ΑΡΧΙΚΗ

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Ελλάδα Τι είναι το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο θα ψηφίσουμε την Κυριακή

 


Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου εκλογικού συστήματος, τι ποσοστό χρειάζεται ένα κόμμα για να μπει στη βουλή, και τι ποσοστό για να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Έχουμε φτάσει μόλις μερικές μέρες πριν από την Κυριακή των εκλογών. Τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για μία από τις πιο σημαντικές και μάλλον αμφίρροπες μάχες των τελευταίων ετών. Ένας από τους κύριους παράγοντες που ενισχύει αυτό το κλίμα είναι το γεγονός πως οι εκλογές θα γίνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Στην προσπάθειά μας, λοιπόν, να καταλάβουμε τις πτυχές του τι σημαίνει να ψηφίζουν οι Έλληνες με απλή αναλογική απαντήσαμε σε μερικά πολύ απλά ερωτήματα. Αυτά είναι, λοιπόν, όσα πρέπει να ξέρεις για το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές της 21ης Μαΐου στη χώρα.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της απλής αναλογικής

απλή αναλογική Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC

Όπως καταλαβαίνει κανείς και από την ονομασία, η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα μέσω του οποίου η κατανομή των εδρών στα κόμματα γίνεται με βάση το ακριβές ποσοστό που έλαβαν στις εκλογές. Για παράδειγμα, ένα κόμμα που λάβει ένα ποσοστό της τάξης του 30% στις εκλογές, θα λάβει το 30% των εδρών του κοινοβουλίου. Ήτοι 90 με 92 έδρες. Αυτό διαφέρει με όλες τις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες στη χώρα, στις οποίες υπήρχε το μπόνους των 50 εδρών στην παράταξη που λάμβανε το μεγαλύτερο ποσοστό.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως είναι αρκετά πιο δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, πως σε περίπτωση που προκύψουν δεύτερες εκλογές, τότε αυτές θα γίνουν με το μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα, δηλαδή την ενισχυμένη αναλογική.

Τι ποσοστό χρειάζεται για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή με απλή αναλογική

Σε αντίθεση με εκλογικά συστήματα άλλων χωρών, στις προσεχείς εκλογές της 21ης Μαΐου θα υφίσταται κανονικά το όριο του 3% για τις παρατάξεις που επιδιώκουν να μπουν στην ελληνική βουλή.

Τι ποσοστό χρειάζεται για αυτοδυναμία

απλή αναλογική Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC

Η αυτοδυναμία εξαρτάται από το ποσοστό των κομμάτων που μένουν εκτός βουλής. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις εκλογές του 2019. Τότε το 8% έμεινε εκτός κοινοβουλίου. Σε περίπτωση που λάμβαναν χώρα με απλή αναλογική, το ποσοστό του πρώτου κόμματος θα έπρεπε να φτάνει το 46% (δηλαδή το μισό του 92% που έμενε) και μία ψήφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου