Γιατί φαντάζει ρεαλιστική η πρόταση των τραπεζών για επιδοματική κάλυψη περί των 30.000 δανειοληπτών – Η πορεία των επιτοκίων σε στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια
Σημαντική υποχώρηση στο μερίδιο των νέων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που σημαίνει ότι περιορίζεται εξίσου ο αριθμός των δανειοληπτών που πλήττονται από τις διαδοχικές αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), καθιστώντας ρεαλιστική την πρόταση των τραπεζών για επιδοματική κάλυψη περί των 30.000.
Όπως τονίζει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική πολιτική, το μερίδιο των νέων δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο έχει μειωθεί από 86% κατά μέσο όρο την περίοδο 2011 – 2017 σε 57% το 2021 και 46% το 10μηνο του 2022. «Η εν λόγω εξέλιξη περιορίζει την επιδείνωση του επιτοκιακού κίνδυνου που προκύπτει από την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και υποβοηθεί την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους στεγαστικής πίστης», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, πράγματι η πλειονότητα των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο εκταμιεύθηκε πολύ πριν την κρίση, όταν οι χορηγήσεις «άγγιζαν» τα τρία δισ. ευρώ ετησίως. Έκτοτε, υπήρξε ένα «κενό», με τις τράπεζες να υιοθετούν πολύ αυστηρά κριτήρια, υπό τον φόβο νέων «κόκκινων» δανείων. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα επίμαχα δάνεια υφίστανται σήμερα τη μικρότερη επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων, δεδομένου ότι έχουν αποπληρώσει το μισό και πλέον του δανείου, δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των τόκων και άρα, οι δόσεις αφορούν στο κεφάλαιο. Αναφορικά με τους νέους δανειολήπτες που παρά την πολιτική των τραπεζών να προωθούν τα σταθερά επιτόκια εκείνοι επέλεξαν κυμαινόμενο, δεν ανήκουν όλοι στην κατηγορία του ευάλωτου που αποτελεί προυπόθεση, προκειμένου να λάβουν την επιδότηση, εκτός εάν έχει επέλθει δραματική μείωση εισοδημάτων. «Εάν δεν υφίσταται κάτι τέτοιο, τότε μπορούν να ανταπεξέλθουν στην άνοδο των επιτοκίων, ενώ εναλλακτικά έχουν τη δυνατότητα να ‘γυρίσουν’ το επιτόκιο τους σε σταθερό τουλάχιστον για τρία χρόνια, περίοδο, κατά την οποία εκτιμάται πως θα έχει κοπάσει η… μπόρα», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.
Πηγή: moneynews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου