ΑΡΧΙΚΗ

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Ζημίες στην ελαιοπαραγωγή από δάκο και ωρίμανση στην Μεσσηνία

 


Μεγάλη καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή έχει προκαλέσει ο δάκος σε αρκετές περιοχές της Μεσσηνίας, την τελευταία εβδομάδα ιδιαίτερα στις όψιμες και σε αυτές που η ελαιοσυγκομιδή έχει μείνει πίσω, λόγω του σοβαρού ζητήματος με την έλλειψη εργατικών χεριών.
Αιτία η δακοκτονία που δεν πέτυχε και κυρίως η κλιματική αλλαγή, οι υψηλές θερμοκρασίες και οι υγρασίες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που κατέστρεψαν τον καρπό. Το κακό είναι μεγαλύτερο, γιατί λόγω της έλλειψης εργατών, η ελαιοπαραγωγή έχει μείνει πίσω,σε σχέση με άλλες χρονιές και αρκετές ποσότητες καρπού έμειναν αμάζευτες.
Εκτός από τον δάκο τα λάδια είναι υποβαθμισμένα και από το γλοιοσπόριο.
Τις 2 - 3 τελευταίες ημέρες, μάλιστα, δεν υπάρχει τιμή για το ελαιόλαδο, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά του, ενώ είχε φθάσει τα 4,80 με 4,90 ευρώ. Η ανησυχία είναι ότι μαζί με το υποβαθμισμένο ελαιόλαδο, υπάρχει περίπτωση να πέσει και η τιμή στο ποιοτικό προϊόν.
Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελαιοτριβείων Μεσσηνίας Αντώνης Κορακάκης, ελαιοτριβέας από την περιοχή της Φοινικούντας σημείωσε ότι “ζούμε την εβδομάδα της καταστροφής. Φαινόταν από νωρίς πως θα γίνει κάτι τέτοιο. Αρχισε από τις αρχές Νοεμβρίου. Τώρα ‘άδειασαν’ οι ελιές, έπεσε ο καρπός”.
Επεσήμανε πως “οι ποιότητες πλέον δεν είναι καλές, από άσο και πάνω. Στις 10 παρτίδες, μόνο 1 - 2 είναι καλές, είναι βαριά τα λάδια, υποβαθμισμένα”.
Ο κ. Κορακάκης επέρριψε την ευθύνη στη δακοκτονία που δεν πέτυχε και κυρίως στην κλιματική αλλαγή με τις υψηλές θερμοκρασίες. “Ηταν που ήταν με τον δάκο. Και φέτος η παραγωγή ήταν καλή και οι τιμές. Χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας”.
Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι “τις 2 - 3 τελευταίες μέρες δεν αγοράζει κανείς” και παρατήρησε: “Πως θα πληρωθούν τα λάδια στη συνέχεια; Η ζημιά είναι μεγάλη, έπεσαν οι ελιές. Δεν υπάρχουν εργάτες και έχουν μείνει πολλές ελιές πίσω. Με τις υγρασίες και τις ζέστες σάπισαν οι ελιές, όλα στραβά. Μια χρονιά που φαινόταν εκπληκτική, έγινε μετριότατη”.
Χαρακτηριστικά ανέφερε πως “παραγωγός με 400 τσουβάλια ελιές που τις ράντισε ο ίδιος, έπαθε μεγάλη ζημιά” και πρόσθεσε: “Τα τρακτέρ ράντιζαν, έγινε δουλειά, αλλά δεν πέτυχε”.
Εκτίμησε ότι με τις καιρικές συνθήκες που υπάρχουν “τέλος Νοεμβρίου πρέπει να έχει σταματήσει το ελαιομάζεμα” και θυμήθηκε και το 2018, “που στις 12 Δεκεμβρίου είχαν κλείσει τα ελαιοτριβεία, δεν υπήρχε ελιά, είχαν πέσει”.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος μας είπε ότι “καλές είναι ακόμα οι ελιές στην περιοχή μας. Και η ποσότητα και η ποιότητα ήταν πολύ καλές μέχρι τώρα”. Παρατήρησε, όμως, ότι “τώρα αρχίζουν να υπάρχουν προβλήματα, όχι, όμως, σαν τα παραλιακά. Δεν ξέρω τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, φαίνεται πως θα υπάρξει πρόβλημα. Δεν υπάρχουν εργάτες, είναι έντονο το πρόβλημα και δεν ξέρω αν θα προλάβει ο κόσμος να μαζέψει τις ελιές του”. Κι επιβεβαίωσε ότι χθες δεν έδωσαν τιμή για το λάδι.
Ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος μας ενημέρωσε ότι “εμείς στην Τριφυλία που είναι μια πολύ καλή χρονιά, δεν έχουμε θέμα, καθώς οι παραγωγοί έκαναν συμπληρωματικούς ψεκασμούς κάλυψης”. Επιβεβαίωσε πως έμειναν πίσω οι ελιές, λόγω των εργατών που δεν υπάρχουν και σημείωσε για τις “ιδανικές” θερμοκρασίες και για τη σοβαρότητα του δάκου: “Θα έπρεπε να ψεκάσουν όλοι, αυτό έγινε στην Τριφυλία. Από τα τέλη Οκτωβρίου και για 2 μήνες υπήρχαν θερμοκρασίες “ιδανικές” για το δάκο, υψηλές με υγρασία. Αυτές απαιτούσαν συμπληρωματικά μέτρα. Λόγω του προβλήματος με τα εργατικά χέρια, οι μικροί παραγωγοί μάζεψαν τις ελιές μέχρι αρχές Δεκεμβρίου. Ο δάκος είναι ένα θηρίο, δεν παίζεις μαζί του”.
Ο κ. Παρασκευόπουλος μας ενημέρωσε ότι “εμφανίστηκε και γλοιοσπόριο από τις υγρασίες. Είναι και τα δύο μαζί, με τον δάκο, γι’ αυτό έχει πέσει η οξύτητα”.
Για την έλλειψη ενδιαφέροντος για την αγορά ελαιολάδου, εκτίμησε πως “προσπαθούν να ρίξουν την τιμή, θεωρείται ακριβό το λάδι. Με αφορμή την υποβάθμιση της ποιότητας θα παίξουν με τις τιμές. Πάντως, υπάρχουν και παραγωγοί που το κρατούσαν για να πάει 6 ευρώ”.
Κλείνοντας, μας πληροφόρησε ότι “στην Τριφυλία έχει συγκομιστεί το 70% της παραγωγής”.
Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου