ένα μέρος της ενίσχυσης των καταθέσεων των νοικοκυριών ερμηνεύεται από την αναστολή καταναλωτικών δαπανών, τόσο για οικονομικούς, όσο και για ψυχολογικούς λόγους, λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Ειδικότερα, το πρώτο πεντάμηνο του 2022 η πτώση του όγκου των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ εκτιμάται ότι ξεπέρασε σε ετήσια βάση το 3%, ενώ μείωση 20% καταγράφηκε στις πωλήσεις αυτοκινήτων.
Επιπρόσθετα, από την αρχή του χρόνου η αγορά των οικιακών συσκευών υποχωρεί με ρυθμό της τάξης τουλάχιστον του 6%.
6. Ρευστοποιήσεις στα αμοιβαία κεφάλαια
Ενισχυτικά στις καταθέσεις των φυσικών προσώπων λειτουργεί το νέο κύμα ρευστοποιήσεων αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς αρκετοί επενδυτές επιλέγουν να κλείσουν τις θέσεις τους λόγω του περιβάλλοντος αστάθειας και των υψηλών διακυμάνσεων στις αγορές.
Τον Ιούνιο οι καθαρές εκροές από την αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία κατέληξαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
ΠΗΓΗ ot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου